Η δολοφονία της Neda κάνει τον γύρω του internet

neda

Άλλη μια είδηση που δεν είναι καθαρά τεχνολογική, άλλα δείχνει την δύναμη της τεχνολογίας. Τις τελευταίες ημέρες όπως θα ξέρετε Ιρανοί πολίτες έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, στις οποίες η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι έγινε νοθεία. Το Σάββατο μια νεαρή φοιτήτρια, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις άλλα όχι στα επεισόδεια δολοφονήθηκε. Ένας άνδρας τράβηξε ένα βίντεο με το κινητό του, το έστειλε σε φίλο του στην Ευρώπη, κι από τότε κάνει το γύρω του κόσμου μέσα από το Facebook, το Twitter και το Youtube.

H νεαρή Neda, φοιτήτρια Φιλοσοφίας βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, μαζί με μια φίλη της στην κεντρική Τεχεράνη, όταν εγκλωβίστικαν σε μποτιλιάρισμα. Αποφάσισαν να συνεχίσουν με τα πόδια για να αποφύγουν τα επεισόδεια. Ξαφνικά δέχθηκε έναν πυροβολισμό, άγνωστο από ποιον. Εικάζεται ότι ο δολοφόνος της ήταν ελεύθερος σκοπευτής ή κάποιος άλλος άνδρας των δυνάμεων καταστολής. Ποιο ήταν το έγκλημα της; Μάλλον ότι μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο.

Το βίντεο που καταγράφει τις τελευταίες της στιγμές, πριν πεθάνει ενώ κάποιοι μάταια προσπαθούν να την βοηθήσουν, στάλθηκε σε έναν Ιρανό στην Ολλανδία όπου ζητά πολιτικό άσυλο και αυτός φρόντισε μέσω του διαδικτύου να κάνει τον γύρο του κόσμου. Σύντομα η Neda αναδείχθηκε μάρτυρας του αγώνα της Ιρανικής αντιπολίτευσης ενώ πολλοί την χαρακτηρίζουν "άγγελο της ελευθερίας".

Την Neda φαίνεται πως η κυβέρνηση του Ιράν φοβάται πολύ περισσότερο τώρα παρά πριν τον θάνατο της. Για να μην αναδειχθεί σε μάρτυτα απαγόρευσε στην οικογένεια της να κάνει κανονική μουσουλμανική κηδεία και έτσι η κοπέλα κηδεύτηκε σιωπηλά την Κυριακή.

Σας παραθέτουμε το βίντεο, ενώ αναρωτιόμαστε αν θα γινόμασταν μάρτυρες αυτών των γεγονότων χωρίς την τεχνολογία και το internet. Μάλλον όχι...

Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι οι εικόνες είναι σκληρές.

Image [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.