Στο 1% των χρηστών το Linux

ubuntu-desktop

Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε την φράση "Αυτή είναι η χρονιά του Linux", χωρίς όμως να συμβαίνει κάτι το συνταρακτικό ως προς την χρήση του λειτουργικού. Με πολλές διανομές, που καμιά φορά προκαλούν και σύγχυση, έχει ένα σταθερό αριθμό χρηστών παγκοσμίως, που αν αυξάνεται το κάνει με πολύ αργούς ρυθμούς. Ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσοστό του 1% από το μερίδιο της αγοράς των OS.

Είναι φυσικό κάποιοι να θεωρείτε αυτό το ποσοστό μικρό, και λογικό αν το δούμε μονοδιάστατα. Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το ποσοστό των Windows (συνολικά), άλλα αρκετά καλό αν το συγκρίνουμε με το ποσοστό του 2ου σε "δημοτικότητα" λειτουργικού συστήματος, του Mac OS X, που το ποσοστό του αγγίζει το 9%.  Ένα ποσοστό που κάνει τις εταιρίες hardware και λογισμικού να "ασχολούνται" περισσότερο μαζί του.

Λίγες ακόμα ποσοστιαίες μονάδες θα βοηθούσαν ακόμα περισσότερο το Linux. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα κι ένα μικρό ποσοστό αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο αριθμό χρηστών.

[via]

Σχολιάστε >
4 σχόλια
|
Κατηγορίες:

4 απαντήσεις στο “Στο 1% των χρηστών το Linux”

  1. Ο/Η hyperspaced λέει:

    Αυτό που δεν διευκρινίζει η έρευνα είναι αν το ποσοστό του 1% αφορά αποκλειστική χρήση του linux σε desktop συστήματα ή αν μιλάμε για dual boot καταστάσεις ή VM μέσα από Windows. Πολύ φοβούμαι ότι το ποσοστό των αποκλειστικών χρηστών του Linux είναι αρκετά μικρότερο.

    Δυστυχώς το linux desktop όλα αυτά τα χρόνια μας έχει πικράνει αποδεικνύοντας ότι δεν είναι και τόσο δωρεαν: Ατέλειωτες διανομές, GNOME vs KDE wars, απαράδεκτοι/ανύπαρκτοι drivers, πολλές ασυμβατότητες, χαμηλή απόδοση, πολύ περιορισμένη λίστα εφαρμογών κλπ., όλα αυτά εν έτει 2009 και ενώ η Microsoft εξαπολύει τα καταπληκτικά Windows 7. Καταλήγω στο ότι το Linux είναι δωρεάν μόνο για τον χομπιστα. Για τον επαγγελματία χρήστη desktop με μέσου και χαμηλότερου επιπέδου γνώσεις ΙΤ, είναι πανάκριβο.

    Στο σέρβερ κομμάτι η κατάσταση είναι αντίστροφη βέβαια, όμως εκεί το linux συναντά ισχυρότατες πιέσεις από το Solaris, το οποίο θεωρείται από πολλούς (και τον γράφοντα) το καλύτερο λειτουργικό σύστημα σερβερ.

  2. [...] http://www.away.gr Μοιράσου το με: Ρίξτε μία ματιά:Windows 7: Πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις δε θα τα εγκαταστήσουν άμεσα (0)Απάτη και Λεξάριθμοι = Αγράμματος = 756 (2)Mojave: Εντυπωσιαζόμαστε και με καθρεφτάκια. (0) Tags: linux, Mac OS X, Open Source, Operating system, Λειτουργικό σύστημα [...]

  3. Ο/Η kotsos λέει:

    Μια χαρά δωρεάν είναι το Linux και πολλές εφαρμογές έχει.
    Από drivers επίσης σχεδόν τα πάντα παίζουν.Αυτά.

  4. Ο/Η hyperspaced λέει:

    Ε, εντάξει.. Δεν παίζουν και όλα μια χαρά... Είμαστε στο 2010 και ακόμα οι οδηγοί για τον εκτυπωτή μου δε δουλεύουν σωστά...

    Πάλι καλά που όντως είμαστε στο 2010 και βγαίνουν τόσα e-book readers...