Η Γερμανία κρίνει νόμιμο το Google Street View, η Γαλλία ρίχνει πρόστιμο!

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα όπου άνθρωποι κινήθηκαν νομικά εναντίον της Google σχετικά με την υπηρεσία Google Street View για λόγους παραβίασης του προσωπικού απορρήτου. Στην περίπτωση αυτή στην Γερμανία, το δικαστήριο έβγαλε νικήτρια την Google, ενώ στη Γαλλία έγινε το αντίθετο.

Στις 15 Μαρτίου λοιπόν δικαστήριο στη Γερμανία αποφάσισε πως το να παίρνει κάποιος φωτογραφίες από το δρόμο δεν είναι παράνομο και δεν αποτελεί παραβίαση του προσωπικού απορρήτου. Η γυναίκα που έκανε τη μήνυση υποστήριζε πως η camera των αυτοκινήτων της Google ήταν αρκετά ψηλά για να μπορεί να βλέπει και πάνω από τον φράχτη του σπιτιού της. Παρόλαυτα, ο δικαστής της υπενθύμισε πως υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή όσον αφορά τη Γερμανία, πως όποιος επιθυμεί μπορεί να ζητήσει να μην συμπεριλαμβάνεται η κατοικία του στις εικόνες του Google Street View. Ήδη από την έναρξη της υπηρεσίας μέχρι και σήμερα, 240.000 Γερμανοί έχουν κάνει την συγκεκριμένη αίτηση.

Πιο δίπλα στη Γαλλία, η Εθνική Επιτροπή της Ελευθερίας της Πληροφορίας (CNIL) έριξε πρόστιμο 100.000€ στην Google για το θέμα των υποκλοπών δεδομένων από μη ασφαλή WiFi δίκτυα. Το θέμα σας υπενθυμίζουμε πως έγινε γνωστό το προηγούμενο έτος, όταν η Google ανακοίνωσε πως μετά από ένα λάθος που έγινε, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε στο Google Street View συνέλεξαν αυτά τα δεδομένα καθώς έβγαζαν φωτογραφίες. Πέρα από το πρόστιμο, η Google αναγκάστηκε να σβήσει όσες πληροφορίες είχε διαβάσει, κάτι που έκανε αμέσως. Ο δικηγόρος της εταιρείας δήλωσε πως η διαγραφή αυτών των πληροφοριών ήταν στις προτεραιότητες της Google, γι αυτό και ευχαρίστησε την CNIL που της έδωσε την άδεια να το κάνει.

Η Google έχει επανελλημένως ζητήσει συγνώμη γι αυτό το θέμα. Δεν πιστεύω όμως πως εδώ τελειώνουν οι συζητήσεις και... οι μηνύσεις σχετικά με το Google Street View, αφού είναι δεδομένο πως η Google έκανε ένα μεγάλο λάθος συλλέγοντας αρχικά αυτές τις πληροφορίες. Πως κρίνετε τις αποφάσεις των δύο δικαστηρίων; Συμφωνείτε μαζί τους;

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.