Το LinkedIn εκτόξευσε την αξία του στα 8.000.000.000 $ [+infographic]

LinkedIn NYSE

Το LinkedIn είναι το μεγαλύτερο καθαρά επαγγελματικό social network του πλανήτη. Σε αντίθεση με το Facebook και το Twitter, το LinkedIn δεν βασίζεται τόσο στο mainstream web κοινό αλλά κυρίως σε αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την βάση δεδομένων του για να βρουν τον κατάλληλο συνεργάτη για να δουλέψουν μαζί του. Αν και έχει "μόλις" 100.000.000 μέλη, έχει προσεγγίσει επενδύσεις συνολικού ύψους 103.000.000 δολαρίων από το 2002 που ιδρύθηκε.

Μόνο το 2010, τα έσοδά του, ξεπέρασαν τα 200.000.000 δολάρια. Εχθές, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και κάποιοι εκ των επενδυτών και των ιδρυτικών μελών της εταιρίας, έπρεπε να πάρουν κάποια από τα λεφτά τους πίσω. Έτσι, το LinkedIn έγινε το δεύτερο social network (μετά το Κινέζικο RenRen) που μπήκε στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Η αρχική προτεινόμενη τιμή ανά μετοχή ήταν στα 32 με 35 δολάρια. Λίγες μέρες αργότερα, ανέβηκε στα 42 με 45 δολάρια ενώ, τελικά, η αρχική διάθεση των μετοχών ξεκίνησε από τα.. 83 (!) δολάρια.

Κατά την πρώτη ημέρα διάθεσης της στο αγοραστικό κοινό, έφτασε μέχρι και το.. εξωπραγματικό νούμερο των 122.70 δολαρίων, σχεδόν 4 φορές πάνω από τα αρχικά σχέδια των ανθρώπων της εταιρίας. Βάση αυτών, η αξία του LinkedIn ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ διατέθηκαν συνολικά 7.84 εκατομμύρια μετοχές. 4.83 εκατομμύρια από αυτές προέρχονται μέσα από την εταιρία ενώ τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια, είναι μετοχές επενδυτών. Συνολικά, τα έσοδα από την πρώτη μέρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν τα 352.000.000 δολάρια.

Αν το LinkedIn κατάφερε σχεδόν να υπερδιπλασιάσει την αξία του από την πρώτη μέρα στο χρηματιστήριο, αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις πιο mainstream υπηρεσίες όπως το Facebook, η Zynga και το Groupon που, κατά τα φαινόμενα, θα μπουν στο χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Πάντως, ο Jeff Weiner (CEO της εταιρίας) πιστεύει στην εταιρία και δήλωσε ότι δεν τον τρομάζει η τιμή της μετοχής. Σημασία γι αυτόν έχει να συνεχίσει η ομάδα να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο και πάθος πάνω στο core product του LinkedIn και η μετοχή θα έχει ανάλογη πορεία και στο μέλλον.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν το LinkedIn θα συνεχίσει σε αυτή την ανοδική πορεία (στο Χρηματιστήριο) ή αν θα υπάρξει κάποια "λογικοποίηση" της τιμής της μετοχής. Εξάλλου, οι φόβοι για ένα -ακόμα- bubble πάνω από την Silicon Valley και το NYSE είναι αυξημένοι. Δίκαια ή άδικα, κανείς δεν ξέρει ακόμα. Ειδικά όταν ο Peter Thiel δηλώνει πως το μεγαλύτερο υπαρκτό bubble παγκοσμίως είναι η ανώτερη εκπαίδευση..

[click για υψηλή ανάλυση]
LinkedIn IPO Infographic

[via, via, via, via, via]

Σχολιάστε >
45 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.