Λουκέτο για το Greek-fun.com, στα χέρια της αστυνομίας οι διαχειριστές

10315

Εδώ και λίγες μέρες επικρατεί μία αναστάτωση στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο, καθώς είχαμε τη πρώτη πανελλήνια σύλληψη για τη λειτουργία σελίδας που παρέχει πρόσβαση σε πειρατικό οπτικοακουστικό υλικό, μετά την υποβολή σχετικής μήνυσης της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ). Πιο συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης, ο κ. Θεόδωρος Πετσίνης εκπρόσωπος της ΕΠΟΕ, υπέβαλε μήνυση κατά των διαχειριστών του site www.greek-fun.com.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι διαχειριστές του site συγκέντρωναν με δικιά τους πρωτοβουλία, παράνομα και χωρίς τη συναίνεση των δικαιούχων εταιρειών μελών της ΕΠΟΕ, links τα οποία παρέπεμπαν σε οπτικοακουστικά έργα πάσης φύσεως. Ακόμη κατηγορούνται ότι μεσολαβούσαν ώστε να καθίστανται προσιτά στο κοινό, μέσω της σελίδας τους και με αυτό τον τρόπο πρότρεπαν τρίτους να παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το greek-fun.com είναι ένα κλειστό forum, στο οποίο τα μέλη του ανέβαζαν παράνομα οπτικοακουστικό υλικό στο γνωστό site rapidshare.com και έδιναν οδηγίες στα άλλα μέλη για το πώς να τα κατεβάσου από εκεί. Η ΕΠΟΕ ακόμη ισχυρίζεται ότι οι διαχειριστές του site, ζητούσαν από τα μέλη τους να καταβάλουν υπό τη μορφή δωρεάς, συγκεκριμένα χρηματικά ποσά από 15-45€, υποσχόμενοι, σε κάθε περίπτωση, να παράσχουν, σε αντάλλαγμα, συγκεκριμένα οφέλη και πλεονεκτήματα, που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της διαδικασίας της παράνομης διακίνησης και ανταλλαγής αρχείων. Ακόμη αναφέρεται ότι ο αριθμός των χρηστών μελών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ανέρχεται σε 285.000.

Eπισημαίνεται παραπέρα ότι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα www.greek-fun.com και μέσω του forum αυτής υπήρχαν προς διάθεση 14.000 οπτικοακουστικά έργα εκ των οποίων 5.500 περίπου ανήκαν σε εταιρείες μέλη της EΠΟΕ.

Περαιτέρω από την έρευνα προέκυψε ότι η παράνομη διακίνηση ή και ανταλλαγή των 14.000 οπτικοακουστικών έργων συντελέστηκε περίπου 200.000 φορές εκ των οποίων 90.000 φορές περίπου αφορούσαν σε οπτικοακουστικά έργα, όπου τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν σε εταιρείες μέλη της ΕΠΟΕ. Σύμφωνα με την ΕΠΟΕ, η οικονομική ζημία που υπέστη από το συγκεκριμένο site, ανέρχεται στο ποσό του 1.800.000€.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει πρόβλημα με τον εντοπισμό των διαχειριστών του site. Σύμφωνα με την έρευνα που είχε κάνει η ΕΠΟΕ, η διαχείριση του site γινόταν από τρία άτομα με τα ψευδώνυμα "Εvi", "Lionheart" και "Μat". Μέχρι στιγμής για το άτομο με το nickname “Evi” δεν έχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που να υποδυλώνει τη ταυτότητα του.

Για τον διαχειριστή με το ψευδώνυμο “Lionheart”, διαπιστώθηκε ότι στο προφίλ που έχει καταχωρημένο στο greek-fun.com, αναφέρει ότι είναι γεννημένος στη Ρόδο το 1977 και στην ίδια σελίδα είχε ένα link που παραπέμπε στo προφίλ του στο Facebook. Μάλιστα στο προφίλ του στο Facebook διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε άλλο link για το site www.greek-fun.com, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε διαχειριστής της ιστοσελίδας αυτής.

