Το νέο scam του Facebook είναι εδώ και λέγεται "Twilight: Breaking Dawn"

Οι περισσότεροι από εσάς που έχετε λογαριασμό στο Facebook, ίσως να παρατηρήσατε τις τελευταίες μέρες, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσατε την εφαρμογή, του νέου scam που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στο δημοφιλές social network. Τι κάνετε όμως αν ήδη έχετε πέσει θύμα του; Ίσως, χωρίς να γνωρίζετε τι ήταν πραγματικά, να έχετε ήδη χρησιμοποιήσει την επίμαχη εφαρμογή που ακούει στο όνομα "Twilight: Breaking Dawn".

Το συγκεκριμένο scam έχει ως στόχο τους fans της σειράς ταινιών Twilight, προτρέποντας τους χρήστες μέσα από μια φωτογραφία, να παίξουν το παιχνίδι "Twilight: Breaking Dawn". Σε αυτή τη φωτογραφία μπορείτε να γίνετε "tagged" χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, απλά και μόνο επειδή κάποιος φίλος/η σας το έχει κάνει ήδη.

Αν κάνετε click στο σύνδεσμο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία, θα οδηγηθείτε σε μια εφαρμογή η οποία θα αρχίσει αυτόματα να κάνει tag φίλους και γνωστούς σας, χωρίς να το γνωρίζετε. Συνεχίζοντας στην εφαρμογή, θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο με κάποια προσωπικά στοιχεία, ο οποίος είναι και ο τελικός στόχος αυτού του scam.

Σε περίπτωση που ήδη έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, σας συνιστούμε να σβήσετε όσα posts έχουν δημιουργηθεί στο Wall σας, καθώς και να διαγράψετε όσες φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί και στις οποίες έχουν επισυναφθεί οι φίλοι σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε τις "Ρυθμίσεις Απορρήτου" και μετά στο κάτω-αριστερό μέρος της οθόνης το "Επεξεργασία των Ρυθμίσεων", όπως ακριβώς φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Έπειτα θα πρέπει να βρείτε την εφαρμογή που χρησιμοποιήσατε στο scam, και αφού την επιλέξετε, να πατήσετε διαγραφή, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Αφού τα κάνετε όλα αυτά, θα εξασφαλίσετε πως δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον με τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Σε περίπτωση που δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, δεν έχετε κάποιο λόγο να ανησυχείτε. Το μόνο που ίσως θα σας απασχολεί, είναι ο... εκνευρισμός από τα συνεχόμενα tags που σας κάνουν οι φίλοι σας και τη διαδικασία να τα σβήνετε (χαρακτηριστικά να σας αναφέρω, πως σήμερα μόνο αφαίρεσα τον εαυτό μου από 8 φωτογραφίες). Αυτό το scam ήταν άλλη μία ένδειξη πόσο εύκολα μπορεί να διαδοθεί κάτι ανάλογο στον κόσμο των social networks και το πόσο σπάνια σκεφτόμαστε όλοι μας αν πρέπει ή όχι να κάνουμε accept των όρων μιας εφαρμογής, πρωτού κάνουμε μια αναζήτηση σχετικά με την εγκυρότητα και την ασφάλεια της.

[via]

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Το νέο scam του Facebook είναι εδώ και λέγεται "Twilight: Breaking Dawn"”

  1. Ο/Η stanakis λέει:

    Οι 3 τελευταίες γραμμές είναι οι πιο σημαντικές που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος...είναι κάτι το οποίο επιτρέπετε ΟΙ ΙΔΙΟΙ να γίνει αφού δέχεστε να χρησιμοποιηθεί το profile σας από την εφαρμογή!!

  2. Ο/Η Charis Tasioulis λέει:

    @stanakis Αυτό είναι δυστυχώς αλήθεια. Δεν μας αναγκάζει κανείς να δώσουμε αυτές τις πληροφορίες στην οποιαδήποτε εφαρμογή, απλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν δίνει σημασία στο μικρό κουμπί που λέγεται "Allow". Γι αυτό το λόγο πιστεύω πως δεν θα σταματήσουμε να βλέπουμε παρόμοια scams...