[Συνέντευξη] Ο Δημήτρης Αθανασιάδης μιλάει για το Megaventory

Μπορεί το cloud computing να χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς εδώ και χρόνια, όμως μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να το εκμεταλλευόμαστε σε μεγάλο βαθμό. Το Megaventory για παράδειγμα είναι μία startup που έχει δημιουργήσει ένα cloud based ERP σύστημα για επιχειρήσεις. Η ομάδα που το αναπτύσσει είναι διασκορπισμένη στη Θεσσαλονίκη, τη Χίο, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, ενώ ίδια η εταιρεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από την πρώτη στιγμή.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Δημήτρη Αθανασιάδη για το Megaventory. Ο Δημήτρης δραστηριοποιείται στα social media από το 2000, με πολυετή και ουσιαστική εμπειρία σε παροχή συμβουλευτικής σε επιχειρήσεις. Σήμερα προσφέρει υπηρεσίες διαδικτυακής προώθησης, μεταξύ άλλων, στο Megaventory. Παρακάτω θα βρείτε τη συνέντευξη που μας έδωσε σε ελεύθερη μετάφραση. Αμέσως μετά ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά.

Away.gr: Πες μας μερικά πράγματα για το Megaventory.

Δημήτρης Αθανασιάδης: Το Megaventory είναι μία λύση ERP που βασίζεται στο cloud και προορίζεται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Με απλά λόγια, επιτρέπει τους ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης και τους εργαζόμενους να διαχειρίζονται την παραγωγή, την πώληση και την αγορά των προϊόντων της, τη διαχείριση των εμπορευμάτων στην αποθήκη και τη δημιουργία αναφορών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της επιχείρισης. Το Megaventory γενικά βοηθάει τον ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης να μην ασχολείται με τη διαχείριση της εταιρείας και του επιτρέπει να συγκεντρωθεί στην ίδια την επιχείριση.

Away.gr: Πως γίνεται η χρηματοδότηση του;

Δ.Α.: Το Megaventory από την αρχή ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο και σήμερα υποστηρίζεται από τους πελάτες του, ενώ την ίδια στιγμή εξελίσσεται περαιτέρω με τις συνεχείς προσθήκες νέων χαρακτηριστικών.

Away.gr: Γιατί επιλέξατε το cloud;

Δ.Α.: Το cloud ήταν η πρώτη μας επιλογή για αρκετούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να μην ανησυχούν για τη παράμετρο που ονομάζεται τοποθεσία. Μια επιχείριση μπορεί να δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη (για παράδειγμα με τις αποθήκες, τα καταστήματα λιανικής κ.ά. να βρίσκονται μακριά το ένα από το άλλο) -ακόμα και σε διαφορετικές χώρες- και δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαθιστούν και να ασχολούνται το λογισμικό σε όλες αυτές τις τοποθεσίες. Δεύτερον, το cloud επιτρέπει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να μην αγχώνονται για τις υποδομές και να τις αφήσουν σε κάποιον που έχει αφιερώσει το χρόνο που απαιτείται για το σωστό στήσιμο τους και που μπορεί να συντηρεί το απαραίτητο υλικό και λογισμικό. Τρίτον, η ίδια η φύση ενός cloud ERP προσφέρει ευελιξία στους χρήστες και επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε. Οι υπάλληλοι μπορεί να βρίσκονται στην αποθήκη, σε μία σύσκεψη ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο, όπου μπορούν ταυτόχρονα να πουλάνε προϊόντα και να έχουν πρόσβαση σε real-time πληροφορίες για την επιχείριση τους. Ανάμεσα στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει το cloud, είναι το χαμηλό κόστος και τα γενικά έξοδα συντήρησης, η ευκολία στην τεχνική υποστήριξη, οι επιλογές για αναβάθμιση και η ευκολία που προσφέρει στην επεκτασιμότητα ενός συστήματος.

Away.gr: Από που προέρχονται οι περισσότεροι πελάτες σας; Εμπιστεύονται οι ελληνικές εταιρείες εφαρμογές που βασίζονται στο cloud;

Δ.Α.: Οι πελάτες μας προέρχονται κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο - από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ και από την Αυστραλία μέχρι την ανατολική Ευρώπη. Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό ελληνικών εταιρειών, όμως μέχρι σήμερα οι παραδοσιακές εταιρείες δε γνώριζαν και ήταν κάπως επιφυλακτικές απέναντι στο cloud. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η εξοικείωση τους με ERP συστήματα που φιλοξενούνται μόνο στις ίδιες τους τις εγκαταστάσεις - αλλά αυτό ήδη αλλάζει.

