Συνέντευξη με τον δημιουργό του Tweetie

tweetie

Η Atebits Software κυκλοφόρησε το Tweetie για Mac την προηγούμενη εβδομάδα, και η Aulia Masna, executive director του Macworld Indonesia , κατάφερε να πάρει μια συνέντευξη από τον δημιουργό του Tweetie, Loren Brichter.

Ακολουθεί μετάφραση αυτής την συνέντευξης.

Το Tweetie για iPhone έχει γίνει ευρέος γνωστό. Τι πιστεύετε ότι έκανε τον κόσμο να του αρέσει τόσο πολύ;

Νομίζω πέτυχε την ισορροπία μεταξύ δύναμης και απλότητας. Πριν το Tweetie, θα έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα σε clients που είχαν πολύ απλό interface αλλα δεν είχαν αρκετές επιλογές, ή clients με απίστευτες δυνατότητες αλλά με interface που δεν μπορείς να καταλάβεις ούτε καν πως λειτουργούν. Το Tweetie είναι μια εφαρμογή απλή αλλά και λειτουργική, κάτι το κατάλληλο για τις συσκευές τις Apple.

Πέρασε αρκετός χρόνος πριν παρουσιάσετε το Tweetie για Mac.
Τι σας προώθησε; Προορίζατε από την αρχή μια έκδοση για Mac ή απλά την δημιουργήσατε επειδή η έκδοση για iPhone ήταν τόσο επιτυχής;

Υποθέτω ο κόσμος κινείται αρκετά γρήγορα. Το Tweetie για το iPhone κυκλοφόρησε μόλις πριν 5 μήνες και η έκδοση για Mac πριν μια εβδομάδα. Η διασημότητα της εφαρμογής στο iPhone σίγουρα βοήθησε στην ιδέα για την έκδοση σε Mac, αλλα όχι για τους λόγους που μπορεί να πιστεύετε. Καθώς η έκδοση για το iPhone γινόταν όλο και πιο διάσημη, αφιέρωνα όλο και πιο πολύ χρόνο για support μέσω του twitter. Δοκίμασα αρκετούς clients αλλά όσοι υποστήριζαν πολλαπλά accounts ήταν σπάνιοι και όχι τόσο καλοδουλεμένοι.

workingontweetie

Χρειαζόμουν κάτι στο οποίο θα μπορούσα να δουλεύω και εγώ. Έπρεπε να είναι γρήγορο, με αρκετές δυνατότητες αλλά χωρίς να είναι πολύπλοκο, αρκετά δυνατό αλλά έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πάω στο Twitter.com για να κάνω την δουλειά μου. Και οι εφαρμογές σε AIR είναι ουσιαστικά οι μοντέρνες εφαρμογές Java... σίγουρα δε λεω...δουλεύουν σε κάθε πλατφόρμα. Αλλά είναι χάλια και σε όλες.

Τι πιστεύετε για την τωρινή αγορά εφαρμογών Twitter; Πριν η μόνη native εφαρμογή σε Mac ήταν το Twitterrific της Iconfactory, αλλα τώρα υπάρχουν πολλές επιλογές από εφαρμογές είτε native είτε βασισμένες στο Adobe AIR. Πιστεύετε πως βρισκόμαστε κοντά σε σημείο κορεσμού;

Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα των Twitter clients είναι πως ένας χρήστης μπορεί να πάει από την μια εφαρμογή στην άλλη χωρίς προβλήματα. Απλά βάζει τον κωδικό και το όνομα του, και είναι έτοιμος. Είναι δυνατόν οποιοσδήποτε σήμερα να γράψει έναν Twitter client ο οποίος να καταφέρει να παραγκωνίσει όλους τους υπόλοιπους clients. Είναι συναρπαστικό. Πολύ δημοκρατικό. Και φαίνεται πως όλοι προσπαθούν να κάνουν ακριβώς αυτό Είμαι απλά χαρούμενος που παίρνω μέρος σε αυτό. Γνωρίζω developers άλλων Twitter clients και μπορώ να πω σίγουρα ότι αυτός ο ανταγωνισμός μας κάνει να γράφουμε καλύτερες εφαρμογές.

