Η Nokia πρέπει να κοιτάξει και πέρα από τα Windows Phone

Nokia Smartphones

Όταν η Microsoft και η Nokia ανακοίνωναν τη συμφωνία συνεργασίας τον Φεβρουάριο του 2011, οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών έδειχναν να βρίσκονται στην καλύτερη τους φάση. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα και τα πράγματα δεν είναι όπως τότε. Ο Stephen Elop μάλιστα, CEO της Nokia, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλες συνεργασίες, υποστηρίζοντας πως μπορεί προς το παρόν να είναι με την πλευρά των Windows Phone, λέγοντας όμως πως στο μέλλον κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει.

Τα πρώτα δείγματα ήρθαν το φθινόπωρο που μας πέρασε, όταν η Microsoft παρουσίαζε τα Windows Phone 8. Η λογική έλεγε πως θα επιλέξει κάποια από τις συσκευές της Nokia, όμως αντίθετα αυτό που είδαμε στη σκηνή ήταν το 8X της HTC. Την ίδια περίοδο η Microsoft κυκλοφόρησε το Surface, κάνοντας έτσι τα πρώτα της βήματα στο hardware (υπενθυμίζουμε πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μεταξύ της Google και των εταιρειών που κατασκευάζουν συσκευές για το Android, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πρώτη προχώρησε στην εξαγορά της Motorola Mobility). Αυτές οι κινήσεις σίγουρα δεν χαροποίησαν τη Nokia.

Stephen Elop

Πριν από λίγο καιρό ο Stephen Elop μίλησε στην ισπανική El Pais με τις δηλώσεις αυτές να γεμίζουν το Internet τη Δευτέρα. Το θέμα είναι πως η μετάφραση που έκανε το πρώτο μέσο που μετέδωσε την είδηση ήταν λίγο λάθος, με αποτέλεσμα όλοι να λένε πως η Nokia είναι σίγουρο πως θα φύγει από τα Windows Phone και μάλιστα σύντομα. Η Nokia έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη σωστή μετάφραση:

So, the way I think about it is, in the current war on ecosystems, we are fighting with Windows Phone. That’s what we’re doing. Now, what we’re always doing is asking, how does that evolve? What’s next? What role does HTML5 play? What role does Android or other things play in the future? We’re looking further into the future, but it terms of what we’re bringing to market, and what we’re immediately focused on, we’re focused on Windows Phone.

Είναι φανερό πως παρόλο που προς το παρόν είναι με τη μεριά της Microsoft, η Nokia κοιτάει και άλλες εναλλακτικές (Android ίσως;). Και για να λέμε την αλήθεια καλά κάνει. Όσο καλά και όμορφα κι αν είναι τα Windows Phone, θέλουν ακόμα αρκετό καιρό για να αποτελούν απειλή στα iOS και Android. Το κόστος για την αποκλειστική συνεργασία με τη Microsoft είναι μεγάλο. Το 2011 είχε λειτουργικές ζημίες €1,073 δις, ενώ το 2012 αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τα €3 δις. Μέχρι πότε μπορεί να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό;

[via, via]

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

3 απαντήσεις στο “Η Nokia πρέπει να κοιτάξει και πέρα από τα Windows Phone”

  1. Ο/Η ΑΝΔΡΕΑΣ λέει:

    Διαφωνώ κάθετα! Πως θα αναπτυχθεί και θα ανταγωνιστεί τα άλλα λειτουργικά τα wp, αν δεν έρθουν κι άλλες εταιρίες να υποστηρίξουν το λειτουργικό? Ειδικά όσο αναφορά το android που είναι το νούμερο ένα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100αδες συσκευές.
    Και ήδη τα wp8 ανεβαίνουν συνεχώς!

    • Ο/Η Charis Tasioulis λέει:

      Συμφωνώ εν μέρει, η Microsoft χρειάζεται κι άλλους συμμάχους πέρα από τη Nokia (ήδη έχουμε δει την HTC να κάνει κάποια βήματα). Ως πότε όμως μπορεί η Nokia να αντέχει να σηκώνει όλο το βάρος μόνη της; Μήπως πρέπει να έχει κάποια εναλλακτική; Κάτι να της μειώσει τις ζημίες μέχρι να πάρουν τα πάνω τους τα WP;

  2. Ο/Η Paul Kalogeras λέει:

    Νομίζω η χθεσινή ανακοίνωση
    της Nokia αλλάζει τα
    δεδομένα στα οποία βασίστηκε το παρόν άρθρο.
    http://press.nokia.com/2013/01/10/nokia-exceeds-previous-q4-2012-outlook-for-devices-services-and-nokia-siemens-networks/
    Σίγουρα είναι «μακρυς ο δρόμος για
    την Ιθάκη» για τα Windows Phone. Με την ύπαρξη ενός ακόμα οικοσύστηματος στο παιχνίδι της αγοράς
    των smartphones μονο
    κέρδος επιφέρει για την ανάπτυξη που θα υπάρχει. Προτείνω να ρίξετε μια ματια
    σε ένα demo lumia 820/920 αν βρείτε καπου και θα
    καταλάβετε.