Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter για τους κατοίκους της χώρας. Η απόφαση ήρθε μετά από τη δημοσιοποίηση μέσω του Twitter εγγράφων και συνομιλιών που συνδέουν τον πρωθυπουργό Tayyip Erdogan με οικονομικά σκάνδαλα. Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 30ης Μαρτίου.
Επίσημα η Τουρκία είχε προσεγγίσει το Twitter παρέχοντας του δικαστικές αποφάσεις προκειμένου να αφαιρεθούν τα επίμαχα tweets. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κυβέρνηση, η δημοφιλής υπηρεσία microblogging έχει αγνοήσει μέχρι και τώρα τα συγκεκριμένα αίτηματα. Έτσι χθες ο πρωθυπουργός της χώρας επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης πως η χώρα θα μπλοκάρει το Twitter λέγοντας:
We now have a court order. We’ll eradicate Twitter. I don’t care what the international community says. Everyone will witness the power of the Turkish Republic.
Μόλις διαπίστωσε την απαγόρευση το Twitter, δημοσίευσε μέσω του επίσημου λογαριασμου του το παρακάτω μήνυμα με οδηγίες για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην υπηρεσία μέσω SMS, ενώ διευθύνσεις εναλλακτικών DNS servers και οδηγίες για τη δημιουργία VPNs κάνουν την εμφάνιση τους τόσο σε αφίσες στο δρόμο, όσο και σε άλλα social media.
Turkish users: you can send Tweets using SMS. Avea and Vodafone text START to 2444. Turkcell text START to 2555.
— Policy (@policy) March 20, 2014
#twitter blocked in #turkey tonight. folks are painting #google dns numbers onto the posters of the governing party. pic.twitter.com/9vQ7NTgotO
— Engin Onder (@enginonder) March 21, 2014
Εντωμεταξύ το #TwitterIsBlockedInTurkey τραβάει όλο και περισσότερα βλέμματα ανά τον κόσμο:
Well that's backfiring. The whole world is watching, Turkey. #TwitterisblockedinTurkey pic.twitter.com/mexOESV7Qd
— Occupy Wall Street (@OccupyWallStNYC) March 21, 2014
Since the block on #Twitter, almost 2,5 million Turkish tweets have been posted. That's ~17000 tweets a min. via @zetegazete
— Selin Girit (@selingirit) March 21, 2014
Μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία προστίθεται στην ίδια λίστα χωρών μαζί με το Ιράν και την Αίγυπτο που έχουν μπλοκάρει για κάποιο διάστημα την πρόσβαση στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.