HPEMS: Ένα κανόνι ηλεκτρομαγνητικών παλμών για να σταματάνε αυτοκίνητα

500x_eureka_aerospace

Πολλές φορές έχουμε δει στις ειδήσεις περιπολικά να κυνηγάνε ένα αυτοκίνητο ενός κακοποιού (κυρίως στο εξωτερικό) και να μην μπορούν να τον σταματήσουν. Αυτό μάλλον σκεφτόταν και ο συγκεκριμένος επιστήμονας, όταν του ήρθε η ιδέα να φτιάξει το HPEMS ένα κανόνι που ρίχνει ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (EMP). Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύει ότι οι αστυνομικοί στο μέλλον θα μπορούν να σταματούν τα αυτοκίνητα που θέλουν, άμεσα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος σωματικών βλαβών. Σύμφωνα με τον επιστήμονα που δημιούργησε το συγκεκριμένο κανόνι, όταν πέσει μία δέσμη EMP σε ένα αυτοκίνητο που κινείται (βέβαια δε μας αναφέρει με πόση ταχύτητα), αυτό θα απενεργοποιείται και θα σταματάει μέσα σε 200 μέτρα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη συγκεκριμένη συσκευή να ρίχνει μία δέσμη EMP σε ένα αυτοκίνητο και αυτό να απενεργοποιείται άμεσα. Βέβαια η συσκευή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και είναι αρκετά μεγάλη για να βγει στο δρόμο. Στα επόμενα χρόνια όμως, ο επιστήμονας πιστεύει ότι θα καταφέρει να τη μικρύνει και να ζυγίζει 50 pounds (περίπου 22-23 κιλά), ώστε να μπορεί να μεταφέρεται άνετα σε ένα περιπολικό.

Ωστόσο, εγώ έχω κάποιες αμφιβολίες για τη χρήση της συσκευής. Πρώτον, αν δεν κάνω λάθος τα EMP δεν απενεργοποιούν απλά τα microchip, αλλά τα καταστρέφουν μόνιμα. Τι θα γίνει αν ένας αστυνομικός χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όπλο σε λάθος αυτοκίνητο; Αν δεν στοχεύσει σωστά; Δεύτερον, όπως αναφέρει και ο editor του Gizmodo, αν ο κακοποιός που κυνηγούνε χρησιμοποιεί αυτοκίνητο της δεκαετίας του ’70 , μάλλον θα τους είναι άχρηστο το συγκεκριμένο όπλο.

[via] [via]

Σχολιάστε >
24 σχόλια
|
Κατηγορίες:

24 απαντήσεις στο “HPEMS: Ένα κανόνι ηλεκτρομαγνητικών παλμών για να σταματάνε αυτοκίνητα”

  1. Ο/Η Λάμπρος (-/\-) λέει:

    Και αν ο οδηγός έχει βηματοδότη?
    Αν μπροστά απ το αυτοκίνητο έχει νοσοκομείο ?
    Ε το επόμενο βήμα είναι να σταματούν τους παραβάτες με ατομική βόμβα. Τι να πω?
    Να προσθέσω πως η καταδίωξη είναι πάντα επικίνδυνη για τους πολίτες και ευτυχώς στην Ελλάδα είναι παράνομη. Αλλά θα μου πεις στην Αμερική επιτρέπεται και η οπλοφορία. Πάλι καλά που δεν είμαστε σε όλα Αμερική. Ευτυχώς !

  2. Ο/Η Anargyros Chaliotis λέει:

    Σωστό, αυτό το βηματοδότη δε το 'χα σκεφτεί. Τώρα αυτό για το νοσοκομείο δε μπορώ να απαντήσω γιατί δε ξέρω και τι απόσταση θα μπορεί να διανύει ο παλμός. Γενικά πιστεύω ότι θα είναι πολύ επικίνδυνη η χρήση ενός τέτοιου όπλου. Δηλαδή μόνο να σκεφτεί κανείς πόσο αυθαίρετα χρησιμοποιούν το άλλο μηχάνημα που σε χτυπάει με ρεύμα και πόσους θανάτους έχουν προκαλέσει με αυτό. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ευτυχώς που δεν είμαστε σε όλα Αμερική.

  3. Ο/Η Babis82 λέει:

    Είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια ότι ο αμερικάνικος στρατός έχει τέτοια όπλα, τώρα και καλά τα ανακάλυψαν; Απλά τώρα θα γίνει η "εμπορική του" αξιοποίηση και εκτός στρατού, έτσι κάνουν με όλες τις τεχνολογίες. Από πολύ παλιά είχα διαβάσει γι' αυτά τα όπλα και η αρχή λειτουργία τους είναι ότι αναπτύσεται ένας ισχυρός ηλεκτρομαγνητικός παλμός ο οποίος καταστρέφει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα λόγω ανάπτυξης επαγωγικών ρευμάτων.

  4. Ο/Η Anargyros Chaliotis λέει:

    Ναι όντως ο Αμερικανικός στρατός γενικά πάντα πειραματιζόταν με τέτοια όπλα. Αν δεν κάνω λάθος το φαινόμενο το είχαν παρατηρήσει μετά από ατομική έκρηξη και ήδη πρέπει να έχουν βρει τεχνικές άμυνας σε τέτοια όπλα.

    Για το πως καταστρέφονται τα chips δεν έχω τη παραμικρή ιδέα...μάλλον γνωρίζεις περισσότερα ^^

  5. Ο/Η Ioannis Ioannou λέει:

    Αυτο που προκαλει ο παλμος ειναι οτι υπερφορτωνει τα κυκλωματα και σαν 'μινιατουρες΄δεν αντεχουν και 'τσαφ' καιγονται
    Γιαυτο οι παλιες τεχνολογιες δεν παιρνουν χαμπαρι !!!
    ΚΑΙ μαλιστα η Ρωσια εχει βαλει σε προγραμμα απο 2014 να κατσεκυαζει ηλεκτρονικες συσκευες 'παλαιου' τυπου ( λυχνιες ) οπου δεν θα εχουν προβληματα  στο μελλον !!
    Κατι μαλλον ξερουν αυτοι αν  πουμε βεβαια οτι εχουν κατασκευασει ενα τετοιο οπλο που θα μπορει να πληξει οποιο μερος θελουν !!! πχ την αμερικη οπως εφερε για παραδειγμα ο αρμοδιος !!!!