BSA: $50 δισεκατομμύρια κόστισε στην βιομηχανία λογισμικού η πειρατεία το 2009

Σύμφωνα με την Business Software Alliance (BSA), τον διεθνή οργανισμό που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού, η πειρατεία του λογισμικού κόστισε περισσότερα από $50 δισεκατομμύρια στους developers τον περασμένο χρόνο. Η ετήσια έκθεση του οργανισμού αναφέρει ότι το 43% του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε από τους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο το 2009 ήταν πειρατικό, δηλαδή 2% περισσότερο από το 2008. Μάλιστα ο οργανισμός πιστεύει ότι το συνολικό ποσό που χάθηκε ήταν $51,4 δισεκατομμύρια και αυτή η αύξηση από το 2008 οφείλεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα.

Το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας βρέθηκε στη Γεωργία, όπου υπολογίζεται ότι το 95% του λογισμικού ήταν πειρατικό. Στην συνέχεια ακολουθούν η Ζιμπάμπουε, το Μπαγκλαντές, η Μολδαβία, η Αρμενία και η Υεμένη, με ποσοστά 90-92%. Από την άλλη πάλι, η Αμερική, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά πειρατείας, όπου κυμαίνονταν από 20% έως 25%. Γενικά η περιοχή Ασία-Ειρηνικός είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους developers, καθώς με ποσοστό πειρατικού λογισμικού 59%, εκτιμάται ότι κοστίζει στην βιομηχανία λογισμικού $16,5 δισεκατομμύρια.

Ακόμη σύμφωνα με την μελέτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος του Δείκτη Πειρατείας παρέμεινε σταθερός στο 35%, με τη Βουλγαρία στο 67%, τη Ρουμανία στο 65%, και την Ελλάδα στο 58% να κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις.

[via] [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.