Υπ' αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος (Πρώτο μέρος)

vincent_cassel

Ο Jean-François Richet παρουσιάζει τον Vincent Cassel στον ρόλο του Jacques Mesrine του πιο διαβόητου Γάλλου κακοποιού στην ιστορία. Ο Mersine θα μπορούσε να χαρακτητιστεί ο Γάλλος Παλαιοκώστας καθώς είχε διαπράξει αμέτρητες ληστείες αλλά και τρεις αποδράσεις. H ταινία για την ζωή του χωρίζεται σε δύο μέρη με το πρώτο να προβάλεται στις 23 Απριλίου και το δεύτερο στις 7 Μαίου στις Ελληνικές αίθουσες. Σε αυτήν την ταινία που αποτελεί το πρώτο μέρος, βλέπουμε την ζωή του Mesrine μέσα από αμέτρητες ληστείες, απαγωγές αλλά και δολοφονίες.

Μετά από ένα απόσπασμα από την ημέρα του θανάτου του Mesrine με την τεχνική των πολλών καμερών σε πολυεπίπεδα παράθυρα, η ιστορία αρχίζει στον πραγματικό χρόνο όταν ο Mesrine ήταν στρατιώτης στην Αλγερία όπου αναγκάστηκε να σκοτώσει για πρώτη φορά. Από κει μεταφερόμαστε στην Γαλλία όπου βλέπουμε τις άσχημες σχέσεις που έχει με τους γονείς του και την εισαγωγή του στο οργανωμένο έγκλημα και την συμμορία ενός μεγαλοαπατεώνα που υποδύεται ο Gérard Depardieu. Κάπου εκεί το 1959 είναι που ο Mesrine κάνει και την πρώτη του ληστεία σε ένα πλούσιο σπίτι όπου όταν οι ιδιοκτήτες μπαίνουν παριστάνει με περισό θάρρος τον αστυνομικό.

Η ιστορία συνεχίζεται όταν ο Mesrine γνωρίζει την πρώτη γυναίκα του την Ισπανίδα Σοφία με την οποία και θα αποκτίσει και τρία παιδιά. Ο έρωτάς τους αν και θυελλώδης θα σβήσει καθώς εκείνη απαιτεί την απομάκρυνσή του από τον υπόκοσμο ενώ εκείνος έχει ως προτεραιότητα την συμμορία του. Έτσι μετά από ένα μικρό διάστημα φυλάκισης για ληστεία και μετά και τον χωρισμό του καταφεύγει στον Καναδά όπου θα προσπαθήσει να ξεκινήσει μία φυσιολογική ζωή όμως το μικρόβιο του εγκληματία θα τον παρασείρει και εκεί με αποτέλεσμα την πρώτη του απαγωγή, την ταύτηση του με τον μεγαλύτερο δημόσιο κίνδυνο σε Αμερική και Καναδά αλλά και την φυλάκιση και πρωτη του απόδραση. Κάπου εκεί αφήνουμε τον Mesrine στην πρώτη ταινία ως τον κακοποιό-star που έχει αρχίσει να δίνει συνεντεύξεις και να γίνεται μύθος από τον τύπο της εποχής.

Η ταινία με άριστη σκηνοθεσία με πολύ καλές ερμηνείες από το σύνολο των πρωταγωνιστών και με όμορφο soundtrack να την συνοδεύει δίνει το βροντερό παρών από ευρωπαικής πλευράς στις ιστορίες εγκληματιών. Ο Cassel είναι κάτι παραπάνω από πειστικός στον ρόλο του αποδεικνύοντας την φήμη του σαν τον καλύτερο ευρωπαίο κακό. Η λύσσα του Mesrine για χρήμα, γυναίκες και δόξα περιγράφεται μάλλον με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε. Η ταινία έχει μία ροή γρήγορη, κάτι το φυσιολογικό καθώς περιγράφει περίπου δέκα χρόνια από την ζωή του Mesrine, ενώ οι απότομες εναλλαγές σκηνικών αν και είναι λίγο ενοχλητικές εξυπηρετούν την εξέλιξη της υπόθεσης και δίνουν ένα άρωμα πρωτοποριακής σκηνοθεσίας.

Το μόνο θέμα βέβαια είναι το κατα πόσο όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα. Η ζωή ενός κοινού εγκληματία που με τόσο που βλέπουμε και στην κοινωνία μας αλλά και στην μεγαλη οθόνη έχει καταντήσει να είναι συνήθεια. Αυτό αποτελεί κατά την γνώμη μου και το μεγαλύτερο μεινονέκτημα της ταινίας, το θέμα της. Ο Mesrine δεν παρουσιάζει καμία κοινωνική ανησυχία, καμία ιδεολογία, είναι ένα star που η ζωή του δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Αυτό δεν κάνει την ταινία βαρετή μας προβληματίζει όμως για την πορεία του Ευρωπαικού κινηματογράφου.

Cinefreaks.gr

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.