Σύνδεση με 10Mbps στο χωριό από την Skylogic

tooway

Σήμερα, η Skylogic παρουσίασε τον νέο δορυφόρο με όνομα KA-Sat που θα χρησιμοπιηθεί από κατοίκους στην Ευρώπη για να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα κι αν δεν τους καλύπτει με επίγεια γραμμή κάποιος πάροχος. Ο δορυφόρος που στάλθηκε στο διάστημα στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί συνολικό traffic που φτάνει τα 70 Gbps. Η επένδυση της εταιρίας κόστισε περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο νέος δορυφόρος θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 150.000 χρήστες από την Ελλάδα.
Μάλιστα 1 από τα 10 gateways που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Νεμέα. Αυτό όμως που έχει πραγματική σημασία είναι ότι πλέον τα 615.000 σπίτια που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, αποκτούν την δυνατότητα να συνδεθούν στο διαδίκτυο χάρη στην Tooway. Οι οικιακοί χρήστες θα μπορούν να συνδέονται με ταχύτητες που φτάνουν τα 10Mbps ενώ οι επαγγελματίες θα συνδέονται με ταχύτητα που φτάνει τα 50Mbps. Πάντως, αξίζει να σημείωσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ανάλογα με το πακέτο χρήσης. Ξεκινούν από τα 4GB/4 εβδομάδες και φτάνουν τα 25GB/4 εβδομάδες.

Η λύση του δορυφορικού Internet απευθύνεται σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε επίγεια γραμμή (πχ σε νησιά ή σε ακριτικές περιοχές) ενώ η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Forthnet φαίνεται να είναι μια win/win κίνηση καθώς η Skylogic εκμεταλλεύεται την βάση χρηστών και την δυναμική της Forthnet και αντίστοιχα η Forthnet χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Skylogic για να μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε πελάτες της που δεν καλύπτονται από το ιδιόκτητο δίκτυο της εταιρίας.

Πάντως, οι άνθρωποι της Skylogic δεν αρνήθηκαν την πιθανότητα να συνάψουν αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλους providers. Όπως δήλωσαν όμως, θεωρούν ότι η Forthnet είναι κατάλληλος συνεργάτης καθώς είναι ο μόνος πάροχος που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες triple play (τηλεφωνία, internet, τηλεόραση) αφού ανήκει και η Nova στον ίδιο όμιλο. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που έγιναν από τους παρευρισκόμενους, δεν ανακοινώθηκε η τιμολογιακή πολιτική. Λογικό ακούγεται πάντως, καθώς είναι κάτι που θα αποφασίσει η Forthnet και όχι η Skylogic.

Για την Ελληνική αγορά, έχουν διατεθεί 7 (από τις 82) δέσμες του δορυφόρου και μπορούν να εξυπηρετήσουν ~25.000 χρήστες η καθεμία. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αναμένεται να βρίσκεται η υπηρεσία στο break even point και μετά να αρχίσει να φέρνει έσοδα στην εταιρία. Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κάποιος, το μεγαλύτερο κόστος της επένδυσης έχει ήδη ολοκληρωθεί αφού ο δορυφόρος βρίσκεται ήδη στο διάστημα και πλέον η συντήρηση του δεν έχει μεγάλο κόστος καθώς χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια.

Αν η νέα υπηρεσία Tooway αποδειχτεί επιτυχημένη, είναι πολύ πιθανόν να δούμε κι άλλους δορυφόρους παρόμοιας τεχνολογίας στο διάστημα μέσα στην επόμενη πενταετία. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη γενιά της υπηρεσίας, συνεχίζει να υποστηρίζεται κανονικά από την εταιρία ενώ θα σταματήσει να λειτουργεί το 2016.

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Σύνδεση με 10Mbps στο χωριό από την Skylogic”

  1. Ο/Η steanosre λέει:

    Σήμερα έμαθα ότι 800000 χιλιάδες Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικότητα που μάλλον καθιστά αυτή

    την επένδυση χρήσιμη για την Ελληνική πραγματικότητα.