[Review] 50 Cent: Blood on the sand

cent_blood_sand_2434484

Ο λαμπερός και κερδοφόρος κόσμος της μουσικής προσπάθησε να εισχωρήσει αρκετές φορές στον κόσμο των video games, είτε για αφαίμαξη των οπαδών είτε από μεγαλομανία. Στην ουσία προσπάθησαν να αυξήσουν την αναγνωσιμότητα τους και μπήκαν στο παιχνίδι με μέτριους τίτλους με ανύπαρκτο σενάριο και αφελέστατη πλοκή. Σήμερα η προσέγγιση είναι πιο άμεση με παιχνίδια όπως το Guitar Hero που έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην αγορά. Υπάρχουν ακόμα μερικά παιχνίδια που προσπαθούν να αναπτύξουν κάτι εκτός του μουσικού τους θέματος.

Δυο παραδείγματα από το ένδοξο παρελθόν είναι το Moonwalker με πρωταγωνιστή τον Michael Jackson, το οποίο βασιζόταν στην αντίστοιχη ταινία, και το KISS Psycho Circus. Ένα ακόμα είναι και το 50Cent: Bulletproof που όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Το sequel είναι πολλά υποσχόμενο και έχει βελτιωθεί αρκετά αλλά έχει φτάσει σε επίπεδο που να μπορεί να θεωρηθεί άξιο αγοράς;

Η ιστορία δραματική και με βάθος. Σε μια χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο, ο
50 Cent και οι G-Unit, επιτυχημένοι τραγουδιστές, πραγματοποιούν για ακόμα μια φορά μια συναυλία με τεράστια επιτυχία. Το ταμείο όμως είναι άδειο (γιατί άραγε) και δέχονται να πληρωθούν σε «είδος», μια διαμαντοδεμένη κεφάλα. Οι νοητικές τους ικανότητες όμως είναι παρόμοιες με αυτές της κεφάλας και γρήγορα η κεφάλα κάνει φτερά. Αποφασίζοντας να εκδικηθούν αυτούς που τους λήστεψαν και να ανακτήσουν όσο σεβασμό μπορούν, ξεκινούν ένα αιματοβαμμένο ταξίδι σε αναζήτηση της κεφάλας.

Ένα κλασσικό shooter με rappers αντί για στρατιώτες, μηχανικούς με δίπλωμα, πολίτες με καραμπίνες. Η πλοκή του είναι αδιάφορη, ο μοναδικός στόχος για τον παίκτη είναι να πηγαίνει από checkpoint σε checkpoint πυροβολώντας άλλα κακοποιά στοιχεία, ακολουθώντας μια και μοναδική διαδρομή με πολύ μικρά περιθώρια για εξερεύνηση. Κλειστές πόρτες και παράθυρα με μικρή αλληλεπίδραση σε συγκεκριμένα σημεία της πίστας μόνο και μόνο για να προχωρήσετε λίγο πιο πέρα. Τα λίγα αντικείμενα που μπορούν να καταστραφούν είναι κάτι τενεκέδες που περιέχουν χρήματα και βαρέλια με εύφλεκτο υλικό. Ένα άλλο κλασσικό στοιχείο ενός καθαρόαιμου shooter είναι η συλλογή πόντων. Πόντους κερδίζετε φυσικά από σκοτωμούς. Περισσότεροι πόντοι δίνονται αν καταφέρετε να εξοντώνετε μαζικά σε μικρό διάστημα, δημιουργώντας αλυσίδα, και με την χρήση counterkills. Άλλα ποντοφόρα είναι οι αφίσες και οι στόχοι. Εκτός από το να ανατινάζετε ή να πυροβολείτε τους gangsters, οι μάχες σώμα-με-σώμα είναι πιο εντυπωσιακές και πιο παράτολμες.

50-cent-blood-on-the-sand-001

Τα counterkills είναι πιο βίαιες και αιματηρές κινήσεις, που προσθέτουν περισσότερο στυλ και σκληρότητα στο συνεχές πιστολίδι. Ενεργοποιούνται όταν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση από τον στόχο. Το θέμα είναι ότι βασίζονται στα αντανακλαστικά του παίκτη, καθώς η επιτυχία και η αποτυχία βρίσκεται στο πόσο γρήγορα θα πατήσετε ένα κουμπί.

