Away Challenge #5 - Day #2: Το multitasking δεν βοηθάει

Είσαι στο γραφείο και ασχολείσαι με ένα project. Το τηλέφωνο σου χτυπάει και το σηκώνεις. Στο tablet εμφανίζονται 2 notifications, ένα από το Facebook και ένα από το Twitter. Όσο μιλάς στο τηλέφωνο, παρατηρείς πως μόλις ήρθαν νέα e-mails στο inbox. Μόλις το κλείνεις, σου έρχεται SMS στο κινητό για να κανονίσεις τη βραδυνή έξοδο. Τα παραπάνω ίσως να αποτελούν ένα στιγμιότυπο μιας απλής ημέρας στη δουλειά. Μπορεί γύρω σου να επικρατεί ένα μικρό χάος, αλλά είσαι σίγουρος πως τα καταφέρνεις, πως τα βγάζεις πέρα. Έχεις σκεφτεί πως μπορεί να κάνεις λάθος;

Από τη στιγμή που οι υπολογιστές ήρθαν στη ζωή μας, ήρθε σε αυτήν και η έννοια του multitasking. Δεν είναι λίγοι εκείνοι (ανάμεσα τους και εγώ) που νιώθουν πως επιλέγοντας να ασχοληθούν με πολλά ταυτόχρονα, αυξάνουν την παραγωγικότητα τους. Όταν διακόπτεις μια εργασία για να σηκώσεις το τηλέφωνο που χτυπάει και ταυτόχρονα ελέγχεις το timeline στο Twitter, νιώθεις πως επειδή καταφέρνεις να τα συνδυάσεις όλα αυτά μαζί, είσαι πιο αποδοτικός.

Στην ουσία δεν κάνεις multitasking. Απλά μεταφέρεις την προσοχή σου συνέχεια και πολύ γρήγορα από μια ενέργεια σε μια άλλη. Ο ίδιος ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας, δείχνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικό multitasking. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εκτελέσει όλες αυτές τις ενέργειες ταυτόχρονα, αλλά στην πραγματικότητα αναγκάζεται να τις εκτελεί τη μία μετά την άλλη και πολλές φορές, στρέφοντας την προσοχή του από το Action A στο Action B, όπως δηλαδή φαίνεται στην εικόνα. Λόγω αυτών των εναλλαγών, στο τέλος μπορεί να καταφέρνεις να ολοκληρώσεις τις δύο ενέργειες, όμως σίγουρα χρειάστηκες περισσότερο χρόνο.

Αν λοιπόν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου, θα πρέπει να προσπαθήσεις να μειώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο το multitasking που κάνεις. Ο στόχος είναι να επικεντρώνεις την προσοχή σου σε ένα πράγμα τη φορά. Για να το καταφέρουν αυτό, άλλοι θα προτιμήσουν να χρησιμοποιήσουν κάποιον task manager, άλλοι θα προσπαθήσουν να μην ανοίγουν 100 tabs στον browser χωρίς να είναι απαραίτητο.

Οι λύσεις είναι πολλές και κάποιες από αυτές θα τις δεις στο υπόλοιπο του 5ου Challenge που έχει ετοιμάσει η ομάδα του Away.gr. Κι όταν τα καταφέρεις, θα δεις βελτιώσεις σε πολλά πράγματα, από το λιγότερο άγχος που θα έχεις, μέχρι τα λιγότερα λάθη που θα κάνεις στη δουλειά σου.

[image] [image]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Away Challenge #5 - Day #2: Το multitasking δεν βοηθάει”

  1. Ο/Η xrbo λέει:

    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάπτυξη Charis Tasioulis . 
    Tην επόμενη εβδομάδα βέβαια θα προτείνω το αντιδιαμετρικά αντίθετο!
    Stay tuned...