Frost/Nixon

Ο Nixon ήταν ίσως ο πιο αποτυχημένος πρόεδρος της Αμερικής πριν από τον Bush Jr αφού σε αυτόν χρεώνεται ο πόλεμος στο Vietnam, σκληρή διακυβέρνηση όπως και το μεγάλο σκάνδαλο του Watergate που θα τον αναγκάσει να παραιτηθεί από την προεδρία, όντας ο πρώτος και μόνος παραιτηθής πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Ο Ron Howard (Α Βeautiful Μind, Angels and Demons) αποφασισε να κάνει μία ταινία σχετικά με την πρώτη συνέντευξη του Nixon μετά την παραίτησή του από την προεδρία της χώρας. Η συνέντευξη δόθηκε στον David Frost, έναν Άγγλο δημοσιογράφο με κύρια ενασχόληση τις ψυχαγωγικές εκπομπές. Η ταινία είναι υποψήφια για 5 Όσκαρ.

Μετά την απομάκρυνση του από τον Λευκό Οίκο λοιπόν ο Nixon ζει στο σπίτι του και περιμένει την ώρα για να εμφανιστεί ξανά και να δικαιολογήσει τον εαυτό του για τις πράξεις του. Ο Frost ένας δημοσιογράφος που ασχολέιται πιο πολύ με ψυχαγωγικές εκπομπές αποφασίζει πως μία συνέντευξη με τον Nixon θα είναι η στροφή της καριέρας του και συγχρόνως η σκάλα που θα τον οδηγήσει στην Αμερική από την Αγγλια. Μετά από πολλές δυσκολίες ο Frost κλείνει την συνέντευξη, συγκεκριμένα 4 δύωρες, ενώ ο Nixon ελπίζει στο ότι ο Frost θα είναι ο πιο αδύναμος δημοσιογράφος από αυτους που θα μπορούσαν να του πάρουν συνέντευξη. 

Κάπως έτσι θα κουλήσουν οι τρεις πρωτες συνεντέυξεις με τον Nixon να ξεγλιστράει με γενικολογίες και φλυαρίες στις ερωτήσεις και να υπερασπίζεται ικανοποιητικά τις επιλογές του σε σχεση με το Vietnam και άλλα θέματα. H τελευταία συνέντευξη είναι αυτή με θέμα το Watergate. Μία συνέντευξη που έμεινε στην ιστορία καθώς εκεί ο Frost θα περάσει τις καλύτερες 2 ώρες της δημοσιογραφικής του καριερας.

H ταινία είναι άρτια σκηνοθετημένη, παρουσιάζει τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες με απόλυτη πειστικότητα και φοβερό ρεαλισμό ενώ δεν λοίπουν και οι βραβεύσημες ερμηνείες. Επιπλεέον η πολιτική και ο τρόπος που αυτή δουλεύει στις ΗΠΑ τονίζονται ξεκάθαρα. Το μόνο κακό της ταινίας είναι ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την εποχή Nixon που αμφιβάλω για το αν οι Έλληνες θεατές ξέρουν με τι έχουν να κάνουν. Το θέμα είναι πως αν δεν ξέρουν τότε χάνουν την μπάλα στην ταινία και δεν ξέρουν τι είναι αυτά που λένε οι πρωταγωνιστες και τι εκπροσωπούν.

Δείτε την ταινία καθώς πρόκειται για μία πολύ καλη προσπάθεια και από τις καλυτερες ταινίες που μας προσφέρει για φέτος το Hollywood. Πριν όμως διαβάστε λίγο για τον Nixon και το Watergate γιατί διαφορετικά η ταινία θα σας φανεί τουλάχιστον βαρετή.

Βαθμός 8

Σημείωση: Το Watergate είναι ένα ξενοδοχείο στο οποίο κατά το 1973 και όταν ο Nixon διεκδικούσε την δεύτερη εκλογή του έγινε διάρηξη από μία ομάδα ατόμων που τελικά έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν. Στο ξενοδοχείο αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα επιτελεία της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών και αντιπάλων του Nixon. Στην αρχή όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για μία απλη διάρηξη. Ο καιρός πέρασε ο Nixon εξελέγει σε δεύτερη θητεία. Λίγο καιρό αργότερα κάποιος από τους ληστές ομολόγησε την συνεργασία του με κάποιον από τους συμβούλους του Nixon. Έρευνες επί ερευνών ακολούθησαν για έναν χρόνο, ερευνες που αποκάλυψαν κασέτες από μαγνητοφονημένα τηλεφωνήματα του προέδρου Νixon όπου αναφερόταν στο περιστατικό. Αυτός ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι είχε ανάμειξη, όμως παραιτήθηκε το 1974 και ο αντιπρόεδρος του Ford που ανέλαβε πρόεδρος πάγωσε κάθε έρευνα για την υπόθεση. 

[via]

 

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.