Πως μπορεί να αποτελεί απειλή ένας παλιός σκληρός δίσκος;

Σύμφωνα με μία έρευνα που έκανε το περιοδικό Which? αποδείχτηκε ότι ο μόνος τρόπος για να είμαστε 100% σίγουροι ότι έχουμε διαγράψει ένα αρχείο, είναι να καταστρέψουμε τον σκληρό δίσκο (προτεινόμενη λύση σύμφωνα με το which? είναι το σφυρί). Στην έρευνα που έκανε το Which? 22.000 διαγραμμένα αρχεία κατάφεραν να επαναφερθούν από 8 υπολογιστές, οι οποίοι είχαν αγοραστεί από το e-Bay. Τέτοιοι δίσκοι αποτελούν "τροφή" για εγκληματίες, οι οποίοι παραμονεύουν είτε σε online δημοπρασίες είτε ακόμα και στα σκουπίδια έξω από τοπικά συμβούλια όπου πετάνε παλιούς υπολογιστές, στην προσπάθεια τους να βρούνε χρήσιμες πληροφορίες.

Στην συνέχεια με προγράμματα τα οποία είναι free και μπορούν να τα βρεθούν εύκολα στο διαδίκτυο, επαναφέρουνε αρχεία τα οποία θεωρούμε ότι έχουν διαγραφεί. Είναι γνωστές ακόμα και πρόσφατες περιπτώσεις όπου μετά την πώληση μεταχειρισμένου υλικού, διάφορα προσωπικά αρχεία κατάφεραν να ανακτηθούν και να αποτελέσουν κίνδυνο για τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους. Η Sarah Kidner, συντάκτης του περιοδικού Which? δήλωσε το εξής:

"PCs contain more valuable personal information than ever as people increasingly shop online, use social networking sites and take digital photos,"
"Such information could bring identity thieves a hefty payday."
"It sounds extreme, but the only way to be 100% safe is to smash your hard drive into smithereens."

Και τέλος μία συμβουλή από μένα, αν έχετε κάποιο σκληρό δίσκο για πέταμα, πάρτε πρώτα ένα σφυρί και κομματιάστε τον και τον πετάτε μετά.

[via] [via]

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

3 απαντήσεις στο “Πως μπορεί να αποτελεί απειλή ένας παλιός σκληρός δίσκος;”

  1. Ο/Η Antreas λέει:

    Διαβάζοντας το άρθρο αυτό πάιρνω το θάρρος να το σχολιάσω. Δε θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνουν κάποιοι, καθώς πολλά βλέπουμε κάθε μέρα! Πάντως αν έχετε δεδομένα στο σκληρό τα οποία θέλετε να μείνουν κρυφά για πάντα, με κανένα format, ή με κανένα low level format, ή ακόμα με κανένα σφυρί, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δε θα ανακτηθούν τα δεδομένα σας, καθώς οι κύλινδροι πολύ απλά ξαναενώνονται! Ο μόνος τρόπος για να μείνουν τα πάντα μια ανάμνηση είναι να πάρετε μπόλικο βαμβάκι να το ποτίσετε με πετρέλαιο ή βενζίνη, να το βάλετε σε ένα πήλινο κεσεδάκι και μέσα στο βαμβάκι να τυλίξετε το σκληρό δίσκο. Βάλτε του φωτιά και καθίστε αναπαυτικά βλέποντας τον να λιώνει. Είναι φυσικά αδύνατο οι κύλινδροι (δλδ τα εσωτερικά μέρη του σκληρού) να επανέλθουν στην κατάσταση και μορφή που είχαν πριν.
    Καλό κάψιμο!!!

  2. Ο/Η Anargyros Chaliotis λέει:

    @Antreas

    Thx για την συμβουλή :)