To ελληνικό internet έγινε πιο γρήγορο

internet

Tο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) με την συμμετοχή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ/ΕΚΤ) δημιούργησαν τον Εθνικό Κόμβο Διασύνδεσης Παρόχων Διαδικτύου GR-IX (Greek Internet Exchange). Όπως αναγράφεται στην επίσημο διαδικτυακό τόπο(http://www.gr-ix.gr/), πρόκειται για  κόμβο ουδέτερης διασύνδεσης GR-IX (Greek Internet Exchange) με σκοπό να διευκολύνει την σύνδεση των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (Internet Service Providers ISPs), με την απευθείας ανταλλαγή κίνησης IP μεταξύ τους, για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των χρηστών του Διαδικτύου.

Κάτω από τον νέο κόμβο διασύνδεσης, όλοι οι ελληνικοί πάροχοι συνδέονται για να εξυπηρετήσουν την εγχώρια διαδικτυακή κίνηση. Για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης του κόμβου οι πάροχοι πληρώνουν μία μικρή συνδρομή με τα έσοδα να μοιράζονται μεταξύ ΕΔΕΤ και ΕΙΕ.

Η κοινή διασύνδεση στον διεθνή κόμβο προσφέρει εκτός από μείωση του κόστους για τις εταιρίες και σημαντική αύξηση της ταχύτητας για την διεκπεραίωση οπουδήποτε διαδικτυακού αιτήματος. Η απευθείας ανταλλαγή κίνησης IP μεταξύ των εγχώριων παρόχων γίνεται οικονομικά και γρήγορα με ταχύτητες πολλαπλάσιες των 10Gbps. Ο νέος κόμβος θα αντικαταστήσει το Athens Internet Exchange (AIX), το οποίο λειτουργεί από το 1997 σε εγκαταστάσεις του ΟΤΕ και σύντομα θα αποσυρθεί.

Τέλος, η διαχείριση του ενεργού και υποστηρικτικού εξοπλισμού καθώς και η υποστήριξη των υπηρεσιών προς τους παρόχους είναι αρμοδιότητα της ΕΔΕΤ.

Μπορείτε να δείτε δηλώσεις των εκπροσώπων των εταιρειών και των στελεχών της κυβέρνησης από τα εγκαίνια του νέου κόμβου εδώ.

[via]&[image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.