H RIM αποκαλύπτει το Blackberry 10 OS

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η RIM προσπαθεί βήμα-βήμα να αλλάξει την εικόνα της, που τόσο έχει τρωθεί τον τελευταίο καιρό. Ακολουθώντας την τακτική του να αποκαλύπτει σιγά-σιγά το νέο OS, ώστε να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των developers που τόσο έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή, η RIM βρίσκεται στην Καλιφόρνια και το BlackBerry Jam Americas να μας δώσει όλες τις νέες πληροφορίες.

Βλέποντας ομολογώ αρκετά βίντεο από την παρουσίαση του νέου BlackBerry 10 OS, τρεις λέξεις ξεχωρίζω που μπορούν να περιγράψουν όλα όσα μας παρουσιάζει αυτές τις ημέρες η RIM: Flow, Peak and Ηub. Πάμε να δούμε αυτές τις τρείς έννοιες που μας περιγράφει η RIM.

 

Flow

Flow, flow, flow παντού. Ξεκινώντας, το unlock screen γίνεται πολύ εύκολα, τοποθετώντας το δάχτυλο στην κάτω πλευρά της συσκευής και κινώντας το από κάτω προς τα πάνω, αρχίζει να φαίνεται αχνά το UI. Είναι σα να προσπαθείς να καθαρίσεις ένα θολωμένο τζάμι, όπως φαίνεται καλύτερα στο βίντεο που ακολουθεί. Κάνοντας το ίδιο πράγμα με την αντίθετη φορά, εμφανίζεται το Bedside mode. Mπορείς να πετάξεις ένα application με οριζόντια flow φορά, ενώ η εναλλαγή μεταξύ των panes γίνεται πολύ εύκολα, με την ικανότητα να πας από την 5η στην 1η με μια μόνο κίνηση. Επίσης όσες εφαρμογές είναι ανοιχτές, εμφανίζονται με τη μορφή Active frames, κάτι σαν τα live tiles των Windows Phone 8, όπου εμφανίζονται οι τελευταίες πληροφορίες της κάθε εφαρμογής.

Peak

Σε όποιο σημείο του UI και αν βρίσκεσαι, κάθε φορά μπορείς να "κρυφοκοιτάξεις" με ένα slide προς τα δεξιά, τα notifications, το κεντρικό inbox, ή τις επιλογές στις ρυθμίσεις αν βρίσκεσαι για παράδειγμα στον browser. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που είναι ο πυρήνας του User Interface του BlackBerry 10, κάτι που φαίνεται και στην εφαρμογή Foursquare που είναι σχεδόν έτοιμο για το νέο λειτουργικό.

Ηub

Το BlackBerry Ηub είναι ένα ενοποιημένο Inbox, όπου παρέχονται οι πληροφορίες για κάθε είδους conversation, email, SMS, Facebook, Twitter, Linkedin, τα πάντα. Είναι αυτό που μας είχε προϊδεάσει η RIM, λέγοντας πως το inbox είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιούμε περισσότερο σε ένα κινητό τηλέφωνο. Υπάρχει επιλογή για το ποιοί λογαριασμοί από social networks και όχι μόνο, επιθυμείς να φαίνονται στο inbox. Επίσης, στο πάνω μέρος του ενοποιημένου inbox, με ένα slide προς τα κάτω, υπάρχει γρήγορη μετάβαση στις ειδοποιήσεις. Τέλος να πούμε ότι το BlackBerry Ηub, το κεντρικό Inbox δηλαδή, είναι συνέχεια ανοιχτό και έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτό απλά και μόνο με ένα flow. Στα βίντεο που ακολουθούν φαίνεται ξεκάθαρα η λειτουργία του.

ΒΒΜ, ΑppWorld, Settings, Νative apps

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε το νέο BlackBerry Messenger το οποίο αριθμεί περίπου 50 εκ. χρήστες με ολοκαίνουριο User Interface και δυνατότητα πληκτρολόγησης, συγχρόνως, σε όλες τις γλώσσες, ενώ νέο είναι και το AppWorld, μέσα από το οποίο θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς μουσικής, ταινιών, αλλά και ενοικίασης αυτών. Επίσης, κάνοντας swipe από το πάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω, εμφανίζεται το μενού των quick settings, όπως έχουμε δεί στο Android και όχι μόνο. Με το λανσάρισμα του BlackBerry 10 OS, οι εφαρμογές Facebook, Twitter, Foursquare, Linkedin γίνονται πλέον native, με το Foursquare να έχει δεχθεί αλλαγές, ώστε να ακολουθεί τη λογική Flow & Peak του OS.

Browser,  ΒlackBerry Balance

Σύμφωνα με τη RIM, ο νέος browser καταφέρνει σε τεστ να χτυπήσει το υψηλότερο σκορ από οποιονδήποτε άλλο browser του ανταγωνισμού. Σκοπός της RIM είναι να μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο με το ένα χέρι, γι αυτό τον λόγο το παραθυράκι του browser έχει μεταφερθεί στο κάτω μέρος της οθόνης παρέα με το νέο innovate πληκτρολόγιο θα έλεγα που έχουμε δεί στο παρελθόν. Tέλος, το ΒlackBerry Balance είναι μια λειτουργία επιλογής μεταξύ personal και work mode, όπου εμφανίζονται διαφορετικά δεδομένα στο καθένα, πάντα όπως τα έχει καταχωρήσει ο χρήστης. Διαφορετικές μπορεί να είναι και οι εφαρμογές που εμφανίζονται, ενώ μπορεί για παράδειγμα να έχεις ανοιχτό τον browser και σε personal και work mode και να εμφανίζουν διαφορετικές  ιστοσελίδες, bookmarks κτλ. Με αυτόν τον τρόπο το BlackBerry έχει διττό χαρακτήρα: προσωπικό και επαγγελματικό.

O Πρόεδρος της RIM Thorsten Heins, δήλωσε ότι ξεκάθαρος στόχος της εταιρείας είναι να γίνει το No3 ΟS στον πλανήτη.

"We have a clear shot at being the number three platform on the market. We're not just another open platform on the market, we are BlackBerry"

Αρκετά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ενδιαφέροντα και δεν τα έχουμε δει σε κάποιο άλλο OS. Το προσωπικό σχόλιο είναι ότι αν είναι να αργήσεις σε ένα πάρτι, τότε φρόντισε να κάνεις θεαματική είσοδο. Έτσι, έχει νόημα. Σε αντίθετη περίπτωση είσαι καταδικασμένος.

[via] [via]

Σχολιάστε >
10 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.