Nokia Lumia 710 review: Ένα «φωτεινό» smartphone

Όσοι από εσάς παρακαλουθείτε τις εξελίξεις στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, πρέπει να γνωρίζετε σε ένα ένα βαθμό ποιά η κατάσταση πού επικρατεί στην αγορά, και πιό συγκεκριμένα, στη Nokia. Οι Φινλανδοί, μετά από πολλά συναπτά έτη στην κορυφή των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, βρίσκονται σε διαρκή πτώση και μάλιστα έχασαν πρόσφατα την πρώτη θέση στις πωλήσεις smartphones από την Samsung, χάρη στα δημοφιλή Galaxy. Τα αίτια ήταν κυρίως το ξεπερασμένο Symbian λειτουργικό και η γενικότερη ολιγωρία της Nokia απέναντι στον διαρκώς εξελισσόμενο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να χάσει το τραίνο των smartphones...

Η τελευταία, ίσως, ελπίδα της εταιρείας ακούει στο όνομα “Windows Mobile” και ουσιαστικά βασίζεται στις νέες συσκευές με λειτουργικό της Microsoft, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και την προτίμηση των χρηστών, για ακόμη μια φορά. Το ντεμπούτο έγινε με το Lumia 800 ενώ πλέον στην αγορά υπάρχουν συσκευές Lumia για όλα τα πορτοφόλια. Εμείς, είχαμε στα χέρια μας το Lumia 710, πού τοποθετείται κάπου στη μέση του εύρους τιμών, αλλά αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τι μπορεί να προκύψει από τη συνεργασία των δύο αυτών τεχνολογικών κολοσσών.

Design και κατασκευή

To Lumia 710 είναι αναμφίβολα μια compact συσκευή, αν αναλογιστούμε το μέγεθος της TFT οθόνης της (3,7”). Μικρή και σχετικά ελαφριά λοιπόν, βολεύει ιδιαίτερα στη χρήση ακόμα και με το ένα χέρι, χωρίς πρόβλημα. Στο εμπρός μέρος βρίσκουμε τα τρία βασικά soft buttons, δηλαδή το “back” το “home” και το “search”. Με το Home μπορείτε να βρεθείτε όποτε θελήσετε στην κεντρική οθόνη, ενώ το search ανοίγει την αναζήτηση στο Bing. Στη δεξιά πλευρά έχουμε τα δύο πλήκτρα για το volume και αυτό της κάμερας, ενώ στο πάνω μέρος βρίσκουμε το power button πού χρησιμεύει και για κλείδωμα/ξεκλείδωμα της οθόνης, αλλά και την micro-USB θύρα δίπλα στο 3,5” jack. Εργονομικά τοποθετημένα σε γενικές γραμμές, δε θα σας δυσκολέψουν καθόλου. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είχαμε στη διάθεσή μας ένα λευκό Lumia 710, το οποίο έχει glossy επικάλυψη στο πίσω μέρος του, κάτι πού προσδίδει μάλλον φθηνότερη αίσθηση απ’ότι θα περιμέναμε. Ωστόσο, σε ανύποπτη στιγμή βρέθηκε στα χέρια μας ένα μαύρο Lumia με matte φινίρισμα, πού ομολογουμένως μας άρεσε περισσότερο...περί ορέξεως λοιπόν. Πέραν τούτου, η ποιότητα κατασκευής είναι σαφώς άνω του μετρίου, αλλά δε μπορεί να θεωρηθεί κορυφαία.

Η ανάλυση της οθόνης είναι 480 x 800 pixels pixels (252 ppi) και αποδεικνύεται αρκετά καλή, σε συνδυασμό με την απόδοση του TFT panel στον τομέα της φωτεινότητας και των χρωμάτων. Αν απογοητευτήκατε με το, μάλλον απαράδεκτα rough edges εικονιδίων και γραμματοσειρών στο Lumia 800 με την AMOLED οθόνη, το 710 μάλλον θα σας αλλάξει άποψη, καθώς το οπτικό αποτέλεσμα είναι αισθητά ανώτερο. Περνώντας στο εσωτερικό της συσκευής, βρίσκουμε υποδοχή για micro-SIM και 8 GB (fixed) αποθηκευτικού χώρου, πού ίσως αποδειχθούν λίγα για κάποιους χρήστες. CPU και GPU έχουν μεταφερθεί αυτούσιες από το Lumia 800 (1,4 GHz Scorpion και Adreno 205), όπως και τα 512 MB RAM, με όλο το hardware συνδυαστικά να καταφέρνει αρκετά καλά, σε όλα τα tasks. Stereo FM και A-GPS είναι φυσικά παρόντα, όπως και το Bluetooth v2.1 αλλά και το SNS.