Away.gr: Η ομάδα σας, ήταν τόσο διάσπαρτη από την πρώτη στιγμή ή αυτό είναι κάτι που προέκυψε στη συνέχεια;

Δ.Α.: Η ομάδα ήταν από πάντα διάσπαρτη, αλλά είχαμε επίσης περιόδους συνεγκατάστασης, ιδιαίτερα πριν από αναβαθμίσεις του προϊόντος, έτσι ώστε να αυξήσουμε την απόδοση μας κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της ενημέρωσης και κατά την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος μπορούσε να προκύψει.

Away.gr: Πόσο δύσκολο είναι να συντονίζετε ανθρώπους που ζουν σε 3 διαφορετικές χώρες και 2 διαφορετικές ηπείρους;

Δ.Α.: Όσο υπάρχει λίγη επικάλυψη στις ώρες εργασίας, κάτι που συμβαίνει συχνά, δεν υπάρχουν δυσκολίες. Οι άνθρωποι συνηθίζουν σε αυτό και το να δουλεύεις μόνος σου συχνά σε κάνει πιο παραγωγικό, αφού λείπουν οι περισπασμοί και υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στο χρονοδιάγραμμα. Κάποιες φορές βέβαια, η συζήτηση είναι απαραίτητη για ψυχολογικούς λόγους. Το e-mail και το Skype βοηθούν πολύ σε αυτόν τον τομέα.

Away.gr: Ετοιμάζετε κάποιες προσθήκες για το κοντινό μέλλον;

Δ.Α.: Παρόλο που το προϊόν είναι αρκετά πλούσιο σε χαρακτηριστικά, γίνονται συνεχώς μικρές αλλαγές και βελτιώσεις. Η αμέσως πιο πιθανή αναβάθμιση θα είναι η ενσωμάτωση δημοφιλών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να ωφεληθούν γρήγορα και εύκολα από τη χρήση τόσο της πλατφόρμας τους, όσο και του Megaventory. Παρολαυτά, σύντομα και για το άμεσο μέλλον η ανάπτυξη του προϊόντος θα έχει λιγότερη προτεραιότητα, δίνοντας τη θέση του στην ανάπτυξη της ίδιας της επιχείρισης.

Away.gr: Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχετε αντιμετωπίσει στη μέχρι τώρα πορεία του Megaventory;

Δ.Α.: Το να μεγαλώσουμε και να βρούμε τρόπους να αναπτυχθούμε με αυξανόμενο ρυθμό ήταν -και ακόμα είναι- μια σημαντική πρόκληση. Η B2B πτυχή του Megaventory σημαίνει πως οι παραδοσιακές πελατοκεντρικές μέθοδοι ανάπτυξης δεν είναι τόσο αποδοτικές στην περίπτωση μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε αρκετά ικανοί για να ανακαλύψουμε τις μεθόδους που αποδίδουν σε εμάς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα μας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Away.gr: Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που θα έδινες σε νέες start-ups;

Δ.Α.: Η ανάπτυξη ενός προϊόντος είναι δύσκολη διαδικασία. Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε πως να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος αυτών που έχετε να κάνετε, έτσι ώστε η δημιουργία του προϊόντος να γίνει μεταξύ της ομάδας σας - σε διαφορετική περίπτωση μην ξεκινήσετε καν. Ή τουλάχιστον κάντε την αρχή με κάτι που είναι τόσο περιορισμένο, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί από τις δυνατότητες σας. Όταν ξεκινήσετε, θα είναι πρόκληση να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε ακόμα και στις απλές εργασίες. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρετε να μείνετε εντός χρονοδιαγράμματος αν πρέπει να μαθαίνετε και οι ίδιοι νέα πράγματα. Επίσης, μη φοβηθείτε να αναθέσετε εργασίες σε τρίτους, πιο έμπειρους ανθρώπους, για να εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια.

