[Updated] Μειωμένο spam κατά 39%, ευχαριστούμε Microsoft

Spam Mails

Ο πόλεμος μεταξύ του καλού και του κακού δεν θα τελειώσει ποτέ. Μάχες δίνονται συνέχεια και απλά κάθε φορά αλλάζει ο νικητής. Στην τελευταία τέτοια -διαδικτυακή- μάχη, επικράτησε η "καλή" Microsoft έναντι του "κακού" Rustock botnet. Η ειδική ομάδα καταπολέμησης των ηλεκτρονικών εγκλημάτων της Microsoft, γνωστή και ως "Digital Crime Unit", έκανε μία μήνυση που αποτέλεσε την αφορμή να εισβάλουν οι αστυνομικοί σε διάφορα μέρη με σκοπό να σταματήσουν την αποστολή των spam mails από το Rustock botnet.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μόνο υπολογιστής μπορούσε να στείλει 7500 spam mails σε λιγότερο από 45 λεπτά, δηλαδή 240.000 ενοχλητικά mails κάθε μέρα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο υπολογιστές, καταλαβαίνει κανείς ότι κάθε μέρα "έφευγαν", μόνο από το Rustock botnet, 240 εκατομμύρια spam mails.

Η Symantec, η εταιρία που κατασκευάζει το Norton Antivirus, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι το 39% των spam mails σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στο Rustock botnet. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πλέον θα λαμβάνουμε λιγότερα spam mails στο inbox μας και ότι τα διάφορα φίλτρα έχουν να κάνουν λιγότερη δουλειά. Μέχρι, φυσικά, να δημιουργηθεί το επόμενο botnet και να αρχίσει να επαναλαμβάνεται η ιστορία..

Update: Σε επικοινωνία που είχαμε με τα κεντρικά της Kaspersky στην Ρωσία, ο κ. Andrey Nikishin, Director Cloud & Content Technologies Research της Kaspersky Lab, μας ενημέρωσε ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των spam μηνυμάτων που διακινούνται αυτή τη στιγμή παρόλο που το Rustock ήταν υπεύθυνο για το 30% με 40% του spam παγκοσμίως. Ακόμα όμως και αν υπάρξει κάποια τέτοια μείωση, είναι θέμα χρόνου να επανέλθουν οι spammers δυναμικά και να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος.

[via, photo via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.