Google+ vs Facebook: 2 - 1

Scared

Δύο ιδιαίτερα σημαντικές κινήσεις του νέου CEO της Google (σσ. Larry Page) έκλεψαν την τεχνολογική παράσταση μέσα στο καλοκαίρι. Αναγνωρίζει πλήρως ότι η εταιρία του βρίσκεται σε πόλεμο με δύο κολοσσούς: την Apple και το Facebook. Τους προηγούμενες μήνες έγιναν κινήσεις που εξωτερικεύουν αυτή την μάχη και τώρα όλοι περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Στο πρώτο μέτωπο, η εξαγορά της Motorola από την Google για 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνει ότι ο Larry Page και ο Andy Rubin (Senior Vice President of Mobile) ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στην κατασκευή hardware για smarpthones.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό με το Facebook, παρουσιάστηκε το Google+ που φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο προϊόν της Google που θα την εντάξει στον χώρο των social networks. Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες της εταιρίας (βλ. Wave και Buzz) δεν καρποφόρησαν καθώς ο απλός χρήστης ποτέ δεν τα συμπάθησε, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Όμως, το Google+ δείχνει διαφορετικό από τα προηγούμενα και έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των χρηστών.

Στο Poll που έτρεχε τον τελευταίο μήνα στο www.away.gr, σας ζητήσαμε να διαλέξετε τον παλιό (σσ. Facebook) ή τον νέο (σσ. Google+). Εσείς ψηφίσατε και επιλέξατε το Google+, με αρκετά σημαντική διαφορά. Σε σύνολο 333 ψήφων, οι 207 (62%) προτιμήσατε το social network της Google ενώ οι υπόλοιποι 126 (38%) παραμείνατε πιστοί στο Facebook.

August Poll Results

Δεν περίμενα τόση μεγάλη διαφορά, ειδικά όταν η αξία ενός social network ταυτίζεται με την αξία του network των φίλων που έχει ο καθένας μας και, αυτή τη στιγμή, το Google+ έχει λίγους χρήστες συγκριτικά με το Facebook των 700-750 εκατομμυρίων χρηστών. Κρίνοντας από τις κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων, θεωρώ ότι τα 2 social networks βρίσκονται σε μία κατάσταση αμηχανίας.

Από την μία, το Google+ δεν έχει παρουσιάσει κάτι καινούριο σε σχέση με την αρχική του έκδοση και παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των συνολικών χρηστών είναι ανοδικός, πολλοί είναι αυτοί που το εγκαταλείπουν και επιστρέφουν στο Facebook. Το Facebook δείχνει τρομοκρατημένο από την απλότητα των ρυθμίσεων ασφαλείας του Google+ και κάνει συνεχείς και ανούσιες αλλαγές. Ακόμα, παρουσίασε -και εξαφάνισε- το ticker που στόχο είχε να αυξήσει τα interactions. Πιθανότατα ήταν κάποιο πείραμα, κατάλαβαν οι engineers του Facebook ότι η μπάρα του chat δεν είναι το κατάλληλο σημείο και τώρα αναζητούν τον τρόπο για να το εντάξουν εκ νέου στο μεγαλύτερο social network.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χώρος και για τα 2 social networks στο διαδίκτυο. Η μάχη μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα..

[photo via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.