Η Apple Παρουσιάζει Το Apple Watch

one-more-thing

Η φράση "one more thing" είναι κάτι που συνδέθηκε με την παρουσία του Steve Jobs στο τιμόνι της Apple. Τα τελευταία χρόνια όμως ήταν κάτι που δεν ακούγαμε στις παρουσιάσεις τις εταιρείας. Ο Tim Cook αποφάσισε να την ξαναπεί σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την παρουσίαση του Apple Watch, του πρώτου wearable της εταιρείας από το Cupertino. Αυτό θα κυκλοφορήσει σε δύο διαφορετικά μεγέθη.

Βλέποντας τις πρώτες εικόνες μπορούμε να πούμε πως το Apple Watch είναι πολύ όμορφο. Έχει σχήμα τετράγωνο, με καμπύλες στις άκρες. Να, δες:

apple-watch

Μια πρώτη ματιά στην εμφάνιση

Στα πλαϊνά του Apple Watch συναντάμε ένα γνώριμο, από τα ρολόγια, εξάρτημα, που όμως αποκτάει μια αλλιώτικη έννοια στην εποχή των wearables. Ο Tim Cook το αποκαλεί Digital Crown. Με αυτό μπορείς να κάνεις scroll, zoom και να χρησιμοποιείς τις διάφορες λειτουργίες της συσκευής χωρίς απαραίτητα να καλύπτεις με το χέρι την οθόνη.

Και μια που είπαμε οθόνη, να πούμε πως αυτή είναι επιπέδου Retina. Περιλαμβάνει επίστρωση από μια λεπτή φλοίδα ζαφειριού, ένα υλικό που είναι πιο σκληρό από το διαμάντι. Έτσι το Apple Watch είναι ανθεκτικό στα όποια χτυπήματα πιθανώς να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας (και της νύχτας).

Το γύρω-γύρω είναι κατασκευασμένο από κράματα ανοξείδωτου ατσαλιού, αλουμινίου και χρυσού 18 καρατίων. Κυκλοφορεί με έξι διαφορετικά λουράκια, από δέρμα και πλαστικό μέχρι μέταλλο, έτσι ώστε να ταιριάζει ιδανικά στον κάθε κάτοχο.

Τι μπορεί να κάνει το Apple Watch;

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να δείχνει την ώρα (duh!). Αναγνωρίζοντας πως ο κάθε χρήστης έχει διαφορετικά γούστα, η Apple φρόντισε να προσθέσει ένα πλήθος από "skins" για να αλλάζεις τον τρόπο που το ρολόι δείχνει την ώρα. Κάθε ένα από αυτά μπορείς να το παραμετροποιήσεις όπως θέλεις.

Η οθόνη του Apple Watch μπορεί να διαχωρίζει τα αγγίγματα στην οθόνη, ανάλογα με την πίεση που ασκείς. Αυτό η εταιρεία το ονομάζει "Force Touch" και θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι σαν ένα δεξί κλικ για τα έξυπνα ρολόγια. Πιέζοντας για παράδειγμα την οθόνη ενώ δείχνει την ώρα, εμφανίζεται η λίστα με τα διάφορα "skins" που έχεις στην διάθεση σου για να επιλέξεις. Το χαρακτηριστικό αυτό κάνει την εμφάνιση του και σε άλλες λειτουργίες.

Κάθε φορά που καταφθάνει μια ειδοποίηση στο Apple Watch, αυτό δονείται ελαφρώς. (Στην περίπτωση που ανησυχείς μήπως οι δονήσεις έρχονται συνεχώς και γίνουν ενοχλητικές, να πούμε πως μπορείς να καθορίσεις ποιες θέλεις να έρχονται.) Όταν θέλεις να δεις τι λέει αυτή, απλώς σηκώνεις τον καρπό σου και κάνεις ένα swipe προς τα πάνω. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κάθε χρήστης θα έχει την δυνατότητα να συνδέσει μια εφαρμογή από το iPhone με το Apple Watch, για να λαμβάνει και εκεί τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις. Όποιος προγραμματιστής όμως το επιθυμεί, μπορεί να δημιουργήσει ειδικές εφαρμογές -επεκτάσεις των κανονικών εφαρμογών, για να το πούμε πιο σωστά- για την συσκευή. Αυτό γίνεται κάνοντας χρήση του WatchKit που θα κυκλοφορήσει. Οι επεκτάσεις αυτές επιτρέπουν στους χρήστες να ανταποκριθούν σε κάποια ειδοποίηση με τον ανάλογο τρόπο.

