3 νεκροί σε εργοστάσιο παραγωγής iPad 2 στην Κίνα

Φαίνεται πως η συνεργασία Apple και Foxconn για την παραγωγή συσκευών της πρώτης δεν είναι και τόσο επιτυχημένη τελικά. Πολλές οι «μαύρες» σελίδες στην ιστορία τους, με ακόμα μία να γράφεται την περασμένη Παρασκευή, δυστυχώς. Έκρηξη σημειώθηκε σε μία κατασκευαστική μονάδα της Foxconn στην Κίνα, με ανθρώπινες και υλικές απώλειες...

Ίσως θυμάστε αρκετές αναφορές στα εργοστάσια της Foxconn πού παρήγαν συσκευές της Apple, το περασμένο έτος, πού αφορούσαν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και την εν γένει «προβληματική» κατάσταση πού επικρατούσε σε αυτά, όπως την έθιξε ο Ανέστης μέσω του AwayNotes. Συνθήκες πού οδήγησαν σε αυτοκτονίες εργαζομένων και κέντρισαν το ενδιαφέρον των media, πιέζοντας την διοίκηση να αναλάβει δράση, αρχικά με γραπτές συμφωνίες των εργαζομένων να μην αυτοκτονήσουν (!) και τη λήψη άλλων επιεικώς γελοίων μέτρων και έπειτα με αυξήσεις των αποδοχών τους, σε μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Μετά από μια σχετικά «ήσυχη» περίοδο για τη Foxconn, άλλο ένα τραγικό συμβάν την φέρνει στο προσκήνιο. Έκρηξη σημειώθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Chengdu, στο οποίο συναρμολογούνται και κατασκευάζονται τα δημοφιλή iPad 2 της Apple. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 3 και να διακομιστούν στο νοσοκομείο ακόμη 15 εργαζόμενοι, 9 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αναφορές κάνουν λόγo για αμέλεια των υπευθύνων όσον αφορά τη συγκέντρωση εύφλεκτων ουσιών σε έναν αγωγό εξαερισμού, πού εν τέλει οδήγησε στην έκρηξη. Προφανώς η λειτουργία στο συγκεκριμένο χώρο έχει διακοπεί, όπως και σε άλλες παρόμοιες μονάδες της Foxconn σε όλη τη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα εργοστάσια της εταιρείας δεν επηρεάστηκαν καθόλου από το συμβάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η αρνητική δημοσιότητα πού έχει λάβει η Foxconn τους τελευταίους μήνες αφορά εργοστάσιά της πού παράγουν συσκευές της Apple, όπως iPads και iPhones. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Foxconn είναι ένας βιομηχανικός κολοσσός, με πολυετή παρουσία-εμπειρία στην αγορά και συνεργασία με πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της IT βιομηχανίας, έτσι αυτά τα ατυχή συμβάντα φαντάζουν τουλάχιστον αναπάντεχα, ειδικά από τη στιγμή πού με όλα συνδέεται και η Apple.

Αν και μπορεί να πρόκειται απλά για σύμπτωση, η προϊστορία μας θυμίζει τις σκληρές τακτικές πού ακολουθεί εν γένει η Apple, όταν πρόκειται για το κέρδος της και εγείρονται υποψίες για το κατά πόσο η ίδια η εταιρεία του Steve Jobs επηρεάζει (εκούσια ή ακούσια) την λειτουργία των εν λόγω εργοστασίων της Foxconn, ενώ ταυτόχρονα αποποιείται μεγάλο τμήμα της ευθύνης για όλα τα παραπάνω. Πιθανότατα υπάρχουν και άλλα γεγονότα πού δεν έχουν δεί το φως της δημοσιότητας, όμως το σίγουρο είναι ότι κανείς δε θέλει να ρισκάρει τη ζωή του για την κατασκευή ενός iPad 2, με μηνιαία αμοιβή πού ανέρχεται στο 1/5 της τιμής του (περίπου 150 $).

 

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.