Πως είναι να βλέπεις μια φωτογραφία 268 megapixels;

Αν αναρωτήθηκε ποτέ πως μπορεί να φαίνονται οι φωτογραφίες που τραβάει μια camera με 268 megapixels, η απάντηση έρχεται από το European Southern Observatory και το τηλεσκόπιο που ακούει στο όνομα Very Large Telescope Survey Telescope. Η πρώτη φωτογραφία που έχουμε στη διάθεση μας απεικονίζει το Νεφέλωμα της Τρόπιδος (Carina Nebula, στα αγγλικά).

Το Carina Nebula είναι μια περιοχή του διαστήματος, η οποία τραβάει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Απέχει «μόλις» 5.700 έτη φωτός από εμάς και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια φωτογραφία του. Όμως είναι ιδανικό για να επιδείξει τις ικανότητες του το VST.

Το ESO υποστηρίζει πως το νέο τηλεσκόπιο είναι το μεγαλύτερο από όλα όσα εξερευνούν τον ουρανό στο ορατό φως. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του VST είναι το πλάτος των φωτογραφιών που μπορεί να τραβήξει. Τη στιγμή που άλλα τηλεσκόπια μπορούν να δουν μόνο μικρές επιφάνειες στο διάστημα, το συγκεκριμένο έχει οπτικό πεδίο δύο φορές τόσο ευρύ όσο η πανσέληνος.

Η παραπάνω φωτογραφία όμως, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ανάλυση στην ιστοσελίδα του ESO, δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την CCD camera των 268 megapixels που χρησιμοποιεί και η οποία ονομάζεται OmegaCAM.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.