Κάποτε είπατε πως δεν είσαστε μεγάλος φαν των διαφημίσεων, αλλά τώρα υπάρχουν δυο εκδόσεις του Tweetie για Mac, μια με υποστήριξη διαφημίσεων και μια επί πληρωμή (14.95$) . Άλλαξε η θέση σας ή έχει να κάνει με την οικονομική των εφαρμογών σε Mac;

Η οικονομική των εφαρμογών ήταν όντως ένας παράγοντάς.Εαν το App Store έχει κάνει κάτι σωστά, αυτό είναι η ευκολία αγοράς μια εφαρμογής για το iPhone. Είναι απλά δύο Taps. Είναι πιο δύσκολο με τις εφαρμογές σε Mac και οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στο να κατεβάζουν δοκιμαστικές εφαρμογές. Ο άλλος παράγοντάς ήταν η Fusion Ads (http://fusionads.net/). Έχουν τις πιο όμορφες διαφημίσεις. Πολλοί άνθρωποι δήλωσαν πως αγόρασαν το Tweetie , αλλά προτίμησαν να κρατήσουν την εμφάνιση των διαφημίσεων (υπάρχει επιλογή στα preferences) .

Περνώντας μια εφαρμογή από private beta stage, ανοίγει ένα παράθυρο προς ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων σχετικά με την χρήση της εφαρμογής στο Twitter. Ήταν μεγαλύτερο από όσο περιμένατε και πόσο επηρέασαν οι αρχικοί χρήστες αυτοί το τελικό προϊόν;

Είχα μια σχετικά καθαρή εικόνα του τι ήθελα να δημιουργήσω από την αρχή, αλλά η βοήθεια των χρηστών ήταν ανεκτίμητη. Όλοι χρησιμοποιούν το Twitter λίγο πιο διαφορετικά, και προσπάθησα να βρω αυτές τις επιλογές που όταν αλλάξουν φέρνουν τον σωστό συνδυασμό δυνατοτήτων, ώστε να λειτουργεί όπως ακριβώς το χρειάζεστε. Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει, αλλά είμαι χαρούμενος για όλη την υποστήριξη των χρηστών.

Πως ακολουθήσατε αυτή την σχεδίαση στο περιβάλλον του Twettie για Mac; Μοιάζει σχεδόν σαν μια δραστική αλλαγή από το κλασσικό περιβάλλον μιας εφαρμογής Mac.

tweetie_mainwindowΔραστική αλλά και όχι. Είναι μια εξέλιξη κάποιων ιδεών για UI , πολλων δανεισμένων από το iPhone. Ταιριάζει σαν εφαρμογή Mac, μοιάζει και δίνει την αίσθηση της, αλλά η πλοήγηση στο περιβάλλον και η λειτουργικότητα της είναι νέας γενιάς. Το drill-down είναι εμπνευσμένο από το iPhone, καθώς είναι σημαντικό να μπορείς να περνάς από πολλές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται η εφαρμογή να "πιάνει" χώρο σε όλη την οθόνη.

Η πλαϊνή μπάρα είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον design. Χρειαζόμουν ένα UI το οποίο θα δουλεύει καλά με ένα account, αλλά ταυτόχρονα και με πολλά. Κλασσικές εφαρμογές Mac μπορεί να είχαν διπλό σετ απο tabs, Mail-style μπάρα ή ένα tab με drop-down μενού για επιλογή account. Όλα αυτά είναι προβληματικά. Κάποια "παίρνουν" πολύ χώρο στην οθόνη, και κάποια απλά δεν είναι καλά στο να δείχνουν άμεσα ειδοποιήσεις σε ανα-λογαριασμό βάση.

Η σχεδίαση της πλαϊνής μπάρας στο Tweetie για Mac, λύνει όλα αυτά τα προβλήματα με έναν αρκετά κομψό τρόπο. Είναι νέο και διαφορετικό, το οποίο είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να συνηθίσουν, κάποιος όμως έπρεπέ να δώσει το έμβασμα για να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο, αλλιώς... θα μείνουμε όλοι σε μια κόλαση βαρετού και κλασσικού UI.

