Φίλιος Στάγκος: Η κρίση ως ευκαιρία – μια αφήγηση για την Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σας θυμίζουμε την ομιλία του Φίλιου Στάγκου στο TEDxThessaloniki τον περασμένο Μάιο. Με την βοήθεια εξαιρετικών φωτογραφιών, που απεικόνιζαν την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, την παρουσίασε ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να την εκμεταλλευθεί η πόλη, σε συνδυασμό με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της και την ένωση με την Ελλάδα. Κυρίως έθεσε προβληματισμούς, για το αν και με ποιον τρόπο μπορεί να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη κέντρο οικονομικό, πολιτιστικό και όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αξιοποιώντας συγκεκριμένα πλεονεκτήματα της.

Who is who:

O Φίλιος Στάγκος είναι δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στις Βρυξέλλες απ’ όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή ως ανταποκριτής του ΑΠΕ. Το 1998-99 υπήρξε σύμβουλος Τύπου του εκλιπόντος Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έμαθε την τηλεόραση εργαζόμενος στο «Μαύρο Κουτί» των Παύλου Τσίμα, Αλέξη Παπαχελά και Τάσου Τέλλογλου. Επέστρεψε στις Βρυξέλλες (2002-2005) ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Τα Νέα» και της ΕΡΤ όπου παρήγαγε την εκπομπή «Ευρωκεντρικότητες» (ΕΤ1,α’ εξάμηνο 2004). Έκτοτε μένει και εργάζεται στην Αθήνα. Από το 2008 συμπαρουσιάζει την εκπομπή διεθνούς επικαιρότητας «Ανταποκριτές» (ΝΕΤ) και αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Για τις ανάγκες του διεθνούς ρεπορτάζ ταξίδεψε στη Σερβία και το Κόσσοβο (πόλεμος 1999), το Πακιστάν (2001), το Αφγανιστάν (2005), την Τουρκία, το Β.Ιράκ (τουρκο-κουρδική κρίση 2007), τη Γεωργία (πόλεμος 2008) και αλλού. Είναι δημιουργός ντοκιμαντέρ τρέχουσας επικαιρότητας. Το 2005 βραβεύτηκε («καλύτερο τηλεοπτικό ρεπορτάζ», «Πρόσωπα» 2005) για την κάλυψη του «τσουνάμι» στη Σρι Λάνκα.

Disclaimer: Ένα μεγάλο μέρος της ομάδας του Away συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό TEDx Πρόγραμμα, ενώ το Away είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.