Η Hack 4 Fame χάκαρε την Τράπεζα Πειραιώς! [Updated, η Τράπεζα διαψεύδει την επίθεση]

hack-4-fame-peiraiws

Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια για τα ελληνικά δεδομένα, η ομάδα Hack 4 Fame κατάφερε να παραβιάσει, με ιδιαίτερη ευκολία όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, όλα τα μέτρα προστασία της Τράπεζας Πειραιώς και να εισέλθει στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης της Τράπεζας, ενώ όπως φαίνεται κατάφεραν να δημιουργήσουν και backups των βάσεων δεδομένων στις οποίες φυλάσσονται όλα τα στοιχεία των πελατών της Τράπεζας!

Μάλιστα, σε επίδειξη δύναμης και ικανοτήτων, δημοσιοποίησαν ένα μέρος των αρχείων που έχει περάσει στη κατοχή τους, με τη μορφή screenshots. Όπως είναι φυσικό δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι ανησυχούν για τα χρήματα και τις καταθέσεις τους στη Τράπεζα, καθώς δεν υπάρχει σαφή εικόνα για τη τύχη των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ η Τράπεζα δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη θέση για το συμβάν (ή τουλάχιστον δεν υπάρχει διαθέσιμη καμία σχετική ενημέρωση ούτε στη σελίδα του Γραφείου Τύπου της Τράπεζας αλλά και ούτε στο επίσημο Twitter account της).

Σε ένα σχετικό άρθρο της άρθρο το περασμένο Σεπτέμβριο για την Hack 4 Fame η Καθημερινή γράφει πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ "Νεαροί με μέτριες γνώσεις στην «τέχνη» διαδικτυακής παραβίασης... Οι δράστες δεν φαίνεται να διαθέτουν πολύ ειδικές γνώσεις καθώς δεν έχουν καλύψει επαρκώς τα ίχνη τους". Σχεδόν έξι  μήνες μετά φαίνεται πως οι συγκεκριμένες απόψεις μόνο επιπόλαιες μπορούν να χαρακτηριστούν.

[Update] 12/2/2010 ώρα 15.56

Πριν λίγα λεπτά η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει την παραβίαση των συστημάτων της Τράπεζας από την ομάδα Hack 4 Fame, ενώ εξηγεί πως οι εικόνες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας είναι "εικόνες από εγχειρίδια χρήσης συστημάτων της Τράπεζας, μερικά από τα οποία μάλιστα δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και είναι προσιτά στον καθένα".

Αναλυτικά οι ανακοίνωση της Τράπεζας:

Διάψευση παραπλανητικών δημοσιευμάτων σε blogs

Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς "χτυπήθηκε" από hackers και μάλιστα το απέκρυψε.

Tην κακόβουλη αυτή είδηση, που συνοδεύεται από παραπλανητικές εικόνες και αναπαράγεται και αναμεταδίδεται ανεύθυνα και ανώνυμα στο διαδίκτυο, τη διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Κατά τη διεθνή ορολογία hacker είναι αυτός που "εισδύει χωρίς εξουσιοδότηση, παράνομα σε συστήματα υπολογιστών και τα εξερευνά, τα διαβάζει ή και αντιγράφει μέρη των αρχείων τους". Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τα κακοπροαίρετα δημοσιεύματα, που χρησιμοποιούν παραπλανητικά τον όρο χάκερ, δείχνοντας, μάλιστα, ως περί τούτου απόδειξη και εικόνες από εγχειρίδια χρήσης συστημάτων της Τράπεζας, μερικά από τα οποία μάλιστα δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και είναι προσιτά στον καθένα. Ουδέποτε τα τραπεζικά συστήματα πληροφορικής της Τράπεζας Πειραιώς παραβιάστηκαν και η ασφάλεια τους, που εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, καθορίζεται από τους διεθνείς κανόνες και πρακτικές ασφάλειας συστημάτων.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής της Τράπεζας πιστοποιήθηκε το 2009 με το ISO 27001 (Information Systems Management Security).

Ελπίζουμε η παρούσα ανακοίνωσή μας να μην ισχύσει μόνο ως διάψευση, αλλά και να δώσει αφορμή για διερεύνηση των κακόβουλων δημοσιεύσεων από τις αρμόδιες Aρχές.

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2010

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Η Hack 4 Fame χάκαρε την Τράπεζα Πειραιώς! [Updated, η Τράπεζα διαψεύδει την επίθεση]”

  1. Ο/Η ChinaTown λέει:

    Καλά κρασσά. Όλα τα προσωπικά στοιχεία φόρα παρτίδα στο Internet ακόμα και τώρα. Και καμμια απάντηση από την τράπεζα.
    http://www.general-search.com/fileinfo/9937401

  2. Ο/Η sex_in_the_city λέει:

    Αυτά συμβαίνουν γιατί στις Εταιρίες δουλεύουν ΑΣΧΕΤΟΙ managers. Αυτοί είναι η κυριότερη ΑΠΕΙΛΗ εκ των έσω.!