Και τα transistor αποκτούν τρεις διαστάσεις

H αλήθεια είναι πως τα 3D transistors δεν είναι κάτι καινούργιο κι αναφορές σε αυτά από την Intel έχουμε από το 2002 κιόλας. Ωστόσο φαίνεται πως είμαστε πλέον πιο κοντά σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που θα μας προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στον τομέα του hardware. Κι αυτό, αφού πρόκειται να αντικαταστήσουν τα κλασσικά transistor δύο διαστάσεων στους επεξεργαστές Ivy Bridge των 22nm της Intel, που θα διαδεχθούν τους Sandy Bridge. 

Ας εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, ποια διαφορά εντοπίζουμε στους δύο τύπους transistor. Σε αντίθεση με τα συμβατικά transistor, που προσαρμόζεται οριζόντια στο υπόστρωμα σιλικόνης, τα νέα προσαρμόζονται κάθετα, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χώρου!

Πέρα από την αύξηση της πυκνότητας των transistor, ο νέος σχεδιασμός επιτρέπει όχι σε μία, άλλα σε τρεις πλευρές του να εκτίθενται σε μια θύρα. Από το transistor περνά ηλεκτρικό ρεύμα και η θύρα ελέγχει την ροή του, "ανοιγοκλείνοντας" την ουσιαστικά. Με το να βρίσκεται σε επαφή με μεγαλύτερη επιφάνεια του transistor κερδίζει περισσότερο έλεγχο στην ροή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το βίντεο που ακολουθεί, μπορεί να σας δώσει να καταλάβετε λίγο καλύτερα.

Η Intel πιστεύει πως οι επεξεργαστές των 22nm με tri-gate transistors θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 50%, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσουν την απόδοση κατά 37% σε σχέση με τους υπάρχοντες επεξεργαστές των 32nm, ενώ θα είναι και φθηνότερη η κατασκευή τους.

Τα παραπάνω, όπως δηλώνει ο Mark Bohr από την πλευρά της Intel, θα αυξήσουν το προβάδισμα της εταιρείας, έναντι των ανταγωνιστών της στην βιομηχανία των ημιαγωγών.

[via]

 

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.