Nokia N900, ανακοινώθηκε επίσημα και εντυπωσιάζει

n900n

Εδώ και λίγες μέρες σκεφτόμουνα να αγοράσω ένα νέο κινητό και είχα καταλήξει στο Nokia N97, όμως ένα άρθρο στο Mobiland από τον Τάσο Βελιάδη με έκανε να αλλάξω γνώμη και να κάνω υπομονή λίγους μήνες ακόμα. Το άρθρο μίλαγε για το Nokia N900, το νέο Internet Tablet της Nokia, που σε συνδυασμό με το βασισμένο σε Linux open source λογισμικό Maemo σου προσφέρει τις δυνατότητες ενός desktop στο μέγεθος κινητού τηλεφώνου. Φανταστείτε να μπορείτε να σερφάρετε στο Ίντερνετ και να τρέχετε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα όπως θα κάνατε και στον υπολογιστή σας. Για το σχεδιασμό και το design του Ν900 δεν έχω να πω κάτι, οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους για αυτό ας προχωρήσουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Τη πνοή της ζωής στο Nokia N900 δίνει ο ισχυρός επεξεργαστής ARM Cortex-A8, όπου σε συνδυασμό με το 1 GB application memory (256 MB RAM, 768 MB virtual memory) και τη τεχνολογία OpenGL ES 2.0 θα επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη υποστήριξη πολλαπλών εφαρμογών (multitasking), όπως συμβαίνει και σε ένα PC. Η μετάβαση πάλι από εφαρμογή σε εφαρμογή γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα χάρη στο dashboard.

Κάτι που θα συναρπάσει ιδιαίτερα τους χρήστες της συσκευής είναι το customization που προσφέρει το Maemo στην αρχικής οθόνης, όπου μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στα προσωπικά γούστα του χρήστη, ώστε να φιλοξενεί τις αγαπημένες του συντομεύσεις, widgets και εφαρμογές.

n9001

Ας πάμε τώρα στις δυνατότητες του κινητού. Η υψηλής ανάλυσης WVGA οθόνη αφής (3,5 ίντσες, 800 × 480 resolution) που διαθέτει το Nokia N900 θα κάνει την πλοήγηση στο Internet μία ευχάριστη εμπειρία. Μάλιστα χάρη στον browser με τεχνολογία Mozilla, οι ιστοσελίδες εμφανίζονται όπως ακριβώς και στην οθόνη ενός υπολογιστή. Φυσικά σε αυτό θα συμβάλει και η ταχύτατη συνδεσιμότητα μέσω των δικτύων 10/2 HSPA και WLAN. Επίσης, η πλήρης υποστήριξη της τεχνολογίας Adobe Flash 9.4 βοηθά τα online videos και τις interactive εφαρμογές να εμφανίζονται πολύ ζωντανές και ρεαλιστικές.

Ένα από τα δυνατά επίσης σημεία του Nokia N900 είναι και το γρήγορο messaging χάρη στο πλήρους slide-out πληκτρολογίου τύπου QWERTY. Έτσι sms και emails δε θα αποτελούν βάσανο για τους χρήστες του. Μιας και μιλήσαμε για emails να τονίσω ότι οι αρχικές ρυθμίσεις για το email γίνονται με ελάχιστα αγγίγματα στην οθόνη και η υπηρεσία Nokia Messaging υποστηρίζει μέχρι και 10 προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα γραπτά μηνύματα και τα μηνύματα IM που ανταλλάσσει ο χρήστης με φίλους περιέχονται σε μία οθόνη, ενώ όλες οι συνομιλίες οργανώνονται ως ξεχωριστά παράθυρα.

Όσον αφορά τη κάμερα του, η Φιλανδική εταιρεία ακολούθησε την ίδια πολιτική με τις συσκευές Ν95, Ν96 και Ν97 και έβαλε μία κάμερα 5 MP με οπτικά Carl Zeiss. Τα θετικά είναι το Dual LED flash και το 800 × 480 resolution video recording. Το σίγουρο είναι ότι δε θα σας νοιάζει πόσες φωτογραφίες, βίντεο και mp3 θα αποθηκεύσετε, μιας και το N900 διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 32GB, ο οποίος με μία microSD κάρτα μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 48GB.

Σύμφωνα με το Mobiland, το N900 θα αρχίσει να διατίθεται σε επιλεγμένες αγορές από τον Οκτώβριο του 2009, με εκτιμώμενη τιμή λιανικής τα 500 Ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται φόροι και επιδοτήσεις. Οπότε όπως καταλαβαίνετε στην Ελλάδα μάλλον θα εμφανιστεί τέλος Νοεμβρίου με μέσα Δεκέμβρη.

Σας συνιστώ να δείτε τα 2 βίντεο που ακολουθούν. Το πρώτο είναι το διαφημιστικό της Nokia για το Ν900, ενώ το δεύτερο είναι ένα hands on βίντεο όπου φαίνονται οι δυνατότητες της συσκευής.

*Μεγάλο μέρος του κειμένου έχει παρθεί από το Mobiland

[via Mobiland & Nokia]

Σχολιάστε >
6 σχόλια
|
Κατηγορίες:

6 απαντήσεις στο “Nokia N900, ανακοινώθηκε επίσημα και εντυπωσιάζει”

  1. Ο/Η kostas λέει:

    καιρός ήταν να δουμε εναν δυνατότερο επεξεργαστή.Πιστεύω οτι το μηχανημα θα πεταει τώρα...
    Ελπίζω να εμφανιστουν εφαρμογές στο maemo αντάξιες του symbian (το οποιο έχει τεράστια ποικιλία).

  2. Ο/Η iso λέει:

    kserete poso 9a kostizei opoios kserei parakalw na apantisei....!

  3. Ο/Η Anargyros Chaliotis λέει:

    Να σου πω την αλήθεια κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για τη τιμή του στην Ελλάδα. Ωστόσο το περιμένουμε να κοστίζει κοντά στα 600 euro

  4. Ο/Η dimos λέει:

    kostizei 570 euro...katopin paragelias.To dia8etoun only plaisio,e-shop,wind

  5. Ο/Η nokia n900 geek λέει:

    H timoula tou exei pesei arketa pleon me 420 euro sto pio prosito eshop....kali epilogi

  6. Ο/Η arhs λέει:

    file mporeis na mou peis se poio site? xthes ematha gia auto apo enan filo pou to eixe!!