Το Facebook σημειώνει νέο ρεκόρ, με την αξία του να φτάνει τα 75 δις δολλάρια!

Το Facebook συνεχίζει να σπάει κάθε ρεκόρ, αφού η αξία του εκτοξεύτηκε στα $75 δις, με τις μετοχές του να σημειώνουν νέο μέγιστο μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε.

Τις τελευταίες μέρες, σε μια δημοπρασία του SecondMarket πουλήθηκαν 115.000 μετοχές στην αξία των $30 η κάθε μία. Αν υπολογίσει κανείς πως υπάρχουν 2,5 δις μετοχές, με έναν πρόχειρο υπολογισμό φτάνουμε στο σύνολο των 75.000.000.000 δολλαρίων. Έτσι, μετά από την αποτίμηση του Facebook σε $50 δις στις αρχές του Ιανουαρίου, η αξία του έφτασε σε νέα υψηλότερα επίπεδα, φτάνοντας σήμερα να μιλάμε για μία αύξηση της τάξης του 50%... μέσα σε μόλις 2 μήνες!

Βέβαια, κάποιοι -εύστοχα- παρατηρούν πως το SecondMarket εκπροσωπεί έναν μικρό αριθμό μετοχών και έτσι, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Γι αυτό το λόγο είχαμε το νέο ρεκόρ στην αξία του. Ίσως το Facebook (και αντίστοιχα το Twitter) να βοήθηθηκε και από το γεγονός της βοήθειας που προσέφερε στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο (και όχι μόνο), με τους επενδυτές να "βλέπουν" τις δυνατότητες που έχουν τα social networks στο να επηρεάζουν με μεγάλη ευκολία την κοινή γνώμη.

Παρόλαυτα, είναι ανησυχητικό το γεγονός πως η αξία μεγάλων social networks φτάνει συνεχώς σε νέα υψηλότερα επίπεδα, μιας και δημιουργεί το φόβο για μια νέα "φούσκα του Internet" μετά από αυτή του 2000.

[via] [image]

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Το Facebook σημειώνει νέο ρεκόρ, με την αξία του να φτάνει τα 75 δις δολλάρια!”

  1. Ο/Η Kefalas λέει:

    Η εκτίμηση αυτή είναι τραγικά παραπλανητική. Βασίζεται στην λανθασμένη εντύπωση ότι τα ποσά που πλήρωσαν μερικοί επενδυτές (λιγότερο από 1 δις δολάρια) για ένα μικρό ποσοστό θα μπορούσαν εύκολα να είναι πολύ περισσότερα (77 δις για την ακρίβεια) αν διατίθεντο προς πώληση το 100% του Facebook.

    Η πραγματικότητα είναι όμως ότι αν αύριο κιόλας έβγαινε στην αγορά το Facebook, δεν θα μπορούσαν να μαζέψουν ούτε τα μισά από αυτά.

    • Ο/Η dkalo λέει:

      Γενικά, συμφωνώ μαζί σου. Πάντως, κάποιος σεΐχης (ή κάποιος τέτοιος πολύ πλούσιος) προσέφερε, σύμφωνα με φήμες, 150 δισεκατομμύρια δολάρια για να το αγοράσει..