Το Airbnb Επεκτείνεται Και Δεν Φοβάται

Airbnb

Το Airbnb είναι εκείνη η υπηρεσία που σου επιτρέπει να νοικιάζεις ολόκληρα σπίτια σε πόλεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη με πολύ μικρότερο κόστος από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Ακόμα, σου δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσεις το δικό σου σπίτι για λίγες ή περισσότερες μέρες σε επισκέπτες της πόλης σου. Χάρη στο Airbnb, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα μίας περιοχής αλλά και οι κάτοχοι των σπιτιών να αυξήσουν λίγο το εισόδημα τους.

Όμως, ξέρεις τι είναι το Airbnb, δεν περίμενες αυτό το κείμενο για να ενημερωθείς. Αυτό που δεν ήξερες είναι ότι πριν από μερικές μέρες βρέθηκε στη χώρα μας η Lena Sönnichsen, Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του Airbnb στην Ευρώπη και την Ασία. Το away.gr βρέθηκε εκεί και μιλήσαμε μαζί της. Μίλησε ιδιαίτερα ανοικτά μαζί μας και δεν φοβήθηκε να συζητήσει για τον ανταγωνισμό τους.

Πρωτού όμως αναφερθεί στον ανταγωνισμό, εστίασε στην Ευρωπαϊκή startup σκηνή και επιβεβαίωσε αυτό που είναι κοινό μυστικό: το κέντρο του startup community είναι η Γερμανία και το Βερολίνο. Βέβαια, το παράδοξο εδώ εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα European HQs του Airbnb βρίσκονται στο Αμβούργο!

Η Lena Sönnichsen έδειξε ότι πιστεύει πολύ στην εταιρεία της και, κατά τη γνώμη μου, όχι άδικα. Δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πιστεύουν ότι έχουν ανταγωνισμό, είτε άμεσο, είτε έμμεσο. Ακόμα και το HouseTrip που έχει παρόμοια δομή και είναι αρκετά διαδεδομένο, δεν φοβίζει την Καλιφορνέζικη startup. Όπως μας είπε, υπάρχουν ανταγωνιστές σε τοπικό επίπεδο αλλά θα τους αντιμετωπίσουν ως copycats και όχι ως ανταγωνιστές που μπορούν να τους εκθρονίσουν.

Η ομάδα του Airbnb δεν φοβάται ούτε τον έμμεσο ανταγωνισμό που προσφέρει συμπληρωματικές υπηρεσίες σε επισκέπτες, όπως το Gidsy. Μάλιστα, δεν υπάρχει ως σκέψη μία πιθανή συνεργασία στο μέλλον αλλά, αν αποφασίσει το Airbnb να μπει στην αγορά του Gidsy είναι πιθανότερο να το κάνει με ένα δικό της, αντίστοιχο, προϊόν.

Προσωπικά, αυτή η προσέγγιση μου θυμίζει αυτήν της Apple που προτιμά να δημιουργήσει παρόμοια υπηρεσίες και να τις εντάξει στο δικό της λειτουργικό σύστημα παρά να εξαγοράσει μία επιτυχημένη startup για να χρησιμοποιήσει το προϊόν της. Σωστό ή λάθος, ο χρόνος θα δείξει.

Προς το παρόν πάντως, το Airbnb έχει αποφασίσει να επεκταθεί σε νέες αγορές στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.  Αξίζει να τονίσουμε ότι οι κρατήσεις από την Ελλάδα το 2012 σε σχέση με το 2011 αυξήθηκαν κατά 210% ενώ πλέον στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 4.000 (!) σπίτια και δωμάτια που μπορείς να νοικιάσεις. Σκέψου το, μπορεί να θες να βρεις ένα διαφορετικό μέρος να μείνεις φέτος στις Πασχαλινές σου διακοπές.

[photo via]

Σχολιάστε >
37 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.