Appaloosa

Αλήθεια πόσο καιρό είχατε να δείτε ένα αξιόλογο Western αντάξιο ταινιών που άφησαν την δική τους σφραγίδα στο είδος; Πιθανότατα αρκετό, αφού πρόκειται για μια κατηγορία ταινιών που έχει παρακμάσει την τελευταία δεκαετία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει κάποιες προσπάθειες να γίνονται για την επαναφορά του είδους με καινοτομίες που θα το κάνουν και πάλι δημοφιλές. Μία τέτοια είναι και το Appaloosa. Ο Ed Harris μας εκπλήσει ευχάριστα και αν και δεν καταφερνει να δώσει στο western του την παλιά αίγλη, μας προσφέρει μία άρτια ταινία με καλές ερμηνείες από τους προταγωνιστές και με πολύ καλό σενάριο που καταφεύγει να ξεφύγει από τα κλισέ του καλού σερίφη που πολεμά τους κακοποιούς.

H Αppaloosa ειναι μια πόλη στο Νιου Μέξικο του 1882, όπου παρακολουθούμε τη ζωή του σερίφη Virgil Cole(Ed Harris) και του βοηθού και συνεργάτη του Everett Hitch (Viggo Mortensen), γνωστών ειρηνοποιών στις άναρχες πόλεις που ξεπηδούν στην αδάμαστη ύπαιθρο. Στη μικρή κοινότητα μεταλλευτών της Appaloosa, ένας αδίστακτος, ισχυρός ιδιοκτήτης ράντσου με το πρόσωπο του Jereny Irons έχει αφήσει την ομάδα παρανόμων του να φέρει το χάος στην μικρή πόλη. Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του σερίφη της Απαλούζα, oι Cole και Hitch αναλαμβάνουν να φέρουν τον δράστη ενώπιον της δικαιοσύνης. Κι ενώ πασχίζουν να αποκαταστήσουν την έννομη τάξη και να επιβληθούν στην πόλη χρησιμοποιώντας την τόλμη και τα όπλα τους θα γνωρίσουν μία νεοφερμένη χήρα πιανίστρια οι αντισυμβατικοί τρόποι της οποίας απειλούν τόσο την πρόοδό τους, αλλά και την από δεκαετίας συνεργασία τους.

Οι ήρωες τους αν και δεν έχουν πολύ βάθος, παρουσιάζονται σαν απλούς ανθρώπους της εποχής που προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν μέσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Αμερικάνικη δύση. Η ουσία είναι ότι ο Mortensen και ο Harris δίνουν ωραίες ερμηνείες με γέλιο μάλιστα σε κάποιες φάσεις με τον αμαθή χαρακτήρα που υποδύεται ο Harris και κάνουν την ταινία κάτι παραπάνω από υποφερτή. Οι υπόλοιποι του cast (Irons, Zellweger) κινούνται σε μέτρια επίπεδα και ούτε η μία πείθει σαν κυρία που προσπαθεί να βρει έναν άντρα για την υπόλοιπη ζωή της ούτε ο άλλος σαν αδίστακτος κακοποιός. Ίσως αυτό είναι που θα έλειπε από την ταινία. Ενας πιο ισχυρός κακός.

Ωστόσο η ταινία μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να βρούμε και καλές προσπάθειες στο είδος της και σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από παλαιότερες όπως "Το τελευταίο τραίνο για την Yuma".

[via]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Appaloosa”

  1. Ο/Η vag19 λέει:

    [quote]Αλήθεια πόσο καιρό είχατε να δείτε ένα αξιόλογο Western αντάξιο ταινιών που άφησαν την δική τους σφραγίδα στο είδος;[/quote]
    apo to 3:10 to yuma p vgike to 2007 :P