Opera Mini στο iPhone;

mini-iphone

Όσοι βρεθούν στην Βαρκελώνη για το Mobile World Congress αυτή την εβδομάδα θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ένα preview του Opera Mini για το iPhone, σύμφωνα με ανακοίνωση της Opera Software. Οι browsers, πλην του Safari, που είναι διαθέσιμοι για το iPhone είναι ελάχιστοι και όλοι βασίζονται στην μηχανή WebKit. Μάλιστα, το σημαντικό buzz που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη φορά που οι developers της Opera ασχολήθηκαν με το iPhone προσθέτει επιπλέον ενδιαφέρον.

Στις αρχές του προηγούμενου Νοεμβρίου οι New York Times ανέφεραν ότι είχαν επικοινωνία με τον Jon Stephenson von Tztzchner (CEO της Opera Software) και πληροφορήθηκαν πως οι developers της Opera έχουν αναπτύξει μια έκδοση του Opera Mini για το iPhone αλλά η Apple "δεν θα την δεχτεί διότι είναι άμεσα ανταγωνιστική με τον Safari". Ο John Gruber, blogger που ασχολείται κυρίως με θέματα σχετικά με την Apple, αρχικά έγραψε πως ο πιθανότερος λόγος που συνέβη αυτό είναι το ότι ο Opera Mini δεν χρησιμοποιεί το WebKit. Αργότερα όμως, και συμβουλευόμενος πηγές που δε μπορούσε να κατονομάσει, αναδιατύπωσε υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί αλλά δεν έγινε ποτέ submission στο AppStore, άρα δεν υπήρξε και απόρριψη. Ο τρόπος που δουλεύει ο Opera Mini είναι διαφορετικός από αυτόν των άλλων browsers αφού δεν χρησιμοποιείται καθόλου JavaScript interpreter. Το πρόβλημα παρουσιάζεται στο ότι η εφαρμογή είναι γραμμένη σε Java τη στιγμή που το iPhone δεν έχει Java Virtual Machine και γενικότερα δεν υποστηρίζει καθόλου τη συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού. Άρα πιθανότατα η έκδοση που ανέπτυξαν τότε οι developers της Opera ήταν για jailbroken iPhones (που σημαίνει διαφορετικά APIs και μεγαλύτερη ελευθερία γενικότερα).

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Opera για preview του Mini και το ότι, όπως αναφέρεται, η εφαρμογή δεν έχει σταλθεί στο AppStore ακόμη δημιορυργούν πολλά ερωτηματικά: Θα δούμε preview από κανονικό iPhone; Μεταφέρθηκε όλο το project σε Objective-C ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με το SDK Agreement; Ποιά θα είναι η απάντηση της Apple όταν υποβληθεί επίσημα για έγκριση η εφαρμογή; Και όλα αυτά με τον Opera Mini να ξεπερνάει χθες τους 50 εκατομύρια ενεργούς χρήστες.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.