Ο Mark Zuckerberg κέρδισε το σύστημα

Facebook IPO

Μπορείς να πεις πολλά για τον Mark Zuckerberg. Έκλεψε την ιδέα από τους αδερφούς Winklevoss όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Harvard. Προσπάθησε να εκμηδενίσει το ποσοστό του Eduardo Saverin από την εταιρία που είχαν ιδρύσει μαζί. Ήταν απλά ένας τυχερός φοιτητής που ήταν στο σωστό μέρος, στην σωστή στιγμή. Όμως, ένα πράγμα σίγουρα δεν μπορείς να πεις για τον 28χρονο Αμερικανό: ότι δεν ξέρει από business.

Το 2004, όταν η Google έκανε το δικό της IPO, η τιμή της μετοχής ανέβηκε από τα 85 δολάρια στα 100.34 δολάρια κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας. Αυτό το IPO έκανε τον Larry Page, τον Sergey Brin και όλους όσους είχαν μετοχές στην Google πολυεκατομμυριούχους. Παρά το γεγονός ότι η Google τότε σήκωσε 1.67 δισεκατομμύρια δολάρια και η αξία της εταιρίας εκτοξεύτηκε στα 27 δισεκατομμύρια, εντός της εταιρίας υπήρχε προβληματισμός.

Μερικές μέρες πριν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και στον Nasdaq, υπήρχαν πολλές πιέσεις και συζητήσεις σχετικά με την τιμή εισόδου της μετοχής. Τελικά, κατέληξαν στα 85$ ενώ υπήρχαν σκέψεις που έλεγαν ότι η αρχική τιμή έπρεπε να είναι μεταξύ 108 και 135$. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η Morgan Stanley που ήταν υπεύθυνη για το IPO, έστειλε στην Google ένα τεράστιο certificate που επιβεβαίωνε ότι διατέθηκαν 22.534.678 μετοχές στην τιμή των 85 δολαρίων.

Αυτό το poster-certificate, όπως ήταν φυσικό, αναρτήθηκε σε μία από τις αίθουσες της Google. Λίγες μέρες αργότερα ένα μικρό post-it έκανε την εμφάνιση του πάνω στο γυάλινο προστατετυτικό περίβλημα του certificate. Ξέρεις τι έλεγε αυτό το post-it;

SHOULD HAVE BEEN 135$.

5 χρόνια αργότερα, το post-it δεν είχε κατέβει, ήταν ακόμα εκεί και θύμιζε σε όλους την λάθος απόφαση που είχαν πάρει. Από την άλλη, ο Mark Zuckerberg δεν πρόκειται να βρει σύντομα τέτοιο poster στα γραφεία του Facebook. Κατάφερε να "σπάσει" τον γρίφο του IPO και να μην επιτρέψει σε κανέναν να βγάλει εύκολα και γρήγορα λεφτά από την εταιρία του.

Όταν άρχισε η διαπραγμάτευση των μετοχών του Facebook, το κόστος τους ήταν 38 δολάρια. Όταν τελείωσε η μέρα και σταμάτησε η διαπραγμάτευση, το κόστος των μετοχών ήταν σχεδόν σταθερό, στα 38.23$. Ο Mark Zuckerberg κοστολόγησε την εταιρία του στα 105 δις. Οι τραπεζίτες, οι επενδυτές και η υπόλοιπη αγορά δεν τόλμησαν να διαφωνήσουν με τον 28χρονο. Ή τουλάχιστον δεν τόλμησαν να υποστηρίξουν με τα λεφτά τους την διαφορετική τους άποψη.

Η γνώμη μου είναι ότι ο Αμερικάνος επιχειρηματίας κατάφερε, με το IPO του Facebook, να αποδείξει ότι δεν είναι τυχερός αλλά ξέρει τι κάνει. Όταν στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο υπάρχουν χιλιάδες επενδυτές και "επενδυτές" έτοιμοι να κατασπαράξουν μία εταιρία, ειδικά μία εταιρία τεχνολογίας (βλ. Groupon), ο Mark Zuckerberg κατάφερε να προστατέψει το Facebook και να βάλει όλα τα διαθέσιμα χρήματα στις τσέπες των δικών του ανθρώπων και όχι στις τσέπες των κερδοσκόπων.

Με μία φράση; Κέρδισε το σύστημα.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Ο Mark Zuckerberg κέρδισε το σύστημα”

  1. Ο/Η polegy λέει:

    Τελείως άκυρο ποστ. Καλύτερα μη σχολιάζεις θέματα που δεν έχεις ιδεά. Το fb είχε στήσει τοίχος στα 38 για να μη πέσει η μετοχή και φανει αποτυχία η IPO. Μπήκαν και πολλοί HFT και έγινε μάχη στα χαρακώματα των 38 για αυτο έχει αυτη τη μορφή το διάγραμμα. Τις άλλες μέρες αναμένεται να πέσει και να ξεφουσκώσει

  2. Ο/Η dkalo λέει:

     @polegy Μιλάς για μία μάχη που κράτησε.. 1 ώρα και αυτό με το ζόρι. Οι φήμες σχετικά με αυτό είναι πάρα πολλές, τόσο για το FB όσο και για τις τράπεζες (οι πιο έντονες φήμες μιλάνε για την Morgan Stanley). Η ουσία είναι ότι το Facebook και ο Mark "μάζεψαν" όλο το χρήμα, δεν άφησαν κανέναν να βγάλει έυκολο κέρδος και ξέρουν ότι η εταιρία βγήκε νικήτρια απέναντι στους κερδοσκόπους.
     
    Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι κατάφερε ο Zuckerberg να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας και μπορεί να συνεχίσει να είναι committed στο long-term πλάνο που είχε εξαρχής χωρίς να επηρρεάζεται από stakeholders που θέλουν το άμεσο κέρδος. (Δες κι αυτό το κείμενο σχετικά: http://www.businessinsider.com/sorry-but-this-whining-and-umbrage-about-facebooks-ipo-is-ridiculous-2012-5?op=1 )
     
    Ακόμα κι αν αύριο το πρωί η μετοχή πέσει στον πάτο του χρηματιστηρίου, μικρή σημασία θα έχει. Τα λεφτά σηκώθηκαν, το facebook αναπτύσσεται και όλα τα άλλα είναι ιστορίες για να λέμε. Όποιος αγόρασε μετοχές ελπίζοντας ότι θα βγάλει εύκολα λεφτά, μάλλον ζει στο δικό του παράλληλο σύμπαν καθώς η εταιρία μπήκε στον Nasdaq με valuation 100$ billion,  πόσο πιο πάνω να πάει; Ειδικά όταν τα κέρδη είναι μηδαμινά και το growth rate πολύ μικρό (45%). 
     
    Αν θα πέσει η μετοχή αύριο; Σίγουρα. Έχει σημασία για την εταιρία ή για το social οικοσύστημα; Καμία. Δεν μπορείς να κρίνεις το Facebook -ή ολόκληρο το social οικοσύστημα- από την πορεία μίας μετοχής σε μία μέρα ή σε έναν μήνα. Εγώ πάντως, αν είχα λεφτά τώρα και μπορούσα να τα κάνω commit για 4-5 χρόνια, θα αγόραζα όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές του Facebook.