Μετέτρεψε το κινητό του σε μικροσκόπιο με $10

500x_popup

Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε το κινητό μας για να παίρνουμε τηλέφωνο, να ανταλλάσουμε sms, να ακούμε μουσική, να τραβάμε φωτογραφίες και να παίζουμε. Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σα μικροσκόπιο; Ο Aydogan Ozcan το σκέφτηκε και κατάφερε να μετατρέψει το κινητό του σε μικροσκόπιο, σχεδόν ανέξοδα. Αρχικά να πούμε ότι ο Aydogan Ozcan είναι βοηθός καθηγητή της ηλεκτρολογίας και μέλος του California NanoSystems Institute στο University of California, στο Los Angeles.

Όπως ανέφερε το New York Times, ο Ozcan τα έκανε όλα μόνος του. Έγραψε το software που απαιτείται και με μόλις $10 δολάρια σε εξωτερικά υλικά που χρειαζόταν, κατάφερε να μετατρέψει το κινητό του σε μικροσκόπιο. Σύμφωνα με τον Ozcan, το συγκεκριμένο μικροσκόπιο θα είναι πολύ χρήσιμο για διαγνωστικό έλεγχο σε χώρους μακριά από νοσοκομεία, εργαστήρια και γενικά όπου αλλού δεν υπάρχει κανονικό μικροσκόπιο.

Σίγουρα θα σκέφτεστε πως είναι δυνατόν μόνο με $10 να φτιάξει κανείς ένα μικροσκόπιο. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει ανάγκη από φακούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία ανέξοδη εκπομπή διόδου φωτός και στη συνέχεια η εικόνα που παίρνεται από τη κάμερα του κινητού μεγεθύνεται εξολοκλήρου από το λογισμικό και δημιουργεί ένα ολόγραμμα. Μόλις το φως πέσει πάνω στα κύτταρα π.χ του αίματος, κάποια από τα μήκη κύματος σκεδάζονται πάνω στα κύτταρα και παρεμβαίνουν πάνω σε άλλα μήκη κύματος. Από αυτή τη παρέμβαση δημιουργείται ένα μοτίβο που ονομάζεται ολόγραμμα. Αυτό το ολόγραμμα είναι πλούσιο σε πληροφορίες, οι οποίες μόλις επεξεργαστούν μαθηματικά δημιουργείται μία εικόνα σαν αυτή που θα βλέπαμε σε ένα μικροσκόπιο.

Σύμφωνα με τον Dr. Ozcan, αυτή η τεχνική έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιείται για τη γρήγορη ανάλυση του αίματος και άλλων δειγμάτων. Φανταστείτε μόνο ότι μόλις γίνει η λήψη του ολογράμματος, θα μπορεί κάποιος να δει τα παθογόνα κύτταρα ανάμεσα στα υγιή. Είναι ένας γρήγορος τρόπος να βρίσκεις τη βελόνα μέσα στα άχυρα.

Τέλος να αναφέρω ότι ο Ozcan δημιούργησε μία εταιρεία, τη Microskia, ώστε να εκμεταλλευθεί εμπορικά αυτή τη τεχνολογία. Σύμφωνα με τον Neven Karlovac, chief executive της εταιρείας, τα προϊόντα της θα προσαρμόζονται πάνω στα κινητά τηλέφωνα. Για όσα κινητά δεν έχουν κάμερα ή είναι πολύ μικρά για να προσαρμοστεί πάνω τους η συσκευή έχουν σκεφτεί να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο το οποίο θα συνδέεται με το κινητό ή με το laptop με μία θύρα USB.

[via] [via]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.