Σε ότι αφορά τον διαχειριστή με το κωδικό όνομα "Mat" διαπιστώθηκε ότι η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του είναι αυτή που προβάλλεται στο www.greek-fun.com, ενώ διαπιστώθηκε ότι διαφήμιζε και άλλες ιστοσελίδες. Από τον έλεγχο των διαφημιστών διαπιστώθηκε έτσι η ταυτότητα και του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος είναι φοιτητής 23 ετών και ακόμη αναζητείται.

Ακόμη να αναφέρουμε ότι ο διαχειριστής με το όνομα “Lionheart”, 32 ετών ιδιωτικός υπάλληλος και πατέρας δύο παιδιών, αυτή τη στιγμή κρατείται από αστυνομικούς και αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εις βάρος του. Πιο συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι διαχειριστής της ιστοσελίδας είναι ο "Mat", τον οποίο έχει δει μόνο μια φορά πριν από 4 περίπου χρόνια και πήγε για καφέ μαζί του στη Ρόδο. Ακόμη τόνισε ότι η μόνη επικοινωνία που έχει μαζί του είναι μέσω του διαδικτύου και τόνισε ότι έχει μπει στην ιστοσελίδα www.greek-fun.com και έχει δώσει συνδέσμους με κάποια τραγούδια τα οποία και έχουν ανεβεί και διατίθενται από την ιστοσελίδα. Τόνισε ωστόσο, ότι τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν πωλούνται και είναι παραγωγές δικές του καθώς εργάζεται και ως dj.

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν έχει ανεβάσει ποτέ ταινίες στην ιστοσελίδα αλλά και ότι δεν έχει κωδικούς πρόσβασης στο server του www.greek-fun.com και καμία οικονομική απολαβή. Τόνισε ότι έχει κωδικό για να μπαίνει στο forum και ότι είχε ζητήσει να διαγραφεί ο κωδικός του αυτός. Επεσήμανε ότι ο "Mat" τον είχε χαρακτηρίσει διαχειριστή στην ιστοσελίδα χωρίς όμως αυτός να ασκεί την οποιαδήποτε διαχείριση. Τέλος να αναφέρουμε ότι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του που κατασχέθηκε δεν βρέθηκαν ταινίες παρά μόνο ορισμένα comics που έβλεπαν τα παιδιά του.

[via] [via]

Σχολιάστε >
18 σχόλια
|
Κατηγορίες:

18 απαντήσεις στο “Λουκέτο για το Greek-fun.com, στα χέρια της αστυνομίας οι διαχειριστές”

  1. Ο/Η l@giosman λέει:

    paidia apla 8elw na sas enhmerwsw k egw apo thn pleura mou ka8wti edw kai mhnes eixa ena arketa gnwsto hacking/warez forum me episkepsimothta 1300 ka8hmerina xrhstwn oti to na kleisoun sigkekrimena sites opws to greek-fun, g…..to.info den einai kai toso dyskolo. sas to lew apo thn empeiria mou otan eida na kleinei to pagkosmios gnwsto warez/hacking forum pou synergazomouna to blackbay. sti kirioleksia to fbi eftyse ema mexri na tou piasei kai dysthxws meta apo ligo kairo arxisan na psaxnoun kai to diko mou forum me patagodh apotyxia alla poly apla anagkastika na to sbhsw. 8a to pw gia teleutaia fora, tetoiou eidous site prepei na anebainoun se katalhlous servers sthn iaponia, olandia kai telos rwsia kai opwsdhpote ka8e anaba8mish pou symbainei apo ypologisth sthn ellada na ginetai me empisto proxy h apo internet cafe giati o ote einai megalos roufianos. auta ta liga apo mena, opoios katalabe katalabe ti egine, filia polla kai xronia polla kai euxomai ola na pane kala gia ta paidia pou kleisane ta site tous

  2. Ο/Η zsfdgdxgf λέει:

    Me proxy opws eipes kai xwris perhfanies kai facebook... Eleos me tous anegkefalous diaxeiristes twn warez site. Den ftanei pou vazoun "paranomo" yliko, vazoun kai thn facebookia dipla tous.

  3. Ο/Η gran λέει:

    http://chat5.netgoo.org.... einai kainourgio site gia download alla epidi einai kainourgio den exei polla pragmata akoma