Τι λένε οι ειδικοί για τα Google Glasses;

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει η Google έβγαλε στη δημοσιότητα ένα video για τα Google Glasses, ένα από τα πολλά projects με τα οποία ασχολείται η εταιρεία στο μυστικό της εργαστήριο, ένα gadget που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στην κατοχή μας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε επίσημα είναι σε τι φάση βρίσκεται η ανάπτυξη του, αν είναι απλά κάτι παραπάνω από ένα concept ή αν ήδη γίνονται εκτεταμένες δοκιμές κάποιων λειτουργιών που θα είναι διαθέσιμες στα γυαλιά. Ο Robert Scoble είχε την τύχη να πέσει πάνω στον Sergey Brin, co-founder της Google, ο οποίος φορούσε ένα prototype των γυαλιών. Όσο κι αν έχει προχωρήσει η ανάπτυξη τους όμως, από ότι λένε οι ειδικοί δεν είναι δυνατόν αυτό το μέγεθος των γυαλιών να μας προσφέρει μία τέτοια εμπειρία augmented reality, όπως τη βλέπουμε στο video που δημοσίευσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Pranav Mistry, ερευνητής στο MIT Media Lab και ένας από τους ιδρυτές του SixthSense, η μικρή οθόνη που απεικονίζεται στις φωτογραφίες δεν μπορεί να μας προσφέρει την εμπειρία που βλέπουμε στο video. Σε αυτό συμφωνεί και ο Blair MacIntyre, διευθυντής του Augmented Environments Lab από το Georgia Institute of Technology, προσθέτοντας πως το μικρό οπτικό πεδίο σε συνδυασμό με τη θέση που αυτό είναι τοποθετημένο προσφέρουν μια εμπειρία που κανείς δύσκολα μπορεί να παρακολουθήσει και να αλληλεπιδράσει. Συνεχίζει λέγοντας πως το video της Google είναι ψεύτικο και πως με αυτό η εταιρεία δημιούργησε τόσο μεγάλο "θόρυβο" και προσδοκίες, στις οποίες αποκλείετε να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Πέρα από τα παραπάνω ο MacIntyre παρουσιάζει ακόμα ένα πρόβλημα το οποίο θα κληθεί να λύσει η Google, το οποίο έχει να κάνει με το πως θα απεικονίζονται οι εικόνες στις διάφανες οθόνες. Η φωτεινότητα των εσωτερικών χώρων ενός φωτεινού γραφείου και η φωτεινότητας των εξωτερικών χώρων κατά τη διάρκεια μιας φωτεινής ημέρας απέχουν πολλές τάξεις μεγέθους. Με άλλα λόγια, τα χρώματα μίας διάφανης οθόνης που λειτουργεί καλά σε εξωτερικούς χώρους, θα ξεθωριάζουν μόλις μπένουμε σε κάποιο σπίτι ή γραφείο. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη δημιουργία μιας διάφανης οθόνης που λειτουργεί σωστά σε όλες τις περιπτώσεις.

Ακόμα κι αν η Google ξεπεράσει τα παραπάνω προβλήματα, θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμα 2 χρόνια μέχρι να δούμε τα γυαλιά στα ράφια των καταστημάτων, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ανάπτυξη τέτοιων κατάλληλων οθονών.

Update: Παρακάτω βλέπουμε τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Robert Scoble κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, όταν και συνάντησε τον Sergey Brin και τα γυαλιά αυτά.

[via]

Σχολιάστε >
4 σχόλια
|
Κατηγορίες:

4 απαντήσεις στο “Τι λένε οι ειδικοί για τα Google Glasses;”

  1. Ο/Η Konstantinos λέει:

    Δεν νομίζω πως χρειάζονταν πολύ σκέψη αυτό. Φυσικά και δεν γίνονται αυτά που φαίνονται στο βίντεο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να έχουμε μια παρόμοια εμπειρία χρήσης. Έτσι αν και τα data overlays δεν πιάνουν ολόκληρη την οθόνη (όπως εμφανίζεται στο βίντεο) δεν σημαίνει πως δεν θα μπορύμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατ΄ αυτό το τρόπο. Ακόμα είναι πολύ πιθανό αυτοί που έφτιαξαν το βίντεο, να είναι άλλοι από αυτούς που έφτιαξαν τις concept φώτος. Κι επειδή κάποια άτομα δεν μπορούνε να το κάνουν, δεν σημαίνει πως μια εταιρεία κολοσσός δεν μπορεί επίσης (κακά τα ψέματα, εταιρείες του μεγέθους της Google λανσάρουν νέες τεχνολογίες).

  2. Ο/Η Konstantinos λέει:

    Ok, οι φώτος [δείχνουν](https://plus.google.com/111091089527727420853/posts/EuMZWxrWtQa) το τελικό προϊόν. Αν κάποιος έκανε λάθος, αυτοί θα ήταν τα άτομα που έφτιαξαν το βίντεο. Που ξαναεπαναλαμβάνω ωστόσο η τελική εμπειρία μπορεί να είναι παρόμοια (κανείς δεν ξέρεις).

  3. Ο/Η Konstantinos λέει:

    Ok, οι φώτος <a href='https://plus.google.com/111091089527727420853/posts/EuMZWxrWtQa'>δείχνουν</a> το τελικό προϊόν. Αν κάποιος έκανε λάθος, αυτοί θα ήταν τα άτομα που έφτιαξαν το βίντεο. Που ξαναεπαναλαμβάνω ωστόσο η τελική εμπειρία μπορεί να είναι παρόμοια (κανείς δεν ξέρεις).

  4. Ο/Η CharisTas λέει:

     @Konstantinos Η αλήθεια είναι ότι κανένας από τους ειδικούς που αναφέρονται δεν είπε πως είναι αδύνατο να υλοποιηθούν αυτά τα γυαλιά. Απλά υποστήριξαν πως το μέγεθος της οθόνης που βλέπουμε στις φωτογραφίες, δεν γίνεται να προσφέρει την εμπειρία που βλέπουμε στο video - κάτι που νομίζω είναι λογικό.
    Έχεις δίκιο πάντως στο ότι η Google είναι μία από τις λίγες εταιρείες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν την τεχνολογία που απαιτείται για αυτά τα γυαλιά. Στο χέρι της Google είναι να ξεπεράσει τα παραπάνω προβλήματα (και όσα άλλα προκύψουν) για να κυκλοφορήσει τα γυαλιά σε 2-3 χρόνια από σήμερα.