Applications Enablement, μήπως είναι πιο σημαντικό απ' ότι αποδεικνύει το όνομα του?

Alcatel Lucent

Αυτές τις μέρες βρίσκομαι στην Βαρκελώνη και παρακολουθώ το μεγαλύτερο συνέδριο στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, το Mobile World Congress 2011. Σήμερα, είχα ένα πολύ ενδιαφέρον discussion session με την κ. Laura Merling (SVP Applications Enablement) και τον κ. Scott Monson (VP Application Platform) της Alcatel-Lucent. Ας εξηγήσουμε όμως πρώτα τι ακριβώς είναι το "Applications Enablement", που ήταν και το θέμα της συζήτησης μας.

Στην ουσία, πρόκειται για κάποια APIs που θα δίνουν οι Mobile Operators (Vodafone, Wind, Cosmote κτλ) στους developers για να φτιάξουν καλύτερες εφαρμογές. Οι επιπλέον δυνατότητες που παρέχουν αυτά τα APIs, επιτρέπουν στους developers να έχουν στοιχεία σχετικά με την χρήση του κινητού τηλεφώνου, την τοποθεσία του, τον λογαριασμό του και τα διάφορα usage patterns. Ακόμα, μέσω αυτών των APIs, θα γνωρίζουν οι εφαρμογές και δημογραφικά στοιχεία του χρήστη, όπως το φύλο του, την ηλικία του και τον τόπο κατοικίας του.

Η Alcatel-Lucent, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δουλεύει σε συνεργασία με τους operators για την δημιουργία των κατάλληλων APIs που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι developers. Απότερος στόχος είναι η δημιουργία applications που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες εμπειρίες στους χρήστες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Alcatel-Lucent έχει ξεκινήσει να διοργανώνει events στα οποία ενημερώνει τους developers για τον τρόπο χρήσης του δικτύου και τον τρόπο που θα πρέπει να το χρησιμοποιούν οι εφαρμογές για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον τελικό χρήστη.

Μία προέκταση του "Application Enablement" και των νέων APIs που θα είναι διαθέσιμα στους developers, είναι η βελτιστοποίηση που θα γίνει στην προβολή διαφημίσεων γιατί πλέον οι διαφημιστές θα έχουν πολύ περισσότερα δεδομένα για τον κάθε χρήστη και το personalization της εκάστοτε διαφήμισης θα γίνεται ακόμα καλύτερα. Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για τους διαφημιζόμενους όσο και για τους χρήστες αφού θα βλέπουν μόνο διαφημίσεις που, δυνητικά, τους ενδιαφέρουν.

Αυτή την στιγμή όμως, υπάρχουν 2 πολύ βασικά και καίρια ερωτήματα γύρω από αυτή την νέα τεχνολογία:

Θα είναι διαθέσιμα τα ίδια APIs από όλους τους παρόχους παγκοσμίως?

Σύμφωνα με την κ. Merling, όχι. Αυτή την στιγμή, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας συνεργάζονται μεταξύ τους σε εθνικό επίπεδο για να είναι διαθέσιμα κοινά APIs στους developers της χώρας τους. Συνεπώς, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να μην λειτουργούν κάποιες εφαρμογές όταν ο τελικός χρήστης ταξιδεύει στο εξωτερικό. Το θετικό νέο είναι πως οι Mobile Operators παγκοσμίως βρίσκονται σε συζητήσεις έτσι ώστε να υπάρξει μία κοινή στρατηγική για όλες τις χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιστοποιηθεί το τελικό user experience. Προσωπικά πάντως, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, τουλάχιστον άμεσα.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: θα μπορούν οι χρήστες να "κατεβάζουν" τα προσωπικά τους δεδομένα και να επιλέγουν ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά?

Η Alcatel-Lucent, δια στόματος Scott Monson, δηλώνει πως αυτή η επιλογή θα δίνεται στον εκάστοτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον αν θα δημιουργηθεί κάποια εφαρμογή για να γίνεται το download των δεδομένων. Το ιδεατό θα ήταν να δημιουργηθεί μία universal εφαρμογή που θα εμφανίζει όλες τις πληροφορίες που μαζεύουν οι εταιρίες κινητές τηλεφωνίας. παγκοσμίως. Σίγουρα πάντως, θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, τον τρόπο που θα έχουν πρόσβαση σε αυτά οι developers και το πώς θα μπορούν οι χρήστες να έχουν δύναμη πάνω στα δικά τους δεδομένα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον aspect της νέας αυτής τεχνολογίας είναι ο τρόπος που θα μπορούν οι developers να βγάζουν λεφτά. Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει τώρα και την πληρωμή ανά API Call, οι developers θα πληρώνουν ένα μηνιαίο fee που, πιθανότατα, θα δίνει απεριόριστα API Calls. Παρόλο που δεν είναι στα άμεσα σχέδια της Alcatel Lucent, θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους developers να πληρώνουν και σε.. είδος της εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα διάφορα APIs και να δίνουν στους Mobile Operators μέρος από τα δεδομένα που συλλέγουν από τους χρήστες.

Όλα τα παραπάνω, είναι θέμα χρόνου να τα δούμε και στις εφαρμογές στο κινητό μας. Εξάλλου, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες δοκιμές για εφαρμογές..

Σχολιάστε >
8 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.