Χάρτες στο Google Earth αποκαλύπτουν μυστικά της Ιαπωνίας

Japan Google Old Secrets

Όπως φαίνεται η Google συνεχίζει να έχει προβλήματα με νόμο. Μετά το συμβάν με την ονομασία "Android" στο λογισμικό της, ο κολοσσός του internet αντιμετωπίζει προβλήματα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας. Η πέτρα του σκανδάλου αυτή τη φορά είναι κάποιοι ιστορικοί χάρτες της Ιαπωνία που έγιναν upload στο Google Earth. Οι συγκεκριμένοι χάρτες απαριθμούσαν περιοχές στις οποίες κατοικούσαν κοινότητες ανθρώπων που άνηκαν σε "χαμηλές κάστες".

Για την ιστορία, αυτοί οι χάρτες χρονολογούνται από τη φεουδαρχική εποχή της Ιαπωνίας, όπου κυριαρχούσε ένα αυστηρό σύστημα καστών. Στο κατώτερο σημείο της ιεραρχίας βρισκόταν η κάστα των "burakumin", η οποία ζούσε στην απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς έκανε εργασίες που είχαν συνδεθεί με το θάνατο (π.χ. επεξεργασία δερμάτων, σφαγή ζώων, δημιουργία ταφών κ.α.). Οι κάστες έχουν καταργηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και τα χωριά buraku έχουν εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό, ή εχουν απορροφηθεί από τις μεγαλουπόλεις. Ωστόσο οι απόγονοι των burakumin που δε ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια(από τα 127 του συνολικού πληθυσμού), αντιμετωπίζουν την ίδια προκατάληψη που αντιμετώπιζαν και οι πρόγονοι τους. Φανταστείτε ότι οι εργοδότες και οι γονείς των πιθανών συζύγων μισθώνουν διάφορες υπηρεσίες για να ελέγξουν την καταγωγή κάποιου. Μάλιστα ο υπάλληλος μίας γνωστής εταιρείας στην Ιαπωνία είπε το εξής :

"If we suspect that an applicant is a burakumin, we always do a background check to find out,"

Όπως φαίνεται τελικά η Google δεν ήθελε να δώσει συνέχεια στο ζήτημα, για αυτό και πολλά από τα στοιχεία που υπήρχαν στους συγκεκριμένους χάρτες αφαιρέθηκαν χωρίς κάποια προειδοποίηση. Πάντως το θέμα δε θεωρείται λήξαν ακόμα, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας συλλέγει πληροφορίες για όλο το θέμα, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Hideyuki Yamaguchi.

[via] [via]

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.