Mango inside

Αναμφίβολα, ωστόσο, το μεγάλο ατού του 710, όπως και όλων των μοντέλων Lumia, είναι το λειτουργικό σύστημα. Η Microsoft επιχείρησε και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να δημιουργήσει ένα mobile OS και ένα GUI πού είναι ταυτόχρονα ελαφρύ για κάθε συσκευή αλλά και εύχρηστο. Τολμούμε να πούμε ότι προσπάθησε (και καταφέρνει) να χτυπήσει το iOS του iPhone, ώστε ο κάθε casual χρήστης πού πιάνει ένα Lumia στα χέρια του, έστω και για πρώτη φορά, να μην χάνεται μέσα σε ένα λαβύρινθο από menus, επιλογές και υπο-επιλογές για να βρεί αυτό πού θέλει. Μια απλή Home Screen με "ζωντανά" thumbnails για κάθε εφαρμογή πού θέλει ο χρήστης και με ένα slide μετάβαση στο κυρίως μενού, το οποίο αρχικά φαίνεται φτωχό αλλά στην πραγματικότητα έχει ό,τι είναι απαραίτητο (και όχι μόνο). Αν μη τι άλλο, σε μια συσκευή όπως το Lumia 710, το Windows Mobile 7.5 ταιριάζει «γάντι», από όλες τις απόψεις. Μετά από μια πολύ μικρή περίοδο εξοικείωσης με το νέο περιβάλλον (ειδικά αν έχετε συνηθίσει τις συσκευές Android ίσως σας φανεί λίγο «ξένο» αρχικά), ξέρετε πού βρίσκεται το κάθε τι και μπορείτε να είστε εκεί με μια ή δύο κινήσεις το πολύ. Όσο για την γραμμή ειδοποιήσεων στο πάνω μέρος, δε θα μπορούσε να είναι πιό διακριτική, εμφανίζοντας μόνο την ώρα σταθερά και «ρίχνοντας» μπαταρία και σύμβολα συνδεσιμότητας για λίγα δευ με ένα μικρό slide προς τα κάτω.

Στον τομέα των επιδόσεων, μείναμε μάλλον ευχαριστημένοι από το 710, πού δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις ή lag σε καμία περίπτωση, η λειτουργία του είναι αρκετά ομαλή και η οθόνη ανταποκρίνεται άριστα στις κινήσεις των χεριών μας. Οι μόνες κατηγορίες εφαρμογών πού θα ζορίσουν λίγο τη συσκευή είναι τα βαριά 3D games, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να κουράζουν το χρήστη με χαμηλά framerates και αργή απόκριση, απλά εδώ το 710 απέχει από την κορυφή της κατηγορίας του. Το πληκτρολόγιο, παρά τα παραλληλόγραμμα και μακρόστενα πλήκτρα, αποδεικνύεται εξαιρετικά άνετο, τόσο σε landscape όσο και σε portrait mode, επιτρέποντας γρήγορη πληκτρολόγηση στα μηνύματα ή στο browsing ακόμα και με το ένα χέρι. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τις κλήσεις, το ηχείο αλλά και το ακουστικό έχουν πολύ καλή απόδοση, αν και δε χρειαζόταν τόσο μεγάλη κλίμακα στην ένταση (30/30).

Η 5άρα κάμερα στο πίσω μέρος βρίσκεται στα επίπεδα πού θα περίμενε κανείς, καλύπτοντας απολύτως τις βασικές ανάγκες φωτογράφησης και video. Στη δεύτερη περίπτωση παρατηρήσαμε κάποιες δυσκολίες στην εστίαση, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όχι κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ανεξαρτήτως φωτισμού οι λήψεις είναι καθαρές και αρκετά καλής ποιότητας, ενώ το μενού και οι on-the-fly ρυθμίσεις γίνονται εύκολα και γρήγορα.

