Οι πωλήσεις μουσικών albums αυξήθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2011!

Shocked

Έχω να μπω σε δισκοπωλείο, πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγα, αν και νομίζω ότι ήταν τον Νοέμβρη του 1999, για να αγοράσω ένα album των Metallica. Τον τελευταίο χρόνο έχω αρχίσει και πάλι να αγοράζω μουσική, είτε μεμονωμένα κομμάτια μέσω του iTunes, είτε μέσω eshops όταν βρίσκω κάποιο album που μου αρέσει σε προσφορά. Έχοντας ξοδέψει πάνω από 250€ σε αυτούς τους μήνες, μπορώ να πω ότι δεν το έχω μετανιώσει και ευχαρίστως θα ξαναπλήρωνα για να αποκτήσω αυτή τη μουσική.

Απ' ότι φαίνεται όμως, δεν είμαι ο μόνος που έχει επιστρέψει στην νόμιμη αγορά της μουσικής. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Nielsen αποδεικνύουν ότι, για πρώτη φορά μετά το μακρινό 2004, παρατηρείται αύξηση στις πωλήσεις μουσικών albums στην Αμερική. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση είναι πολύ μικρή (μόλις 1%) αλλά δείχνει μία τάση που επικρατεί στην αγορά, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για συγκρίσεις που αφορούν 6μηνα και όχι έναν ή δύο μόλις μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρονικών albums (πχ iTunes & Beatport) σχδόν άγγιξε το 20% καθώς έφτασε στο 19% σε σχέση με το πρώτο μισό του 2010. Συνεχίζοντας με αυτό τον ρυθμό μέχρι το τέλος του 2011, θα δημιουργηθεί νέο ρεκόρ πωλήσεων. Προσθέτοντας στην εξίσωση το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρίες (βλ. Amazon, Google, Apple) θέλουν ένα κομμάτι από την "μουσική πίτα", καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι τυχαίο το φαινόμενο.

Ακόμα, υπολογίζοντας το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν και πολλές υπηρεσίες streaming όπως το last.fm, το spotify και το Pandora, καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή για την μουσική βιομηχανία. Το Napster και τα υπόλοιπα p2p άλλαξαν ολοκληρωτικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι χρήστες τις δισκογραφικές εταιρίες. Πλέον, οι χρήστες είναι πρόθυμοι και πάλι να πληρώσουν για να αποκτήσουν την μουσική που τους αρέσει. Μένει να δούμε αν θα οι δισκογραφικές θα μπορέσουν να εναρμονιστούν με την νέα τάξη πραγμάτων ή αν ακόμα ζουν στο δικό τους, παράλληλο σύμπαν..

[via, photo via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.