Γιατί το δικτύο οπτικών ινών της Google τρομάζει τους ISPs;

google-nyc01

H Google συνεχίζει να μεγαλώνει με κάθε δυνατό τρόπο. Μετά την στροφή της στην κινητή τηλεφωνία με την κυκλοφορία του  Nexus One και την πρόσφατη είσοδο της σε υπηρεσίες social networking (Google Buzz)πλέον εστιάζει την στρατηγική της και στα προηγμένα δίκτυα οπτικών ινών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η Google σχεδιάζει την δημιουργία πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών (fiber-to-the-home) για την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών ονομαστικής ταχύτητας 1Gps για 50.000 έως 500.000.Τα σχέδια για την ανάπτυξη του δικτύου είναι ανοικτά προς διαβούλευση όπου πολίτες, τοπικές αρχές ακόμα και ISPs(Internet Service Providers) μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς το κόστος για την δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών-για 100.000 σπίτια- μπορεί να αγγίξει το εντυπωσιακό ποσό των 500 εκατ. δολαρίων.

Με την συγκεκριμένη κίνηση η Google φαίνεται να κινείται καθαρά στρατηγικά δημιουργώντας ένα ισχυρό μοχλό πίεσης προς τους βασικούς παρόχους ευζωνικών υπηρεσιών.  Η πίεση αυτή  έγκειται στην ανάγκη αναβάθμισης των διαδικτυακών υποδομών που θα βελτιώσουν την ταχύτητάς διασύνδεσης  κάνοντας τις Google υπηρεσίες  πιο εύχρηστες και προσιτές.  Είναι πιθανόν, ο διαδικτυακός κολοσσός να ετοιμάζει το έδαφος για την προώθηση νέων υπηρεσιών(FHD YouTube) που απαιτούν μεγαλύτερο bandwidth από τον μέσο εύρος διασύνδεσης που για την Αμερική κυμαίνεται ανάμεσα στα 4 Mbps to 7 Mbps.

Παρόλα αυτά,  οι μεγάλοι ISPs της Αμερικής δείχνουν θορυβημένοι από την συγκεκριμένη κίνηση. Η ιδέα να μετατραπεί η Google σε ανταγωνιστική εταιρεία παροχής Internet είναι περισσότερο τρομακτική και λιγότερο πιθανή.

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι μέρα με τη μέρα διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες και την μεγάλη στροφή της Google που μετά από υπηρεσίες λογισμικού θα εστιάσει το ενδιαφέρον της και στην παραγωγή-ανάπτυξη υπηρεσιών hardware. Τα πρώτα σημάδια έχουν φανεί με γνώμονα την συμμετοχή της HTC στο Nexus One.

[via]&[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.