Yahoo!: Η Carol Bartz φεύγει, η εξαγορά έρχεται (;)

Gun Fire

Είνα κοινό μυστικό ότι η εποχή της κυριαρχίας του Yahoo! στο διαδίκτυο έχει τελειώσει εδώ και αρκετά χρόνια καθώς βρίσκεται σε μία ελεύθερη πτώση διαρκείας. Η αρχή έγινε όταν η εξαγορά από την Microsoft δεν προχώρησε για οικονομικούς λόγους. Στις αρχές του 2008, η εταιρία του Bill Gates είχε προσφέρει 31 δολάρια ανά μετοχή του Yahoo! για να προχωρήσει το deal του οποίου η αξία θα ξεπερνούσε τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.


Έναν περίπου χρόνο αργότερα, τον Γενάρη του 2009, η μετοχή είχε πέσει στα 12.5 δολάρια και την διοίκηση της εταιρίας, ως CEO, ανέλαβε η βετεράνος της Silicon Valley, Carol Bartz. Fast forward στο σήμερα, η μετοχή έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα, το Yahoo! χρησιμοποιεί το Bing της Microsoft για τις αναζητήσεις των χρηστών και η Microsoft πήρε αυτό που πραγματικά ήθελε για ένα ποσό σημαντικό μικρότερο από τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, ο Roy Bostock, ένας εκ των co-founders του Yahoo!, ανακοίνωσε τηλεφωνικά στην Carol Bartz ότι απολύεται και αυτή, στη συνέχεια, έστειλε ένα mail σε όλους της τους συνεργάτες για να τους ενημερώσει. Ο διάδοχος της δεν έχει επιλεγεί ακόμα από τον Jerry Yang και τα υπολοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίο ενώ την θέση της θα καλύψει προσωρινά ο CFO της εταιρίας, Timothy Morse.

Η κίνηση αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη. Το Yahoo! αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές του και να συνεχίσει να δημιουργεί πρωτοποριακά και καινοτόμα web products. Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο Livestand, το tablet application που παρουσίασε η ίδια η Carol Bartz στο Mobile World Congress τον περασμένο Φλεβάρη, δεν έχει βρει τον δρόμο του για το App Store της Apple ή το Android Market.

Οφείλουμε πάντως να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που έκανε η Carol Bartz ώστε να μετατραπεί το Yahoo! σε ένα καθαρά ενημερωτικό portal. Ατύχησε (;) πάντως καθώς βρέθηκε απέναντι σε μία AOL με ακριβώς τον ίδιο στόχο. Μόνο που η AOL είχε την δυνατότητα να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει το Huffington Post, το Engadget και το TechCrunch..

Κλείνοντας πάντως, αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν ήδη φήμες στην California σύμφωνα με τις οποίες το Yahoo! είναι προς πώληση, αρκεί να γίνει η κατάλληλη προσφορά, από τον κατάλληλο επενδυτή. Στα μάτια μου, αυτή δείχνει να είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για τους μετόχους του. Ή να βρεθεί ένας Steve Jobs για να μπορέσει να αναστήσει το πάλαι ποτέ κραταιό site..

[via] [photo via]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.