Αποκαλύφθηκε το ασφαλέστερο δίκτυο στον κόσμο

 

Ένα βήμα πριν την απόλυτη ασφάλεια βρισκόμαστε μετά την παρουσίαση του πρώτου δικτύου υπολογιστών στον κόσμο, που χρησιμοποιεί κβαντική κρυπτογράφηση, σε ένα επιστημονικό συνέδριο στην Βιέννη. Το δίκτυο συνδέει έξι τοποθεσίες στην Βιέννη και την κοντινή πόλη St Poelten, με καλώδια οπτικής ίνας συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων και αυτή την στιγμή θεωρείται το ασφαλέστερο στον κόσμο.

Με απλά λόγια, η φιλοσοφία της κβαντικής κρυπτογράφησης είναι ότι ναι μεν δύο υπολογιστές μοιράζονται έναν μυστικό κωδικό, για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων που στέλνουν μεταξύ τους, άλλα γίνεται αντιληπτή οποιαδήποτε προσπάθεια κάποιου τρίτου να βρει αυτόν τον κωδικό. Βασίζεται στην κβαντική θεωρία και χρησιμοποιεί σύνθετες μαθηματικές διαδικασίες. Έτσι δεν είναι αδύνατο κάποιος να "σπάσει" την κωδικοποίηση άλλα χρειάζεται μεγάλη υπολογιστική ισχύ και πολύ χρόνο.

Πρώτος είχε ασχοληθεί με την κβαντική κρυπτογράφηση ο Charles Bennett της IBM πριν από 25 ολόκληρα χρόνια και βρέθηκε στην παρουσίαση του νέου δικτύου στην Βιέννη.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.