Το TweetDeck είναι μια σχετικά διάσημη εφαρμογή λόγω της δυνατότητας της να δημιουργείς ομάδες, αλλά εσείς είσαστε ενάντια στην ιδέα δημιουργίας ομάδων από την πλευρά του Client. Θα κρατήσετε αυτή την θέση ή αναθεωρήσατε την στάση σας , όπως κάνατε και με τις διαφημίσεις;

Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν είμαι ενάντια στην δυνατότητα δημιουργίας ομαδών, απλά πιστεύω πως είναι hack/κολπάκι το να το κάνεις από την πλευρά του client.Είναι δυνατόν από κάποιον που κάνει follow αρκετά άτομα να βρίσκει κενά στο timeline κάποιας υπο-ομάδας. Έχοντάς υπόψιν αυτό, η αρχική μου θέση ήρθε από την οπτική ενός developer φορητών εφαρμογών. Οι φορητές εφαρμογές είναι φτιαγμένες να τρέχουν στα γρήγορα , άμεσα.

Αυτό κάνει την ομαδοποίηση σχεδόν αδύνατη. Οι εφαρμογές σε desktop είναι τελείως διαφορετική ιστορία- διότι τρέχουν συνεχώς, και μπορούν να "τραβούν" το Twitter stream χωρίς ενδεχόμενα κενά. Το μόνο που μπορώ να πω τώρα είναι ότι είμαι εύκαμπτος στο ζήτημα. Θα ήθελα απλά να πω ότι υπάρχει ήδη τρόπος για ομαδοποίηση μέσα απο το twitter, ο οποίος γίνεται server-side και δεν δημιουργεί κενά στο stream σας.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Tweetie για Mac και iPhone με πολύ ωραίο τρόπο όσο αφορά της ομαδοποιήσεις. Ονομάζεται multiple accounts. Η ιδέα είναι να δημιουργήσετε έναν άλλον "μόνο για διάβασμα" λογαριασμό όπου ακολουθείτε μια υπο-ομάδα ανθρώπων. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το account για να διαβάζετε μόνο, και όποτε θέλετε να κάνετε tweet, να αλλάζετε σε άλλον. (Το Tweetie και στις δυο πλατφόρμες το κάνει πανεύκολο )

Επίσης αναφέρατε πως ο πυρήνας του Tweetie για Mac θα γίνει η νέα βάση για την έκδοση στο iPhone Για πόσο μεγάλη αλλαγή μιλάμε όσο αφορά εσωτερικά, εμφανισιακά ή και λειτουργικά;

Αυτό είναι ακόμα μυστικό, αλλά μπορώ να πω ότι τα πράγματα τα οποία έκανα σωστά με το Tweetie για iPhone , δε θα αλλάξουν ... και ότι τα πράγματα που έκανα λάθος θα καλυτερεύσουν αρκετά. Οι εσωτερικές αλλαγές θα είναι μεγάλες, πολύ μεγάλες. Ο νέος πυρήνας που έχει το Tweetie για Mac θα επιτρέψει πολλές νέες δυνατότητες στην εφαρμογή.

Πριν το Tweetie, είχατε το Scribbles, μια διαφορετική εφαρμογή για ζωγραφική. Έχει αποκτήσει περισσότερο κοινό από τότε που οι χρήστες ανακάλυψαν το Tweetie;
Δυστυχώς όχι από όσο μπορώ να γνωρίζω. Αλλά οι λίγοι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν, το λατρεύουν.

Πρόκειται να δούμε κάτι που να μοιάζει σαν μια εξελιγμένη έκδοση του Scribbles;
Είναι κάτι που το σκέφτομαι καιρό, απλά αυτή την στιγμή είναι μια δευτερεύον προτεραιότητα.

Ποια τα σχέδια σας μετά από αυτό; Ύπνος ίσως;

Τι είναι ύπνος; -Αλλά σοβαρά τώρα.. δίνω βάρος στο Tweetie για Mac και iPhone. Έχω μια πολύ καλή βάση για την δημιουργία ενός αληθινά επόμενης γενειάς Twitter client. Ότι είδατε μέχρι τώρα...είναι μόνο η αρχή.

[Via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.