Ο χρόνος είναι απεριόριστος και μπορείτε να ολοκληρώσετε μια πίστα με το πάσο σας. Για να σας ξυπνήσει, σε αρκετά σημεία μιας αποστολής μεσολαβούν μερικά quick events. Το κεντρικό τους θέμα είναι η εξόντωση των αντιπάλων μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η αποτυχία σε κάποιο από αυτά δεν εμποδίζει την πρόοδο σας αλλά σας στερεί πολύτιμους πόντους για μερικά καινούρια unlockables. Η «βοήθεια» από κάποιο μέλος των G-Unit είναι μάλλον άνευ ουσίας, καθώς μπορείτε αρκετά εύκολα να καθαρίσετε και μόνοι σας, χωρίς να έχετε κάποιον να σας στερεί τους πόντους. Η AI που τους ελέγχει είναι αρκετά απλή και μοιάζει με την αντίστοιχη των αντιπάλων σας. Κρύβεται και πυροβολά ακολουθώντας μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, χωρίς να οπισθοχωρεί ή να χρησιμοποιεί χειροβομβίδες ή βαρέλια. Μάλιστα αρκετές φορές θα συνεχίσει να χτυπάει ένα στόχο ακόμα και όταν φαίνεται ότι αυτός είναι απρόσβλητος από σφαίρες.

Το inventory είναι αρκετά μικρό αναγκάζοντας σας να κουβαλάτε μόνο 4 όπλα. Οι αντίπαλοι μερικές φορές αφήνουν καινούρια όπλα, αλλά η πιθανότητα να βρείτε κάτι δυνατό και χρήσιμο είναι μικρή. Μεγαλύτερη ποικιλία θα βρείτε μέσω του εμπόρου. Με ένα και μόνο τηλεφώνημα (αν βρείτε τηλέφωνο) μπορείτε να αγοράσετε καινούρια όπλα, counterkills και taunts. Τι είναι το τελευταίο; Είναι βρισιές και προσβολές που μπορείτε να εξαπολύσετε οποιαδήποτε στιγμή, διόλου χρήσιμα εκτός αν είστε εθισμένοι στα μπινελίκια (όχι τα μεζεδάκια).

Μια διαφοροποίηση της προηγούμενης shoot to kill βασικής αποστολής είναι το ανελέητο κυνηγητό στους δρόμους. Και εκεί που νομίζατε ότι ήρθε κάτι να σπάσει την ρουτίνα, ανακαλύπτετε ότι όχι μόνο είναι δυσκολότερο από τις κοινές αποστολές αλλά και η ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην πόλη απαγορεύεται. Με το αυτοκίνητο μπορείτε να ακολουθήσετε μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, καθώς όλοι οι παρακείμενοι δρόμοι είναι κλειστοί. Θα βρίσκεστε μονίμως κάτω από εχθρικά πυρά και θα χάνετε γρήγορα ενέργεια, θα χτυπάτε σε εμπόδια και θα χάνετε λίγη ακόμα και, τέλος, αυτοκίνητα με εκρηκτικά θα πέφτουν στο δικό σας με φοβερά αποτελέσματα.

Αντικειμενικά κριτήρια

Γραφικά: Άρτια μοντέλα χαρακτήρων με αρκετές λεπτομέρειες όπως τα τατουάζ. Φυσική κίνηση (9/10)

Ήχος: Το soundtrack περιέχει μερικά πολύ γνωστά τραγούδια (τουλάχιστον στους οπαδούς του είδους). Τα σχόλια και οι διάλογοι (με τους διάσημους rappers να δανείζουν την φωνή τους) είναι χαρακτηριστικοί. Η έλλειψη υπότιτλων είναι εμφανής και χρειάζεται ένα (και δυο) πολύ καλό αυτί για να καταλάβετε τι λένε (6/10).

Έλεγχος: Ικανοποιητική απόκριση (9/10)

Υποκειμενικά κριτήρια

Συνολική εμπειρία με βάση το gameplay: Εκεί που βάριεστε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και πρόκλησης, το παιχνίδι θα απαιτήσει ξαφνικά κάτι περισσότερο για να σας ξυπνήσει και ύστερα γυρνά στην γνωστή ρουτίνα (6/10).

Ταύτιση με κεντρικό χαρακτήρα: Yo, πλάκα με κάνεις; (4/10)

Replay value: Μόνο για διπλό ή online παιχνίδι (5/10)

Value for money: Δυστυχώς τίποτα πρωτότυπο. Το περιεχόμενο το έχουμε ξαναδεί και αλλού. Περιμένετε μια πτώση της τιμής εξαιρετικά μεγάλης πριν σκεφτείτε την αγορά. (5/10)

Θα το έπαιρνα δώρο: Σε όσους αρέσει ο 50Cent. Από την άλλη δεν θα ήταν πιο χρήσιμο κανένα CD; (5/10)

Τίτλος: 50 Cent: Blood on the sand
Πλατφόρμα: Playstation 3 (Xbox 360)
Developer: Swordfish Studios
Publisher: THQ
Διανομή: Zegetron
Παίκτες: 1-2
Τύπος: Action

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.