Η Microsoft παίζει με τις λέξεις για να γλιτώσει πρόστιμο

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφυγε η Microsoft ζητώντας να αλλάξει ο τρόπος, με τον οποίο ορίζεται η διάρκεια ισχύος μιας πατέντας. Ο λόγος είναι η διαμάχη της εταιρείας με την i4i, μιας μικρής εταιρείας λογισμικού από τον Καναδά, που ξέσπασε το 2009.

Άλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

H i4i είναι η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από ένα από τα πρώτα XML plugins για το Word και ουσιαστικά υπεύθυνη για την αναδιοργάνωση της USPTO database με XML, ώστε να είναι συμβατή με το Word το μακρινό (τεχνολογικά) 2000.  Έφτασε τελικά να μηνύει την Microsoft για την χρήση του δικού της αλγορίθμου διαχείρισης της XML στο Office, κέρδισε την δίκη στα τέλη του 2009 και για ένα διάστημα... πάγωσε η πώληση του Office.  Βέβαια όλα θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει τότε, αν το Redmond αποφάσιζε να βάλει όχι και τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας μερικά εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία από τον Καναδά και γλιτώνοντας από έναν σοβαρό πονοκέφαλο, καθώς δύσκολα θα "προχωρούσε" το μεγαλύτερο πακέτο εφαρμογών γραφείου της αγοράς, χωρίς τις δυνατότητες, που προσέφεραν οι αλγόριθμοι της i4i. Κάτι που δεν έκανε και τα πρόστιμα έπεφταν βροχή.

Αυτό, που υποστηρίζει η Microsoft είναι πως η πατέντα της i4i δεν θα έπρεπε να ισχύει, καθώς στηρίχθηκε σε τεχνολογία ήδη υπάρχουσα, την περίοδο της κατοχύρωσης της, γεγονός, που σύμφωνα με το δημοσίευμα του TNW δεν έλαβαν υπόψη τους τα "μικρότερα" δικαστήρια των ΗΠΑ. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεχθεί τις αποδείξεις της εταιρείας, τότε η πατέντα της i4i κρίνεται επίσημα άκυρη και κατά συνέπεια όχι μόνο η Microsoft μπορεί να χρησιμοποιεί τους αλγορίθμους, άλλα γλιτώνει και παλαιότερο πρόστιμο, που ούτε λίγο ούτε πολύ αγγίζει τα 290 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Reuters , που επικαλείται την άποψη δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Microsoft μπορεί να την "πατήσει" μόνο από δεδικασμένα, που υπάρχουν... από το 1934! Παρ' όλα αυτά δεν κρύβουν και τον προβληματισμό τους, κατά πόσο η ισχύουσα νομοθεσία προστατεύει εξίσου "δυνατές" και "αδύναμες" πατέντες. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην συγκεκριμένη υπόθεση στο πλευρά της Microsoft τάσσονται μεγάλες εταιρείες, όπως η Google, η Zynga και η LinkedIn.

H απόφαση σχετικά με αυτή την υπόθεση θα ληφθεί τον Ιούνιο.

[via]

 

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.