Παιδιά με 3 γονείς;

Έχει υπολογιστεί ότι 1 στα 6.500 παιδιά παίρνουν DNA με προβλήματα στα μιτοχόνδρια, τα οργανίδια που παράγουν ενέργεια για το κύτταρο, με αποτέλεσμα το παιδί να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, αν τελικά γεννηθεί. Έτσι, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνική με την οποία κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση τα προβληματικά μιτοχόνδρια αντικαθίστανται.

Ο Professor Doug Turnbull, που ηγείται της προσπάθειας, ανέφερε ότι "Όσα παιδιά γεννηθούν με αυτόν τον τρόπο θα έχουν μιτοχόνδρια από την δεύτερη μητέρα αλλά όλες οι άλλες γενετικές πληροφορίες θα προέρχονται από την κανονική μητέρα και τον πατέρα. Είναι σαν να αλλάζουμε μια χαλασμένη μπαταρία σ'ένα laptop: διορθώνουμε την παροχή ενέργειας αλλά στον σκληρό δίσκο δεν αλλάζει τίποτα".

Φυσικά τα νομικά και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι πάρα πολλά, όπως αυτό της γενετικής τροποποίησης ενός βρέφους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές είχαν εισπράξει δύο φορές αρνητικές απαντήσεις όταν ζήτησαν άδεια να διεξάγουν τη συγκεκριμένη έρευνα. Ο Dr Donald Bruce, πρώην τεχνικός σύμβουλος του Society, Religion and Technology Project of the Church of Scotland, δήλωσε ότι "Είναι απαραίτητο ο έλεγχος στη συγκεκριμένη έρευνα να είναι αυστηρός και ακόμη αυστηρότερος αν η τεχνική αρχίσει να χρησιμοποιείται". Η χρήσης της μέχρι στιγμής επιτρέπει μόνο την δημιουργία εμβρύων στα εργαστήρια, με την ζωή αυτών να περιορίζεται στις 8 μέρες.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.