Η οθόνη σύνδεσης των Windows 8 και οι εφαρμογές του Ribbon UI

Μετά τη διάθεση της έκδοσης Milestone 3 των Windows 8 σε κοντινούς συνεργάτες της Microsoft, άρχισαν να βλέπουν το φως της επιφάνειας τα πρώτα screenshots και οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με το επόμενο λειτουργικό του "γίγαντα του Redmond" που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2012.

Έτσι λοιπόν, 3 μέρες μετά τη διάθεση του Milestone 3, είχαμε τις πρώτες διαρροές σχετικά με το βασικό interface του λειτουργικού συστήματος. Αυτή τη φορά έρχεται το WindowsWithin να μας δώσει screenshot του logon screen καθώς και πληροφορίες για το Ribbon UI, που γνωρίσαμε με το Microsoft Office 2007. Κρίνοντας από τα σωστά, όπως αποδείχθηκαν, leaks του site στο παρελθόν, μπορούμε να υποθέσουμε πως όλα αυτά είναι αληθινά.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την οθόνη σύνδεσης, η οποία πιθανώς να βασίστηκε στο σχεδιασμό που ακολουθείται στο Zune και στα Windows Phone 7. Εκεί, περιλαμβάνεται το ρολόι, η ημερομηνία και ένα πλήκτρο για τη διαχείριση ενέργειας και για επιλογές σχετικές με την ευκολία πρόσβασης. Στο πάνω μέρος, φαίνεται πως, στις pre-beta εκδόσεις, η Microsoft επέλεξε τη σύνδεση με χρήση του Ctrl + Alt + Del, κάτι που δεν θα ήθελα να δω στην τελική έκδοση, μιας και ο τρόπος σύνδεσης που ακολουθείται στα Windows 7 είναι σίγουρα πιο εύχρηστος και απλός. Αυτή τη στιγμή, η μόνη αλλαγή που μπορεί να κάνει ο χρήστης στην οθόνη σύνδεσης είναι η αλλαγή της εικόνας του background.

Σύμφωνα με τις φήμες, η Microsoft σκοπεύει να επιτρέπει τη διαχείριση του ήχου του υπολογιστή σας, ακόμα κι όταν αυτός είναι κλειδωμένος, έτσι ώστε να μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να ελέγχετε τη μουσική που παίζεται στο παρασκήνιο.

Όταν πρωτοείδαμε το Ribbon UI στο Microsoft Office 2007, πολλοί βιάστηκαν να το κατακρίνουν, μη συμφωνώντας με αυτή την επιλογή της Microsoft. Όπως αποδείχθηκε όμως, η τελευταία έκανε πολύ καλή κίνηση φέρνοντας αυτήν την αλλαγή, η οποία τελικά βοήθησε ακόμα περισσότερο στη διαχείριση των λειτουργιών της σουίτας του Office. Στη συνέχεια το Ribbon UI ήρθε και σε άλλες εφαρμογές των Windows, όπως αυτές των Windows Live Essentials και στη ζωγραφική/wordpad των Windows 7. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, στην έκδοση Milestone 3 του νέου λειτουργικού, αυτό το UI έκανε την εμφάνιση του και στον Explorer των Windows.

Σε περίπτωση που η Microsoft κρατήσει αυτή την αλλαγή, το Ribbon UI θα αντικαταστήσει τα menus και τα toolbars που περιλαμβάνονται στα Windows εδώ και πολλά χρόνια. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι πως δεν βρισκόμαστε ακόμα ούτε στην beta έκδοση, γεγονός που σημαίνει πως καμία από αυτές τις αλλαγές δεν είναι τελική. Παρόλαυτα, ακόμα κι αν θέλουμε αρκετούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα έκδοση των Windows, οι συζητήσεις και ο θετικός ή αρνητικός σχολιασμός στα forum έχουν ήδη αρχίσει. Εσείς, πως κρίνετε τις αλλαγές που βλέπουμε μέχρι σήμερα;

[via] [via] [via]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.