Away.gr: Μέσα σε 140 χαρακτήρες ή λιγότερους, τι θα έλεγες σε κάποιον για να τον πείσεις να επιλέξει το Megaventory; [Σημ.: Η αρχική απάντηση στα αγγλικά είναι κάτω από 140 χαρακτήρες]

Δ.Α.: Αν αναζητάς ένα τρόπο να τρέχεις την επιχείριση σου πιο εύκολα και πιο αποδοτικά, πρέπει να δοκιμάσεις το Megaventory, το cloud ERP για μικρές επιχειρήσεις.

[Ακολουθεί η αρχική συνέντευξη στα αγγλικά]

Away.gr: Tell us a few things about Megaventory.

Dimitris Athanasiadis: Megaventory is a cloud ERP solution aimed at small and medium businesses around the world. In layman's terms, it enables business owners and employees to handle the manufacturing, selling and purchasing of its products, managing its inventory and generate the reports necessary to run the business. Megaventory is there to generally help the small business owner take his mind off the administration work and allow him or her to focus on the business itself.

Away.gr: How is Megaventory funded?

D.A.: Megaventory has been self funded from day one and is currently supported by its paying customer base while it further evolves by constantly being enriched with new features.

Away.gr: Why did you choose the cloud?

D.A.: The cloud is a natural selection for a number of reasons. Firstly, it allows users not to worry about the location parameter. A business owner can have multiple inventory locations (for example warehouses, retail stores, etc. far apart - even in different countries - and there's no need to install and coordinate software across them. Secondly, the cloud allow business owners to pass on any infrastructure worries to someone else who has taken the time to properly set up and can maintain the necessary hardware and software. Thirdly, the always-on nature of running a cloud ERP allows for mobility benefits and flexibility for its users; employees can be in the warehouse, on a conference or out in the field making sales and still have real-time information about their business. Other benefits the cloud has to offer that are worth mentioning is the low cost and maintenance overheads, the easy support and upgrade options and the scalability potential, to name a few.

Away.gr: Where are most of your customers coming from? Do Greek companies trust applications that are based in the cloud?

D.A.: Our customers are literally from around the world - from Japan to the US and from Australia to Eastern Europe. There is also a fair amount of Greek companies in the mix but so far traditionally mainstream Greek companies were unaware and somewhat distrustful of the new thing that is the cloud. One of the main reasons for that is their familiarity with hosted on-premises ERP only - but this is already changing.

Away.gr: Were you such a scattered team from the very beginning or did that occur sometime later?

D.A.: The team has always been scattered to one extent or the other but there have also been periods of collocation especially prior to product upgrades to boost efficiency in pushing the update and consequently following up on any hiccups.

Away.gr: How difficult is it to coordinate people that live in 3 different countries and 2 different continents?

D.A.: As long as there is a bit of overlap in the working hours, which is usually the case, there is little difficulty. People get used to it and working on your own sometimes turns out to be more efficient in terms of lack of distractions and flexibility in the timetable. Other times discussion is important for psychological and motivational reasons - but email and Skype help a lot on that front.

Away.gr: Can we expect any new features in the near future?

D.A.: Although the product is pretty rich in features and robust, there are constantly tweaks and improvements being added - the next most likely upgrade will be an integration with popular e-commerce platforms so that their users may be able to benefit quickly and easily by using both their platform and Megaventory. However, soon, product development will become less of a priority for the near future - giving its place to business development and growth.

Away.gr: What is the biggest obstacle your team has faced so far?

D.A.: Scaling and finding ways to expand faster than linearly has been and still is an important challenge. The heavy B2B aspect of Megaventory means that traditional consumer-oriented growth methods are not as efficient in our case. This means we have to be quite resourceful in order to discover the ways that work specifically for us to get our message to an as wide an audience as possible.

Away.gr: What is the single most important advice you would give to start-ups that have just taken their first steps?

D.A.: Product development is hard. Make sure you know how to do most of what you need in order to build your product among your team or don't start at all. Or at least start something that's significantly constrained enough to be within your team's abilities. Once you get going it will be a challenge keeping up with just the normal tasks, there's no chance to keep on schedule if you have to be teaching yourself too. Also, don't be afraid to outsource to more experienced people to save time and effort.

Away.gr: Can you convince someone to pick Megaventory in 140 characters or less?

D.A.: If you need a way to make running your business easier and more efficient, you should try Megaventory, the cloud ERP for small businesses.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.