Μπήκαμε στο κοπάδι με τα Veladia, το Foursquare συναντά το Yell

Το Veladia το περίμενα εδώ και αρκετό καιρό. Πρόκειται για ένα location based service που "μπλέκει" αρκετά από τα locations στοιχεία του Foursquare με το μαγικό κόσμο των data/reviews του Yell. Και είναι ελληνικό. Η μεγάλη διαφορά του Veladia, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο σε closed beta μόνο για το iPhone, με τα υπόλοιπα *γνωστά* location services όπως το Foursquare και το Gowalla είναι πως η δεν έχει το πολυδιαφημισμένο "checkin" functionality. Η εξήγηση είναι απλή. Η έλλειψη αποτελεσματικού τρόπου για να ελέγξει μια πλατφόρμα την εγκυρότητα των check-ins που κάνουν οι χρήστες, ένα πρόβλημα το οποίο παλεύει να λύσει εδώ και μήνες το Foursquare. Ακριβώς αυτό εξηγεί άλλωστε και ο Ιάσονας Κρητικός, Founder and CEO του Veladia, "Το όραμά μας δεν ήταν μια ακόμα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης ή μια λίστα συστάσεων χωρίς καμία αξιοπιστία, αλλά η δημιουργία ενός εργαλείου που θα φέρει τους πραγματικούς μας φίλους ακόμα πιο κοντά.". Πιο κοντά στους φίλους μας, πιο μακριά από ghost-checkins, συμπληρώνω εγώ.

Αν και βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες σε closed beta, το Veladia έχει ήδη μια αξιόλογη βάση δεδομένων για εστιατόρια και bar, αν δεν με απατά η μνήμη μου τα παιδιά του Veladia μου έχουν πει πως έχουν καταφέρει να περάσουν ήδη 400-500 spots και συνεχίζουν. Κάποια μικρές παραλήψεις υπάρχουν, για παράδειγμα δεν κατάφερα πουθενά να βρω το Tike στο Κεφαλάρι μέσα στην εφαρμογή, ωστόσο όλα αυτά δικαιολογούνται σε αυτή τη φάση. Η σημαντική διαφοροποίηση του Veladia σύμφωνα με τους ιδρυτές, είναι η δυνατότητα αναζήτησης spots τα οποία βρίσκονται εκτός της εμβέλειας του χρήστη. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει εστιατόριο στη Κηφισιά, ενώ βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας για δουλειά. Έχει τη δυνατότητα να διαβάσει κριτικές από τους φίλους του για το μέρος αλλά και να καλέσει το χώρο για να κλείσει ένα τραπέζι για το βράδυ. Και όλα αυτά, χωρίς να καλέσει φυσικά το 11888. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Στο τέλος της βραδιάς, το Veladia του δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσει το εστιατόριο ενημερώνοντας παράλληλα τους φίλους του στο facebook και το Twitter.

Από όσο γνωρίζω, το Veladia δεν έχει σηκώσει κάποια επένδυση, αν και νομίζω πως αυτό θα αλλάξει σύντομα καθώς η εταιρία στοχεύει στο εξωτερικό μέσα στους επόμενους μήνες. Και δεν είναι καθόλου τολμηρό να πω πως θα αν το Veladia συνεχίσει με την ίδια δυναμική και τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε με ευκολία να χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα ελληνικά startups για το 2010.

Images:

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Μπήκαμε στο κοπάδι με τα Veladia, το Foursquare συναντά το Yell”

  1. Ο/Η unregistered λέει:

    Πραγματικά δεν βλέπω κάτι το καινοτόμο, καραμπινάτη αντιγραφή του terpnon.com είναι! ΝΤΡΟΠΗ!

  2. Ο/Η Unregistered λέει:

    Mallon anapoda ta les file, alla as mhn to sxoliasoume parapanw..