Κλείνουμε με την αυτονομία, ένα τομέα στον οποίο το Lumia 710 αποδίδει μάλλον μέτρια. H μπαταρία των 1300 mAh δείχνει πως είναι οριακά αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της μικρής συσκευής και αν το παρακάνετε με τα παιχνίδια ή τη χρήση 3G/Wi-Fi, μπορεί να μη βγάλετε το 24ωρο χωρίς φόρτιση. Το ίδιο φαινόμενο έχουμε παρατηρήσει και σε άλλα Lumia, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί στο μέλλον, είτε με μεγαλύτερες μπαταρίες, είτε με καλύτερο optimization του software για να μειωθεί η κατανάλωση.

Το 710 αποτελεί ίσως την πιό συμφέρουσα επιλογή από ολόκληρη τη σειρά Lumia. Είναι compact, έχει αρκετά μεγάλη οθόνη, προσφέρει όλα τα χαρακτηριστικά του Windows Phone OS πού μας αρέσουν αλλά τα συνδυάζει με μια προσγειωμένη τιμή. Τα Lumia 800 και 900 έχουν σαφώς ανώτερα χαρακτηριστικά αλλά και υψηλότατη τιμή, πού κατά τη γνώμη μας δεν μπορούν να «υποστηρίξουν», τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Μην ξεχνάτε πως η συνεργασία Microsoft-Nokia μόλις τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς και με βάση αυτά πού βλέπουμε, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις επόμενες συσκευές πού θα κυκλοφορήσουν. Μέχρι τότε όμως, το Lumia 710 είναι μια «καλή αρχή» πού θα μυήσει πολλούς χρήστες στο WP, μέχρι την ωρίμανση του λειτουργικού και των συσκευών.

Με μία ματιά το Lumia 710

 

Πλεονεκτήματα

  • Διαστάσεις
  • Ευκολία χρήσης
  • Τιμή

Μειονεκτήματα

  • Μικρή κάμερα και απουσία εμπρός κάμερας
  • Μικρή εσωτερική μνήμη
  • Μέτρια αυτονομία

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Lumia 710

 

  • Δίκτυα: 2G Network  GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G Network HSDPA 900 / 1900 / 2100 –RM-803
  • Διαστάσεις: 119 x 62.4 x 12.5 mm
  • Βάρος: 125.5 g
  • Οθόνη: TFT capacitive touchscreen, 16.000.000 χρώματα, 480x800 pixels, 3.7” (252 ppi), Gorilla Glass, ClearBlack.
  • Επιταχυνσιόμετρο
  • Πυξίδα
  • Γυροσκόπιο
  • Proximity sensor
  • I/O: 3.5mm jack
  • Μνήμη: 8 GB (εσωτερική), 512 MB RAM
  • Δεδομένα: GPRS, EDGE, 3G HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76Mbps, WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v2.1 με A2DP και EDR, USB v2.0 micro USB (MHL) v2.0
  • Κάμερα: 5 MP, 2592x1944 pixels, auto-focus, LED flash, Geo-tagging, touch-focus, video ανάλυσης 720p@30fps
  • Λειτουργικό: Microsoft Windows Phone 7.5 Mango
  • Chipset: Qualcomm MSM8255 Snapdragon
  • CPU: 1.4 GHz Scorpion
  • GPU: Adreno 205
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
  • Browser: WAP 2.0/xHTML, HTML5, RSS feeds
  • Ραδιόφωνο: Stereo FM με RDS
  • Χρώματα: Μαύρο, Λευκό, Γαλάζιο, Φούξια, Κίτρινο (πίσω), Λευκό-Μαύρο
  • GPS με υποστήριξη A-GPS
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: micro-SIM, SNS, επεξεργαστής εικόνων/video, MP3/AAC+/WAV/WMA - MP4/H.263/H.264/WMV player, Φωνητικές εντολές, πρόβλεψη κειμενογράφου, document viewer/editor, active noise cancellation mic.
  • Μπαταρία: Li-Ion 1300 mAh
  • Αναμονή: Έως 400 ώρες.
  • Ομιλία: Έως 7 ώρες και 40 λεπτά (3G).
  • Τιμή Λιανικής: € 280

 

Πλεονεκτήματα

/strong

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.