Δες σχετικάΗ Apple παρουσιάζει το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus

Από εκεί και πέρα με το Apple Watch μπορείς τόσο να διαβάζεις τα μηνύματα που παραλαμβάνεις, όσο και να στέλνεις νέα. Για την δεύτερη λειτουργία η Apple έπρεπε να υλοποιήσει κάτι... έξυπνο. Έτσι το λογισμικό είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις ερωτήσεις στα μηνύματα που λαμβάνεις, για να μπορεί να σου προτείνει συγκεκριμένες απαντήσεις. Στο παράδειγμα που είδαμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η ερώτηση ήταν "Are you going with Love Shack or Wild Thing?" και οι απαντήσεις που είχες στην διάθεση σου ήταν "Love Shack", "Wild Thing" και "Not sure". Εφόσον δεν ταιριάζουν οι προτάσεις της Apple, μπορείς να υπαγορεύσεις το μήνυμα που θέλεις να στείλεις. Ακόμα μπορείς να επιλέξεις ένα από τα προκαθορισμένα emoticons.

apple-watch-usage

Προφανώς από το Apple Watch δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Siri, ο προσωπικός βοηθός που αναπτύσσει Apple. Η λειτουργία και οι δυνατότητες της δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες που συναντάμε στα iPhones. Κρίμα που για την Ελλάδα και για πολλές επιπλέον χώρες αυτές οι δυνατότητες είναι ακόμα περιορισμένες.

Στις υπόλοιπες λειτουργίες του ρολογιού συναντάμε μια εφαρμογή για τις φωτογραφίες, μια εφαρμογή για τους χάρτες που περιλαμβάνει turn-by-turn navigation και μια καινούργια που ακούει στο όνομα Friends. Από εκεί μπορείς να επικοινωνείς άμεσα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο με τους κοντινούς σου ανθρώπους, είτε καλώντας τους, είτε στέλνοντας κάποιο σύντομο μήνυμα. Ακόμα μπορείς να τους στείλεις και κάποιο σχέδιο που θα δημιουργήσεις με το δάχτυλο στην οθόνη του Apple Watch. Πάρε για παράδειγμα αυτό:

apple-watch-friends

Οι "fitness" δυνατότητες της συσκευής

Δίχως να μας προκαλεί έκπληξη, μία από τις δυνατότητες του Apple Watch είναι η μέτρηση των σφυγμών της καρδιάς. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας τους διάφορους αισθητήρες που συναντάμε στο πίσω μέρος. Όταν λειτουργούν, φαίνονται κάπως έτσι:

apple-iwatch-sensors

Οι αισθητήρες αυτοί συνδυάζονται και με την εφαρμογή Friends που είδαμε παραπάνω. Πέρα από τις κλήσεις και τα μηνύματα, με το Friends μπορείς να "στείλεις" τους χτύπους της καρδιάς σου σε κάποια επαφή, αρκεί αυτή να έχει επίσης ένα Apple Watch. Τότε το δικό του ή το δικό της ρολόι θα αρχίσει να δονείται στους ρυθμούς της δικής σου καρδιάς.

Διάβασε ακόμαΤο iPhone 5 είναι μέχρι και σήμερα το πιο δημοφιλές iPhone

Συνεχίζοντας, μαθαίνουμε πως το Apple Watch θα έρχεται με δύο εφαρμογές που θα είναι υπεύθυνες για όλο το "fitness" κομμάτι της συσκευής. Τα ονόματα τους είναι Activity και Workout αντίστοιχα. Το μεν πρώτο υποθέτουμε πως θα εμφανίζει όλες τις πληροφορίες για τις δραστηριότητες σου, το δε δεύτερο θα σε βοηθάει κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Το Apple Watch περιλαμβάνει επιταγχυσιόμετρο, το οποίο χρησιμοποιείται για να αναγνωρίζει το περπάτημα και το τρέξιμο. Για την τοποθεσία σου, η συσκευή επικοινωνεί με το iPhone το οποίο παρέχει τα δεδομένα που διαβάζει το GPS.

apple-watch-fitness-apps

Το Apple Watch περιλαμβάνει δύο εφαρμογές για το κομμάτι του "fitness"

Και τώρα το θέμα της τιμής

Το Apple Watch θα ξεκινάει από τα $349 και θα κυκλοφορήσει από την νέα χρονιά. Ο χρόνος μέχρι την διάθεση του είναι κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό, οπότε δεν μας προκαλεί έκπληξη. Για να το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου ένα από τα iPhone 5, 5S, 5C, 6 και 6 Plus.

apple-watch-gold

Σχολιάστε >
197 σχόλια
|
Κατηγορίες:

197 απαντήσεις στο “Η Apple Παρουσιάζει Το Apple Watch”