Τι συνέβει και το iPhone 5 μπορεί να χαρακτηριστεί ως "βαρετό";

Εδώ και λίγες ώρες όλο το web ασχολείται με το νέο iPhone. Χθες βράδυ η Apple παρουσίασε το νέο της smartphone, το οποίο έρχεται με οθόνη 4'', υποστηρίζει δίκτυα LTE (για το εξωτερικό αυτό είναι χρήσιμο, για την Ελλάδα όχι και τόσο, σε αρκετά χρόνια ίσως να είναι και εδώ), βελτιωμένη camera, ένα νέο dock connector που ονομάζεται Lightning και αρκετά άλλα νέα χαρακτηριστικά. Επίσης έρχεται με το iOS 6, το οποίο γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια του φετινού WWDC. Όλα αυτά όμως τα γνωρίζεις ήδη και μπορείς να τα βρείς πιο αναλυτικά στο ανανεωμένο site της Apple.

Το κομμάτι της εκδήλωσης που αφορούσε την παρουσίαση του iPhone 5 διήρκησε περίπου 50 λεπτά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρεία ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της νέας συσκευής και έκανε μια ανασκόπηση των αλλαγών που έρχονται με το iOS 6. Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση από όλα όσα είδαμε και δυστυχώς για την Apple αυτά δεν είχαν να κάνουν με κάτι θετικό.

Αυτή τη φορά γνωρίζαμε σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της συσκευής μέρες πριν την χθεσινή εκδήλωση. Όπως αποδείχθηκε μάλιστα, κάποιες από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν μέσα στις προηγούμενες βδομάδες αντιστοιχούσαν όντως στην εμφάνιση της πραγματικής συσκευής, ενώ το ίδιο συνέβει και με τα νέα ακουστικά, τα EarPods. Θυμάστε άλλη φορά να είχαμε τόσα πολλά leaks που αποδείχθηκαν αληθινά; Όχι, τουλάχιστον όσο ο Steve Jobs ήταν τριγύρω.

Ας θυμηθούμε για παράδειγμα την παρουσίαση του iPhone 4S, η οποία ήταν και η τελευταία όπου ο πρώην CEO της εταιρείας είχε συμμμετοχή στην οργάνωση της καθώς και στην ανάπτυξη της συσκευής. Τότε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απογοητεύτηκαν όταν είδαν πως η Apple δεν θα παρουσιάζε το iPhone 5 και αντίθετα θα έδειχνε το 4S, μια συσκευή που είχε κάποιες αναβαθμίσεις σχετικά με τον προκάτοχο της, αλλά δεν είχε πολύ σημαντικές διαφορές.

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είχε σχέση με τα ίδια τα χαρακτηριστικά του iPhone 5. Τα iPhones καθόριζαν τις τάσεις στην αγορά των smartphones για μισή δεκαετία, όμως χρόνο με το χρόνο η εταιρεία χάνει αυτό το "wow factor" που τη χαρακτήριζε στο παρελθόν. Που είναι αυτό το χαρακτηριστικό για το οποίο όλοι θα μιλάνε για μήνες; Που είναι οι μεγάλες καινοτομίες στο πιο σημαντικό προϊόν της Apple; Αρκετά από τα νέα χαρακτηριστικά που είδαμε χθες, τα έχουμε συναντήσει ήδη σε άλλα smartphones.

Όταν μάλιστα η ίδια η εταιρεία σου λέει πως  "perhaps the most amazing new feature in the iPhone 5 is called panorama" δεν μπορείς παρά να νιώσεις απογοήτευση. Αλήθεια τώρα, το panorama είναι αυτό για το οποίο είναι περισσότερο περήφανοι; Εφαρμογές που δημιουργούν πανοράματα υπάρχουν πολλές και κάποιες από αυτές είναι ήδη εξαιρετικές.

Κανείς δεν λέει πως το iPhone 5 δεν είναι καλό. Είναι ένα από τα καλύτερα κινητά που θα κυκλοφορούν εκεί έξω σε μερικές βδομάδες. Είναι υπέροχο και δεν βλέπω την ώρα να δοκιμάσω ένα. Είναι σχεδόν σίγουρο πως και πάλι η Apple θα έχει ένα καταπληκτικό τρίμηνο (ιδιαίτερα αν ισχύουν όλες οι φήμες σχετικά με ένα ακόμα Apple event μέσα στον Οκτώβριο) και το iPhone 5 θα καταγράψει πωλήσεις που θα αγγίξουν τις 8 εκατομμύρια συσκευές.

Όμως τελευταία κάτι έχει αλλάξει. Ίσως για αυτό να φταίνε και οι ίδιοι οι ανταγωνιστές της, οι οποίοι αντιγράφουν τον πανέμορφο σχεδιασμό των προϊόντων της (έχεις δει το νέο HP Spectre One;). Ίσως η ίδια η εταιρεία να έχει φτάσει τα όρια της όσον αφορά τις μεγάλες καινοτομίες στα smartphones. Η αλήθεια είναι πως περίμενα κάτι περισσότερο από την Apple. Και ίσως αυτό να έρθει σύντομα με κάτι νέο στον κόσμο του home entertainment.

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Τι συνέβει και το iPhone 5 μπορεί να χαρακτηριστεί ως "βαρετό";”

  1. Ο/Η ManolopoulosApostolos λέει:

    Οπως το ειπες φιλε μου. Καμια καινοτομια. Μπορω να πω οτι με αυτα που ειδα θεωρω ακομη περισσοτερο τωρα ποια το Nokia Lumia 920  καλυτερο.