Οδήγηση με την σκέψη!

Braindriving

Οι επιστήμονες του τμήματος της επιστήμης των υπολογιστών του Γερμανικού πανεπιστημίου του Freie, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα σύστημα ικανό να κινήσει και να κατευθύνει ένα αυτοκίνητο με τη σκέψη.

Για τον υπολογισμό των εγκεφαλικών κυμάτων που χρειαζόντουσαν, έκαναν χρήση διάφορων απλών αισθητήρων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Κατάφεραν να διαχωρίσουν τα βιοηλεκτρικά πρότυπα κυμάτων για εντολές ελέγχου του οχήματος όπως «αριστερά», «δεξιά», «επιτάχυνε» διενεργώντας διάφορες ειδικές μετρήσεις.

Στη συνέχεια της έρευνας τους, δημιούργησαν μία εφαρμογή προκειμένου να συνδέσουν τους αισθητήρες με το υπόλοιπο αυτοκίνητο, ώστε να μπορεί να λειτουργεί πλέον με τη σκέψη. Η πρώτη απόπειρα δοκιμής έγινε στο πρώην αεροδρόμιο του Tempelhof και στέφθηκε με επιτυχία.

Οι επιστήμονες του παραπάνω πανεπιστημίου, χρησιμοποίησαν αισθητήρες για να μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύματα όταν ένας άνθρωπος κινεί έναν εικονικό κύβο με την δύναμη του μυαλού του. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να “εκπαιδεύσουν” τον υπολογιστή να “μεταφράζει” τα βιοηλεκτρικά κύματα τα οποίο εκπέμπονται κατά τη σκέψη και να τα μεταφέρει ως εντολές που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κίνηση του οχήματος.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Raúl Rojas, δήλωσε:

In our test runs, a driver equipped with EEG sensors was able to control the car with no problem -- there was only a slight delay between the envisaged commands and the response of the car.

Σε ένα δεύτερο test που έγινε, το αυτοκίνητο κινήθηκε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια μόνο του, αλλά μέσω των αισθητήρων EEG ο οδηγός ήταν σε θέση να καθορίσει την κατεύθυνση σε διασταυρώσεις. Οι αρμόδιοι του robot-αυτοκινήτου εργάζονται έτσι ώστε να τελειοποιηθεί η ιδέα της οδήγησης στους δρόμους των πόλεων με τη σκέψη του κάθε οδηγού.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.