Το πρώτο αεροπλάνο που δημιουργείται από... εκτυπωτή!

Η εποχή που θα μπορεί ο καθένας από εμάς να χρησιμοποιήσει έναν 3D εκτυπωτή φτάνει πιο κοντά. Ερευνητές από το University of Southampton με επικεφαλής τους Andy Keane και Jim Scanlan θέλησαν να δημιουργήσουν ένα αεροπλάνο με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Έτσι, δημιούργησαν τα σχέδια στον υπολογιστή, ο εκτυπωτής άρχισε τη διαδικασία και 1 εβδομάδα αργότερα το αεροπλάνο με άνοιγμα φτερών 1,5 μέτρα και κόστος $8.100 ήταν έτοιμο να πετάξει στους ουρανούς της Μεγάλης Βρετανίας.

Εκτύπωσαν ένα αεροπλάνο; Ναι, καλά ακούσατε. Η τρισδιάστατη εκτύπωση προχωράει με γρήγορα βήματα, ειδικά από το 2003 και μετά όταν και το κόστος ενός 3D εκτυπωτή άρχισε να μειώνεται σημαντικά. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ακούγεται αρκετά απλή. Αρχικά ο εκτυπωτής επεξεργάζεται τα σχέδια που εισάγουν οι μηχανικοί και τα χωρίζει σε στρώματα των 100 μm για να μπορούν να εκτυπωθούν πιο εύκολα. Στη συνέχεια ο εκτυπωτής δημιουργεί κάθε στρώμα χρησιμοποιώντας πλαστικό, ατσάλι ή τιτάνιο, ανάλογα από τι αποτελείται το κάθε ένα. Η θερμότητα από ένα laser ενώνει το νέο στρώμα με τα προηγούμενα μεταξύ τους μέχρι στο τέλος να δημιουργηθεί το επιθυμητό αντικείμενο.

Το SULSA, όπως το ονόμασαν από τα αρχικά των Southampton University Laser Sintered Aircraft, κατάφερε να πετάξει, καθιστώντας το έτσι το πρώτο αεροπλάνο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από έναν εκτυπωτή. Οι μηχανικοί που το δημιούργησαν θέλουν να δείξουν πώς η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να φέρει μια επανάσταση στα οικονομικά του σχεδιασμού ενός αεροσκάφους.

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε την πτήση του SULSA. Αν είχατε στην κατοχή σας έναν 3D εκτυπωτή, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να δημιουργήσετε με τη βοήθεια του;

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.